Odrasli

PRESKAKANJE DORUČKA MOGLO BI UDVOSTRUČITI RIZIK OD SRČANIH BOLESTI: Naučnici upozoravaju na novi trend ishrane

Studija je sprovedena od strane kineskih istraživača.

18.03.2024 20:30

PRESKAKANJE DORUČKA MOGLO BI UDVOSTRUČITI RIZIK OD SRČANIH BOLESTI: Naučnici upozoravaju na novi trend ishrane
shutterstock.com

Studija sprovedena od strane kineskih istraživača ukazuje na to da ljudi koji preskaču doručak imaju veći rizik od oboljevanja od srčanih bolesti. Ovo je posebno značajno s obzirom na sve veću popularnost trenda intermitentnog posta, koji je omiljen među poznatim ličnostima poput Hjua Džekmena i Dženifer Aniston. Međutim, prema istraživanju, osobe koje su jele u osmočasovnom vremenskom prozoru imale su čak 91odsto veću verovatnoću da umru od kardiovaskularnih bolesti u poređenju sa onima koji su jeli u normalnom vremenskom intervalu od 12 do 16 sati.

shutterstock.com

Nije svaka dijeta dobar način da mršavite

IZNENAĐUJUĆI REZULTATI

Dr Viktor Žong sa Univerziteta Šangaj Jiao Tong izjavio je:

- Bili smo iznenađeni kada smo otkrili da su osobe koje su praktikovale restriktivno vremensko izgladnjivanje bile sklonije umiranju od srčanih bolesti. Iako je ovaj tip dijete popularan zbog potencijalnih kratkoročnih benefita, naše istraživanje jasno pokazuje da kraće vreme unosa hrane nije povezano sa dužim životom - poručuju lekari.

UTICAJ NA SRČANO ZDRAVLJE

Iako je intermitentni post popularan zbog tvrdnji o brojnim koristima kao što su gubitak težine i ubrzani metabolizam, novo istraživanje je ukazalo na potencijalnu štetnost po srčano zdravlje u dužem vremenskom periodu. Studija je obuhvatila 20,078 odraslih osoba prosečne starosti 49 godina i praćenje njihovih prehrambenih navika i zdravstvenih kartona tokom osam godina. U tom periodu, 2,797 osoba je preminulo, od čega je 840 smrti bilo usled srčanih oboljenja.

shutterstock.com

Pratite svoje telo, a ne trendove

REAKCIJE NEZAVISNIH EKSPERATA

Nezavisni stručnjaci ističu da nije jasno zbog čega su ljudi ograničavali vreme unosa hrane tokom studije, što može uticati na rezultate istraživanja. Dr Duan Melor sa Univerziteta Aston napominje:

- Potrebno je biti veoma oprezan prilikom donošenja zabrinjavajućih naslova i priča zasnovanih na tako ograničenim informacijama. Možda je važnije šta jedete i kakav je vaš opšti način života nego da li ste jeli sve svoje obroke u manje od osam sati tokom poslednje decenije - poručio je, a prenosi San.

 

Komentari (0)