Odrasli

MALO POZNATI SIMPTOM MOŽDANOG UDARA KOJI SE JAVLJA DOK JEDETE: Odmah zatražite lekarsku pomoć!

Neki znakovi šloga su očigledniji od drugih, uključujući oštećenje govora ili spuštena usta. Ali drugi nisu tako očigledni

30.03.2024 14:55

MALO POZNATI SIMPTOM MOŽDANOG UDARA KOJI SE JAVLJA DOK JEDETE: Odmah zatražite lekarsku pomoć!
Shutterstock

Moždani udar je prvi uzrok skraćenja životnog veka kod žena u Srbiji, a drugi kod muškaraca. Čak jedna trećina onih koji dožive moždani udar ne uspeva da prežive, a zbog posledica moždanog udara veliki broj onih koji ga dobiju imaju neku vrstu invaliditeta. Zbog toga je od velike važnosti prepoznati simptome moždanog udara čim se jave i odmah zatražiti lekarsku pomoć.

Jedan od malo poznatih simptoma moždanog udara koji zdravstveni radnici ističu može se dogoditi tokom jela. Otežano gutanje, odnosno disfagija, može da bude pokazatelj ovog opasnog stanja. Disfagija se javlja kad se hrana zaglavi u jednjaku tokom obroka i može da utiče na neprijatan osećaj u grlu i grudima.

shutterstock.com

Moždani udar pogađa i mlađe osobe, a karakteriše ga niz simptoma koji zahtevaju hitnu lekarsku pomoć

Britanska nacionalna zdravstvena služba navodi da znakovi stanja mogu uključivati:

  • kašalj ili gušenje kada jedete ili pijete
  • vraćanje hrane, ponekad čak i kroz nos
  • osećaj da vam je hrana zaglavljena u grlu ili grudima
  • takozvani mokri glas dok jedete ili pijete

Osoba takođe može da proizvodi veću količinu pljuvačke koju ne može da kontroliše ili da ima problema sa žvakanjem hrane. Ostali simptomi moždanog udara mogu da nestanu brzo i za manje od jednog dana u nekim slučajevima, što može da sugeriše da je došlo do prolaznog ishemijskog napada (TIA). I ovo bi takođe trebalo tretirati kao hitan slučaj kako bi se sprečio ponovni moždani udar.

Prepoznavanje znakova moždanog udara

Simptomi koji ukazuju na moždani udar mogu da se razlikuju od osobe do osobe, ali je karakteristično da počinju iznenada. Simptomi zavise od dela mozga koji je zahvaćen, kao i od opsega oštećenja.

Lice – Lice je možda spušteno sa jedne strane i može uticati na osmeh, jer su usta ili oko možda spušteni.

Ruke – Osoba koja je doživela moždani udar možda neće moći da podigne ruke zbog slabosti ili ukočenosti.
Govor – Govor može da postane nejasan ili izobličen.
Vreme – Čim primetite neki od navedenih simptoma pozovite hitnu medicinsku pomoć.

Veoma je važno biti svestan ovih znakova ako živite sa nekim ko pripada visokorizičnoj grupi za dobijanje moždanog udara ili ako brinete o starijim osobama ili nekome ko ima dijabetes ili visok krvni pritisak.

Drugi mogući simptomi

shutterstock.com

Iznenadna jaka glavobolja može da bude simptom moždanog udara

Drugi znakovi i simptomi moždanog udara mogu da budu potpuna paraliza jedne strane tela, iznenadni gubitak ili zamućenje vida, osećaj iscrpljenosti, vrtoglavica, konfuzija, poteškoće u razumevanju onoga što drugi govore, problemi sa ravnotežom i koordinacijom, otežano gutanje (disfagija), iznenadna i vrlo jaka glavobolja koja rezultuje zaslepljujućim bolom, kao i gubitak svesti.

Tranzitorni ishemijski napad (TIA)

Mini moždani udar ili prolazni ishemijski napad (TIA) traje samo nekoliko minuta ili nekoliko sati pre nego što potpuno nestane. Simptomi se povlače, ali TIA može da bude ozbiljan znak upozorenja za dotok krvi u vaš mozak. Zbog toga postoji povećan rizik od moždanog udara u bliskoj budućnosti, piše britanski "Miror".

Simptomi mogu da nestanu dok čekate hitnu pomoć, ali je ipak važno otići na bolnički pregeld u roku od 24 sata. Ljudi koji misle da su ranije imali TIA, ali su simptomi nestali, ipak bi trebalo da zakažu pregled kod lekara opšte prakse koji će ih uputiti na bolničku procenu ako proceni da je to potrebno.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)