Odrasli

MOŽE LI CRVENI LUK DA POMOGNE U BORBI SA HOLESTEROLOM: Novi naučni dokazi pokazuju da li je zaista toliko zdrav! (FOTO)

Ovo povrće utiče i na upalne procese u telu.

01.04.2024 14:45

MOŽE LI CRVENI LUK DA POMOGNE U BORBI SA HOLESTEROLOM: Novi naučni dokazi pokazuju da li je zaista toliko zdrav! (FOTO)
Tanjug/AP

Krvna slika je pokazatelj našeg zdravlja a povišen nivo holesterola u krvi i te kako utiče na naše sveukupno zdravlje kao i potencijalni rizik od određenih bolesti. Sa njim je povezan i rizik od srčanih oboljenja zbog čega pacijenti koji boluju od bolesti srca moraju prilagode ishranu i paze na određene namirnice kako bi izbegli potencijalni rizik po zdravlje. I dok određene namirnice po preporuci doktora treba izbegavati, za druge ima i onih koje pomažu da se snizi loš holesterol.

Pixabay.com

Crveni luk je prema stručnjacima veoma zdrav i požejan je u mnogim salatama

 

Jedno istraživanje koje je objavljeno u časopisu Royal Society of Chemistry, Food and Function, preporučuje za konzumiranje crveni luk.

Kineski istraživači su ispitivali dejstvo ovog moćnog povrća nakon što su ga kupili na obližnjoj pijaci te ga dali hrčcima da ispitaju njegove zdravstvene prednosti. 

Ovaj tim stručnjaka došao je do saznanja da su se vrednosti lošeg holesterola smanjili u poređenju sa drugom grupom životinja koja nije konzumirala ekstrakt luka. Nivo holesterola kod hrčaka koji su ga jeli opao je za 11,2 do 20,3 procenta u četvrtoj i osmoj nedelji.

shutterstock.com

Konzumiranje ovog povrća, prema istraživanju, može da kontroliše nivo holesterola

 

Iako je kod grupe koja je konzumirala ekstrakt crvenog luka uočen niži nivo holesterola, kako se navodi potrebna su dodatna ispitivanja kako bi se njegov efekat dokazao i kod ljudi. 

Mnoga istraživanja su pokazala da i dijabetičari mogu imati koristi od luka. Luk ima manje ugljenih hidrata i odličan je za opšte zdravlje srca. Dodavanje ovog povrća ishrani može takođe poboljšati varenje. Crveni, pa i običan crni luk ima značajnu ulogu i kod potencijalnih bakterijskih pretnji jer ima antibakterijska svojstva. 

On je skoro uvek neizostavni deo salata gde čini poseban začin, dok ga mnogi rado konzumiraju u sendvičima narezan i sirov. Odličan je izbor kao salata za ručak i večeru.

Holesterol je voštana supstanca koja se nalazi u hrani životinjskog porekla koju jedemo, kao i u našim ćelijama. Skuplja se na zidovima arterija što dovodi do njihovog sužavanja. To znači da se kiseonik i krv ne mogu slobodno kretati u uskim arterijama, što dovidi ne samo do srčanih problema već i zdravstvenih tegoba i sa drugim organima. Loš holesterol ima potencijal da popuno blokira arterije i ukoliko se ne kontroliše može da dovede do srčanog udara.

Nivo holesterola može se držati na normalnom nivou ishranom i zdravim načinom života. Lekari često ističu da konzumiranje više povrća smanjuje loš holesterol i time se čuva zdravlje srca, piše Tajms of India. 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)