Odrasli

SUZENJE OČIJU MOŽE DA BUDE ZNAK OZBILJNIH OBOLJENJA: Prati ga nekoliko simptoma zbog kojih je potrebno odmah se javiti lekaru!

Bilo kakve promene u oku ne treba zanemarivati, posebno ukoliko su suze praćene oticanjem kapaka, bolom i svrabom.

25.01.2023 16:01

SUZENJE OČIJU MOŽE DA BUDE ZNAK OZBILJNIH OBOLJENJA: Prati ga nekoliko simptoma zbog kojih je potrebno odmah se javiti lekaru!
shutterstock.com

Suzenje očiju se često povezuje sa jakim emocijama kao što su tuga i radost. Međutim, ova pojava javlja se i kada mu nije prethodila neka emotivno nabijena situcija. Iako je vlažnost oka važna za njegovo zdravlje, preterano suzenje može ukazivati na problem.

shutterstock.com

Oči su veoma podložne iritaciji, obratite pažnju na simptome

Mnogo je razloga za natečene oči, peckanje i suzenje, uključujući infekcije oka, povrede i alergije. Natečenost kapaka može biti i znak mnogo ozbiljnijih, za vid opasnih problema, poput orbitalnog celulitisa, Gravesove bolesti i očnog herpesa.

Kada je vaše oko suvo javlja se osećaj neugodnosti i iritacije. Vaše oko kreće da suzi jer višak suza ne može da prođe kroz suzni kanal. Kako starimo, naše žlezde proizvode sve manje suza i zato je sindrom suvog oka uobičajen kod starije populacije. Najčešći razlog za suve oči je hronično stanje koje se naziva keratokonjunktivitis sicca. Ljudi sa tim stanjem proizvode suze, ali one ne sadrže dovoljno vode. Suzenje očiju je samo jedan od simptoma suvog oka i pored njega mogu da se jave i drugi simptomi kao što su zamagljen vid i peckanje u očima.

Foto: Shutterstock, Facebook/Katerina Kurteeva

Obavezno se obratite lekaru u slučaju bilo kakvih promena na oku 

Suzenje oka, kada su alergije u pitanju, često prati kašalj i curenje nosa. Da biste ublažili te neugodne simptome izbegavajte alergene, koliko je god to moguće. U zavisnosti od toga na šta ste alergični, to može da bude duže ostajanje u zatvorenom dok traje sezona polena, svođenje prašine u kući na minimum ili izbegavanje kućnih ljubimaca kao što su psi i mačke. U tom slučaju mogu da vam pomognu kapi za suzne oči koje sadrže dekongestante i antihistamine.

shutterstock.com

Oči nam neretku suze i zbog naprezanja usled dužeg gledanja u ekrane ili prljavštine

Čmičak je mala crvena kvrga na kapku, liči na bubuljicu i može da izazove suzenje oka. Uglavnom nastaje zbog bakterijske infekcije i često je bolan. To stanje nije ozbiljno i nestaje u roku od nekoliko dana, ali ume da bude neugodno. U međuvremenu ne pokušavajte da istisnete čmičak kao bubuljicu jer možete da proširite infekciju. Tople obloge će vam pomoći da ubrzate proces izlečenja i da umanjite bol.

Suze ispiraju toksine i strana tela, štite površinu vašeg oka i obezbeđuju mu hranljive materije. Ali proizvodnja previše suza izaziva suzenje očiju i to može da ukaže na neki problem. Ukoliko se pored suznih očiju javi bol ili neke promene na oku ili očnim kapcima, obavezno se javite svom lekaru.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)