Odrasli

KAKO SMANJITI HOLESTEROL ISHRANOM: Ne zanemarujte pripremu hrane, ovo je važan korak ka zdravom obroku

Telo će vam biti zahvalno.

13.03.2024 10:10

KAKO SMANJITI HOLESTEROL ISHRANOM: Ne zanemarujte pripremu hrane, ovo je važan korak ka zdravom obroku
shutterstock.com

Holesterol je supstanca nalik masti koja je neophodna da bi organizam izgradio zdrave ćelije. Iako ga prati loša reputacija, istina je da naša tela ne bi mogla da funkcionišu bez njega. Holesterol male gustine (LDL) se smatra lošim zato što može da kreira naslage u arterijama i da izazove njihovo očvršćivanje, srčane bolesti, vaskularne tegobe itd.

Sa druge strane, holesterol visoke gustine (HDL) se smatra dobrim holesterolom zato što pomaže da se ukloni LDL iz krvotoka. Ako imate visok holesterol to obično znači da imate previše LDL-a, a premalo HDL- a u krvi.

Uz nekoliko praktičnih i efektnih navika možete smanjiti nivo lošeg holesterola i time oporaviti organizam, sprečiti stvaranje drugih opasnosti po zdravlje.

shutterstock.com

Izbegavajte pomfrit i smrznute pice

Čitajte informacije o nutritivnim vrednostima da biste izbegli trans masti

Svaki prehrambeni proizvod ima informacije o nutritivnim vrednostima i one su korisne da bismo znali koje korisne nutrijente unosimo, ali i da bismo izbegli trans masti – jedan od najgorih sastojaka po nivo holesterola. Ima ih u puno prerađene hrane kao što je zamrznuta pica, kupovni kolači, pomfrit kao i u pecivima koja imaju margarin.

Meso sa manje zasićenih masti

Često toga nismo svesni, ali uz samo par malih izmena možemo da spremimo ukusna jela bogata proteinima bez svinjetine. Ona je bogata zasićenim mastima koje podižu nivo lošeg LDL holesterola. Zdravija alternativa je piletina ili ćuretina, ali preporučuje se i izbegavanje prerađenih suhomesnatih proizvoda. 

shutterstock.com

Važan je način pripreme hrane

Priprema hrane je veoma bitna

Što se tiče pripreme, fokusirajte se na barenje, poširanje, pečenje i grilovanje. Ove metode su zdravije nego prženje u ulju ili pohovanje i prženje koji povećavaju nivo masti u hrani.

Izbacite iz ishrane mlečne proizvode sa visokim postotkom mlečne masti

Kad se radi o mlečnim proizvodima kao što su sir, mleko, pavlaka i jogurt odlučite se za one sa manjim nivoom mlečnih masti. 

Ova promena je korisna za zdravlje zato što proizvodi sa visokim nivoom mlečne masti imaju zasićene masti i utiču na povećanje LDL-a, lošeg holesterola.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)