Odrasli

KLJUČNE RAZLIKE IZMEĐU MUŠKOG I ŽENSKOG MOZGA: Naučnici otkrili koje su to "vruće tačke"

Istraživači veruju da povećan testosteron smanjuje sposobnost mozga da sam sebe proverava.

25.02.2024 16:12

KLJUČNE RAZLIKE IZMEĐU MUŠKOG I ŽENSKOG MOZGA: Naučnici otkrili koje su to "vruće tačke"
Shutterstock

Naučnici su po prvi put došli do saznanja da mozak kod muškaraca i žena radi drugačije. Jedna od najkontroverznijih tema kojima se naučnici godinama bave jeste da li su muški i ženski mozak različito povezani. Prema nekim stručnjacima, za to je zadužena priroda a ne biologija, koja oblikuje način na koji razmišljamo i osećamo. 

Naučnici sa Univerziteta Standford su otkrili kako je moguće razlikovati polove na osnovu nekih "vrućih tačaka", prenosi The Sun. 

Ključne razlike mozga su u "podrazumevanom režimu" koji nam pomaže da obradimo ideju "ja" i vratimo sećanja. Takođe su pogođeni i delovi mozga zaduženi za učenje i regulisanje emocija. Prethodna istraživanja su pokazala ko ima bolji osećaj za pravac i koordinaciju, a ko za učenje jezika. Naučnici su došli do saznanja da su muškarci bolji vozači, da su po prirodi smešniji i impulsivniji.

shutterstock.com

Rezultati su otkrili da su muškarci bolji vozači i da imaju bolji osećaj za koordinaciju

Kada su u pitanju veštine navigacije, muškarci su se pokazali boljim od žena. Među svim vrstama mužjaci su bili bolji u pronalaženju puta do kuće od ženki.

Sa druge strane, iako se među komičarkama često provlače imena mnogih žena, naučnici sa Univerziteta Aberistvit i sa UN Severne Karoline su proučavali 28 studija o tome ko je smešniji i to na 5.000 ljudi. Želeli su da otkriju ko ima bolji humor, muškarci ili žene i to su sproveli nad ljudima koji su ocenjivali humor muškaraca i žena a da ne znaju njihov pol.

U 63 odsto slučajeva pokazalo se da su muškarci smešniji. Osim toga, istraživanje je došlo do zaključka da je jači pol skloniji drskim odlukama nego žene. Viši nivoi testosterona kod muškaraca povećavaju impulsivnost, a oni imaju više polnih hormona koji prolaze kroz krvotok nego žene. 

Kao deo studije grupi muškaraca je data doza testosterona, a onda su zamoljeni da urade matematičke probleme i mozgalice koje zahtevaju razmišljanje pre nego dođu do tačnog odgovora.  Druga grupa kojoj nije dat testosteron je takođe zamoljena da uradi testove. Istraživači su otkrili da će se prva grupa držati početnih odgovora i da će sporije reagovati na tačan odgovor od druge grupe, navodi ovaj portal. Istraživači veruju da povećan testosteron smanjuje sposobnost mozga da sam sebe proverava.

Pixabay.com

Žene su prema istraživanjima bolje u kognitivnim veštinama, učenju jezka, pisanju i pamćenju

 

Sa druge strane, ženski mozak se pokazao boljim u čitanju i pisanju, kao i u dugoročnoj memoriji. Osim toga žene su bile bolje u učenju jezika. Nije bilo iznenađujuće da su prethodna istraživanja iz Australije pokazala da se devojčice u učionici bolje snalaze od dečaka i taj trend je primetan od desete godine do odrasle dobi.

Istraživači su tokom tri decenije pregledali rezultate četiri miliona  srednjoškolaca i došli do šokantnog saznanja da je verovatnoća veća da će dečacima biti dijagnostikovana smetnja u učenju više nego devojčicama. Tim istraživača je primetio problem u ponašanju poput nepažnje koji ukazuje na razlike u funkcionisanju mozga kod oba pola. 

Takođe, nauka je na strani žena kada je pamćenje u pitanju. Istraživači sa Univerziteta Kembridž su 2010. godine otkrili da je ženski mozak sposobniji da pamti mnogo više od muškog. Takođe, druga istraživanja su pokazala da su žene veštije u korišćenju i učenju jezika od muškaraca. Rezultati su pokazali da mozak kod žena pokazuje veću aktivnost u oblastima koje se koriste za obradu jezika, dok je kod muškaraca aktivnost bila povezana sa oblastima povezanim sa vizuelnim i slušnim funkcijama. 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)