Odrasli

IMATE PROBLEM SA KRVNIM PRITISKOM? Evo koja vrsta vežbi će ga efikasno sniziti

Jedno istraživanje je pokazalo da samo 8 minuta upražnjavanja ovog vežbanja ima učinkovitost na vaše zdravlje.

10.02.2024 15:00

IMATE PROBLEM SA KRVNIM PRITISKOM? Evo koja vrsta vežbi će ga efikasno sniziti
Shutterstock

Visok krvni pritisak ili hipertenzija često je poznat kao stanje "tihog ubice"  jer su njegovi simptomi neprimetni. Uporan visok krvni pritisak je veliko opterećenje za krvne sudove, srce i druge organe  što može dovesti do ozbiljnih stanja poput srčanog i moždanog udara kao i bolesti srca. Prema nekim statistikama jedna od četiri odrasle osobe ne znaju da imaju to stanje. 

Međutim, nedavna studija koja je objavljena u Britanskim novinama sportske medcine sugeriše da jednostavne vežbe poput "sedenja" uz zid ili čučnjeva mogu pomoći u smanjenju krvnog pritiska. Izometrijske vežbe koje se odnose na držanje tela u jednom položaju, jačaju mišiće bez upotrebe pokreta. Istraživači su uporedili više različitih oblika vežbi i otkrili da je "sedenje" uz zid najefikasnije za snižavanje krvnog pritiska, više nego trčanje, trening sa tegovim i HIT treninga koji je visokog intenziteta.

Upražnjavanje izometrijskih vežbi oko 8 minuta tri puta nedeljno dovodi do smanjenja krvnog pritiska, a ako vam to zvuči teško, ne brinite, to znači da sedeći držite telo dva minuta pa dva minuta odmarate uz četiri ponavljanja, prenosi britanski San.

shutterstock.com

Izometrijske vežbe su prema istraživanju učinkovitije od kardio treninga za snižavanje krvnog pritiska

 

Smatra se da pacijent ima visok krvni pritisak ako očitavanje aparata pokazuje 140/90. Idealno očitavanje se smatra između 90/60 i 120/80.

Istraživači su došli do saznanja da upražnjavanje ovih laganih vežbi su 98 odsto efikasnije u snižavanju sistolnog krvnog pritiska od kardio treninga i dizanja tegova.

Autori studije napominju da sedenje uz zid nisu jedine vežbe koje bi trebalo da praktikujete jer faktički svaka lagana vežba ima pozitivan uticaj na snižavanje krvnog pritiska. Oni napominju da ukoliko želite da izbegnete lekove, a uveliko vežbate, izmoterija je dodatni način za dopunu vežbanja kako bi snizili krvni pritisak.

Vežba se izvodi jednostavno, stajanjem uspravno uza zid i savijenim kolenima, a butinama paralelnim sa podom, kao da sedite na stolici. Leđa treba da stoje čvrsto uza zid a gluteusi treba da budu stisnuti. 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

Komentari (0)