Odrasli

MALI CRVULJAK KOJI MOŽE DA NAPRAVI VELIKE PROBLEME: Simptomi upale slepog creva i šta da radite u tom trenutku!

Ovaj organ se uklanja hiruškim putem kako bi se sprečile moguće komplikacije.

28.03.2024 15:40

MALI CRVULJAK KOJI MOŽE DA NAPRAVI VELIKE PROBLEME: Simptomi upale slepog creva i šta da radite u tom trenutku!
shutterstock.com

Slepo crevo je uzani deo creva u obliku crvuljka, dužine nekoliko centimetara koje je jednim delom vezano za početni deo debelog creva, a drugi kraj mu se slepo završava po čemu je i dobio ime.

Nije poznato koja je njegova uloga u ljudskom organizmu, a pretpostavka je da delom služi za formiranje imunog sistema organizma deteta. Nakon odrastanja njegova uloga praktično prestaje. 

Shutterstock

Upala slepog creva javlja se u bilo kom životnom dobu i kod oba pola

 

Simptomi i lečenje

I kod dece i kod odraslih u svim životnim dobima i kod oba pola tokom života može doći do upale slepog creva odnosno apendicitisa. Upala najčešće nastaje usled blokade otvora slepog creva u debelo crevo fekolitima ili uvećanim limfnim tkivom koje dovodi do nagomilavanja sadržaja i nakupljanja bakterija koje dovode do upale. 

Prvi i osnovni simptom upale slepog creva je jak bol u stomaku, ali često se meša sa drugim bolestima abdomena. U slučaju upale, bol se javlja prvo u stomaku, a potom sve jače u desnom donjem delu stomaka, između rebra i kosti kuka.

Kada dođe do upale, slepo crevo postaje bolno i otečeno. Dotok krvi prestaje kako se otok i bol pogoršavaju, a bez dovoljnog protoka krvi, slepo crevo počinje da umire. Ukoliko dođe do pucanja sadržaj se izliva u stomačnu duplju što može dovesti do sepse. U takvim situacijama neophodno je hitno ukloniti slepo crevo hiruškim putem, a trbušnu duplju očistiti kako bi se sprečila pojava sepse koja može biti smrtonosana po pacijenta.

 

Shutterstock

Jak i razdirući iznenadni bol u stomaku je najtipičniji simptom upale slepog creva

 

Evo koji su simptomi upale slepog creva na koje morate da obratite pažnju:

  • Iznenadni bol koji počinje na desnoj strani donjeg abdomena
  • Bol koji počinje oko pupka i često prelazi u donji desni stomak
  • Bol koji se pogoršava ako kašljete, hodate ili pravite druge nagle pokrete
  • Mučnina i povraćanje
  • Gubitak apetita
  • Niska temperatura koja se može pogoršati kako bolest napreduje
  • Zatvor ili dijareja
  • Abdomena nadimanje
  • Nadutost

U slučaju pojave ovih simptoma odmah se javite lekaru koji će proceniti da li je i trenutak za operaciju. Statistika pokazuje da je svaka 15 osoba imala upalu slepog creva. Dijagnoza se postavlja na osnovu analize krvi (krvna slika, CRP i druge analize), mokraće, ultrazvuka abdomena, ređe zahteva snimanje rengenom ili skenerom. 
Nakon postavljanja dijagnoze upaljeno slepo crevo se uklanja hiruškim putem. Operacija je rutinska i ne predstavlja rizik po pacijenta. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)