Odrasli

OVA OPAKA BOLEST ČESTO IDE U PARU I KASNO DAJE SIMPTOME: Mrlje pred očima zahtevaju hitan pregled (FOTO)

Odlazak kod oftalmologa je prvi korak u potrazi za dijagnozom

07.02.2024 10:15

OVA OPAKA BOLEST ČESTO IDE U PARU I KASNO DAJE SIMPTOME: Mrlje pred očima zahtevaju hitan pregled (FOTO)
shutterstock.com

Rak oka jedan je od najređih tumora koji u početku može da se razvija bez ikakvih simptoma, zbog čega je posebno opasan. Kako vreme prolazi, tako simptomi mogu da se javljaju jedan za drugim, i to najčešće kod osoba koje već imaju neki drugi karcinom - kod žena koje imaju rak dojke, a kod muškaraca koji imaju rak pluća.

Ali, rak oka može da se javi i kod veoma male dece.

Vrste raka oka

Kad se zdrave ćelije u oku promene ili mutiraju i rastu prebrzo na nekontrolisan način, one mogu da formiraju tumor. Ukoliko ove problematične ćelije počnu da bujaju u oku, reč je o intraokularnom raku ili primarnom raku oka. Ako se šire na oko iz drugog dela tela, reč je o sekundarnom kanceru oka.

Simptomi

Najčešći simptom raka oka je promena vida. Možda nećete moći dobro da vidite ili ćete možda videti bljesak svetlosti, odnosno mrlje koje plutaju pred vašim očima. Takođe, osobe kod kojih se javila ova opaka bolest primećuju tamnu mrlju na jednom oku ili promenu u njegovoj veličini ili obliku.

Ali rak oka nije uvek u početku praćen ovim simptomima, a navedene promene mogu da budu posledice i nekih drugih bolesti.

shutterstock.com

Pregled kod oftalmologa je prvi korak u postavljanju dijagnoze

 

Uvealni melanom

Ovo je najčešća vrsta primarnog raka oka. Nastaje kad ćelije formiraju tumor u delu oka koji se zove uvea i sastoji se iz tri dela: obojenog dela oka koji se zove šarenica, cilijarnog tela i sloja koji snabdeva oko krvlju. Ovaj sloj je mesto gde ćelije obično počinju da se menjaju i postaju kancerogene.

Retinoblastom

Ovo je najčešći tip raka oka kod dece. Obično se javlja pre pete godine života. Počinje dok je beba u materici, u zadnjem delu oka koji se zove retina. Kako beba raste, ćelije zvane retinoblasti rastu van kontrole i formiraju tumor. Ponekad se prvo primeti na slici, kada jedna zenica izgleda drugačije od druge.

Rak očnih kapaka

Ova vrsta raka kože pojavljuje se ili na kapku ili unutar njega. Najčešći oblik, koji se zove karcinom bazalnih ćelija, javlja se na donjem kapku i uzrokovan je zbog previše vremena provedenog na suncu. Veća je verovatnoća da će je imati ljudi koji imaju svetlu kožu. Rak očnih kapaka se obično može uspešno lečiti ako je otkriven u ranoj fazi.

Sekundarni rak oka

U većini slučajeva rak ne počinje u oku, već se širi na oko sa nekog drugog mesta u organizmu. Zbog toga se naziva sekundarnim karcinomom, a najčešće se dešava kod raka dojke kod žena i raka pluća kod muškaraca.

shutterstock.com

Osobe svetlih očiju i blede puti su najčešće na udaru raka oka (Ilustracija)

 

Lečenje raka oka

Ukoliko je tumor mali, ne raste brzo i ne uzrokuje mnogo problema, lekar će ga verovatno samo pratiti. Ako tumorozna masa postane veća od 10 milimetara ili počne da se širi, operacija vađenja dela oka ili celog oka, u zavisnosti od toga koliki je deo oka zahvaćen tumorom, biće jedna od opcija lečenja.

Posle operacije, lekar može da se odluči za korišćenje visokih snopova energije (obično vrstu rendgenskog zraka) da ubije preostale ćelije raka. Ali, ova vrsta tretmana može da ošteti i zdrave ćelije, pa su nuspojave sušenje očiju, opadanje trepavica i/ili zamagljen vid.

Najčešća vrsta laserskog tretmana, nazvana transpupilarna termoterapija (TTT) fokusira uski, intenzivan snop infracrvene svetlosti na oko kako bi se smanjio tumor. Koristi se za lečenje melanoma oka, jer te ćelije apsorbuju svetlosnu energiju lasera. Ne deluje kod intraokularnog limfoma. Laserska terapija obično uzrokuje manje nuspojava od operacije ili zračenja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)