Odrasli

OVA OPASNA INFEKCIJA MOŽE BITI SMRTONOSNA ZA SAMO NEKOLIKO SATI: Javlja se kao glavobolja ili groznica, obratite pažnju na simptome!

Lekari upozoravaju na porast u SAD tokom prethodne i ove godine.

29.03.2024 16:02

OVA OPASNA INFEKCIJA MOŽE BITI SMRTONOSNA ZA SAMO NEKOLIKO SATI: Javlja se kao glavobolja ili groznica, obratite pažnju na simptome!
shutterstock.com

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti izdali su upozorenje o retkoj bakterijskoj infekciji koja može postati fatalna u roku od nekoliko sati. Invazivna meningokokna bolest javlja se kada mikrob po imenu Neisseria meningitidis inficira telo i napada mozak, kičmenu moždinu i krvotok. Meningitis je bolest koja može izazvati simptome poput glavobolje, groznice i ukočenosti nosa, prema Majo klinici. Neisseria meningitidis takođe može dovesti do ozbiljne infekcije krvotoka nazvane septikemija ili trovanje krvi.

shutterstock.com

Nova istraživanja o meningitisu

U 2023. godini, SAD su prijavile 422 slučaja invazivne meningokokne bolesti, što je najveća godišnja stopa prijavljena od 2014. godine, izvestio je Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) u zdravstvenom savetu objavljenom u četvrtak (28. marta). A od ove nedelje, 143 slučaja su već prijavljena u 2024. više od 60 dodatnih slučajeva nego što je prijavljeno u ovo vreme prošle godine.

Simptomi infekcija krvotoka mogu uključivati groznicu i drhtavicu, umor, povraćanje, hladne ruke i noge, brzo disanje, proliv i, u retkim slučajevima, tamnoljubičasti osip. Bolest može nositi bakterije kroz nos i grlo osobe, a da ta osoba ne oboli. Međutim, određene osobe sa slabijim imunim sistemom, poput beba i ljudi sa HIV-om su podložnije infekciji. Bakterije se mogu širiti s osobe na osobu razmenom respiratornih sekreta. Visok procenat infekcija javlja se putem ljubljenja, kašljanja, kijanja ili življenja u bliskom kontaktu sa drugima koji su zaraženi.

Porast broja slučajeva i visoka stopa smrtnosti

CDC je identifikovao najmanje četiri različite grupe meningokoknih bakterija koje kruže u Sjedinjenim Američkim Državama: B, C, W i Y. Grupa bakterija Y je ona koja se širi širom zemlje, prema CDC-u. Do 25. marta 2024. godine, Vlada je zdravstvenoj agenciji prijavila najmanje 143 slučaja, što je povećanje od 62 slučaja u odnosu na 81 prijavljeni istog datuma 2023. prošle godine je prijavljeno ukupno 422 slučaja, najveći broj prijava od 2014. U slučajevima identifikovanim do sada ove godine, otprilike jedna od šest osoba je umrlo, što je veća stopa smrtnosti nego što CDC obično vidi kod meningokoknih infekcija.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)