Odrasli

SVI PRIČAJU O ISHRANI PO KRVNIM GRUPAMA: Stav nutricionista o ovoj popularnoj dijeti mnogima se neće dopasti

Za svaku grupu postoji lista poželjnih i nepoželjnih namirnica koju je sastavio naturopata Peter Di Adamo

19.03.2024 20:23

SVI PRIČAJU O ISHRANI PO KRVNIM GRUPAMA: Stav nutricionista o ovoj popularnoj dijeti mnogima se neće dopasti
Shutterstock

Dijeta po krvnim grupama je ishrana koja se prilagođava prema krvnoj grupi pojedinca. Peter Di Adamo, naturopata koji je osmislio ovaj sistem ishrane, smatrao je da svaka krvna grupa zahteva specifičan način ishrane kako bi se postiglo optimalno zdravlje i prevencija određenih bolesti.

Knjiga koju je napisao na ovu temu prodata je u sedam miliona primeraka, a na njegovom sajtu navedeno je da je to "najpopularniji personalizovani sistem ishrane na svetu". Na društvenim mrežama ljudi svedoče da su, pridržavajući se ovog režima ishrane, uspevali da se oslobode viška kilograma, pa zato ovaj način ishrane, odnosno dijeta, kako je mnogi nazivaju, svakog proleća postaje popularna.

Di Adamo je napravio smernice za svaku krvnu grupu i one izgledaju ovako. 

Krvna grupa 0

Shutterstock

Osobama sa nultom krvnom grupom Di Adamo sugeriše da jedu više proteina iz mesa

Osobe sa krvnom grupom 0 se prema ovoj teoriji smatraju "lovcima-sakupljačima" i preporučuje im se ishrana bogata proteinima, poput mesa, ribe, voća i povrća. Takođe, preporučuje se izbegavanje žitarica, mlečnih proizvoda i mahunarki.

Krvna grupa A

shutterstock.com

Di Adamo smtra da bi osobe koje imaju A krvnu grupu trebalo da baziraju ishranu na povrću, voću i žitaricama

Za osobe sa krvnom grupom A, Di Adamo preporučuje vegetarijansku ishranu, sa fokusom na voće, povrće, mahunarke i žitarice, uz malu količinu zdravih masnoća. Takođe, preporučuje izbegavanje crvenog mesa i mlečnih proizvoda.

Krvna grupa B

Osobe sa krvnom grupom B se, po Di Adamu, smatraju tolerantnim na različite vrste hrane. Preporučuje im se ishrana koja uključuje meso, mlečne proizvode, voće, povrće i žitarice. Takođe se preporučuje izbegavanje piletine i kukuruza.

Krvna grupa AB

Osobe sa krvnom grupom AB se smatraju "mešavinom" krvnih grupa A i B. Njima Di Adamo preporučuje ishranu koja kombinuje namirnice preporučene za krvne grupe A i B, kao što su voće, povrće, mlečni proizvodi, meso i riba.

Ali, iako se čini da je veoma lako pridržavati se ovog režima ishrane, naši nutricionisti smatraju da takozvana dijeta po krvnim grupama nije poželjna.

shutterstock.com

Nutricionisti su saglasni da bi u ishrani trebalo da budu zastupljene sve grupe namirnica

- Ishrana mora da bude izbalansirana i da sadrži sve grupe namirnica - kaže za Srećnu republiku nutricionista-dijetetičar Dušanka Lacmanović.

Kako dodaje, ishrana nije ista za sve bez obzira na to što su iste krvne grupe:

- Isključivanje bilo koje grupe namirnica se ne preporučuje, važno je napraviti dobar balans. Ukoliko osoba ima neki zdravstveni problem, namirnicama koje joj ne prijaju stručnjak će naći adekvatnu zamenu. Kao što "dijete na svoju ruku" nisu dobre, tako ni ishranu po krvnim grupama ne mogu da preporučim, jer ne postoje dva ista organizma, a ovaj način ishrane se, čini se, upravo na tome bazira. Nije ista ishrana za dete u razvoju, odraslu zdravu osobu, odraslu osobu koja ima neki zdravstveni problem i stariju osobu, bez obzira na to što imaju istu krvnu grupu  - poručuje Lacmanović.

Nutricionista Aleksandra Ilić za naš portal kaže da je lista poželjnih namirnica za krvnu grupu A zapravo najzdraviji režim ishrane koji će preporučiti svi nutricionisti.

- Puno povrća i voća, malo piletine i malo zdravih masti, kao i heljda, odnosno ovas i raž su namirnice koje sadrže dosta vlakana i održavaju sitost. Ovakav režim je preporučljiv svima; on je, ujedno, i veoma sličan mediteranskoj ishrani koja godinama važi za najzdraviju, s tim što bi trebalo voditi računa i o količinin unetih kalorija. Sve i da se najzdravije hranite, ako ste u kalorijskom suficitu dobijaćete na kilaži - upozorava Ilić.

Iako je dijeta po krvnim grupama veoma popularna, ona je u isto vreme i kontroverzna. Naime, ne postoje naučna istraživanja koja podržavaju teze autora Petera Di Adama. Pre nego što se odlučite za ovakav pristup ishrani, uvek je najbolje konsultovati se sa stručnjakom kako biste bili sigurni da je prilagođena vašim individualnim potrebama.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)