Odrasli

MOŽE LI PARFEM DA POBOLJŠA PAMĆENJE: Zapanjujući rezultati istraživanja pružaju nadu i pacijentima sa demencijom!

Odavno je primećeno da postoji veza između mirisa i memorije, što je nauka i potvrdila.

07.04.2024 10:50

MOŽE LI PARFEM DA POBOLJŠA PAMĆENJE: Zapanjujući rezultati istraživanja pružaju nadu i pacijentima sa demencijom!
shutterstock.com

Parfem je deo svakodnevne rutine koju većina ljudi koristi ujutru pred odlazak na posao, tokom dana ili uveče pred izlazak. A, da li vam je ikad palo na pamet da nekoliko kapi omiljenog mirisa stavite pred odlazak na spavanje? Sigurno nije.

Međutim, kako su pokazala brojna istraživanja korišćenje parfema pred spavanje ima vrlo pozitivne efekte u poboljšavanju pamćenja, piše španski El Pais.

Shutterstock

Odavno je poznato da mirisi stimulišu sećanje

 

Mirisi podstiču pamćenje

Istraživanje koje je sproveo jedan kalifornijski Univerzitet potvrdilo je da miris parfema dva sata tokom noći poboljšava pamćenje odraslih zdravih osoba za čak 22 odsto. Ispitanicu su svake noći šest meseci pred spavanje stavljali parfem, a poboljšanje memorije dokazano je magnetnom rezonancom, jer je primećeno povećanje aktivnosti dela mozga koji je zadužen upravo za sećanje. 

Odavno je primećeno da postoji veza između mirisa i pamćenja što je nauka i potvrdila. Mirisi podstiču sećanje i stimulišu pamćenje. Kako su objasnili stručnjaci, mirisi pristupaju mozgu direktnije preko senzora u nosu na periferi, a zatim te informacije šalju direktno u mozak "na obradu". 

Različite eksperimentalne studije su izlagale ispitanike različitim aromama svakodnevno duži vremenski period kada je primećeno da se povećava osetljivost na mirise, što utiče na poboljšavanja pamćenja, ali i druge kognitivne funkcije povezane sa njim.

shutterstock.com

Većina nas parfeme stavlja tokom dana

 

To se pre svega odnosi na precizno verbalno izražavanje što u velikoj meri zavisi od sposobnosti da se povrati vokabular pohranjen u memori. Izučavajući sam mozak ispitanika naučnici su primetili da mirisi dovode do povećanja zapremine i gustine sive materije mozga, odnosno broja neurona i veza između njih u oblastima povezanim sa pamćenjem i učenjem.

Naučnici su naglasili da je neophodno nastaviti istraživanje u ovom pravcu, ali da dosadašnji pozitivni rezultati navode na zaključak da bi jednostavna tehnika kao što je korišćenje parfema pred spavanje moglo da pomogne ne samo za jačanje pamćenja, već i kao neinvazivna tehnika za prevenciju demencije, možda čak i Alchajmera u početnim fazama bolesti. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)