Odrasli

KADA JE ŠTUCANJE OPASNO I KAKO GA ZAUSTAVITI: Evo šta savetuju lekari

Duže epizode ​​su povezane sa širokim spektrom stanja, u rasponu od benignih do ozbiljnih

23.02.2024 09:39

KADA JE ŠTUCANJE OPASNO I KAKO GA ZAUSTAVITI: Evo šta savetuju lekari
shutterstock.com

Štucanje je posledica trenutne blokade pokušaja udaha i najčešće se događa bez očiglednog razloga. U medicini je poznato kao sinhrono treperenje dijafragme ili singultus. Iako je u većini slučajeva bezopasno i nije razlog za brigu, stalno štucanje može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema.

Mark Lofman, lekar opšte prakse bolnice u Čikagu je primetio da neki ljudi imaju veću sklonost prema štucanju od drugih.

- Duže epizode ​​su povezane sa širokim spektrom stanja, u rasponu od benignih do ozbiljnih, iako ponekad nikada ne pronađemo razlog za uporne napade štucanja- rekao je on za Fox News Digital

shutterstock.com

štucanje uzroci

Iako postoje kućni lekovi za štucanje, postoji varijabilna evidencija o tome šta zapravo deluje, rekla je Nataša Bajan, lekar opšte prakse u Feniksu, Arizona.

- Štucanje je suštinski refleks, pa mnogi lekovi pokušavaju da prekinu signale koji izazivaju refleks - rekla je dr Bajan.

Efikasnost kućnih lekova

Iako ne postoje klinička ispitivanja kućnih metoda, Lofman je primetio da su neki pacijenti imali koristi od nekoliko metoda. Jedna strategija je da zadržite dah koliko god možete podneti, čak i do 10 sekundi, predložio je on. Druga ideja je da probate Valsalva manevru, koja se obično radi zatvaranjem usta i zatvaranjem nosa dok izdišete vazduh, prema Nacionalnom institutu za zdravlje. Još neke kućne metode koji je Lofman predložio su ispijanje ledeno hladne vode, grickanje limuna, gutanje kašičice šećera ili povlačenje jezika.

- Imajte na umu da je štucanje veoma često samoograničavajuće i prestaje bez obzira na to šta radite, pa će bilo koji lek na kraju izgledati kao da deluje, jer štucanje prestaje samo od sebe - rekao je doktor.

Lofman je istakao da i dijetetske odluke mogu igrati ulogu u kontroli štucanja, posebno prejedanje.

- Ako neko primeti da zbog određene hrane počinje da štuca, savetujemo mu da napravi promenu u ishrani - rekao je.

Preporučuje se potražiti medicinsku pomoć ako štucanje traje satima, često se ponavlja ili ometa osnovnu funkciju, rekao je Loafman. Iako je štucanje kratkotrajno i potpuno benigno većinu vremena, uporni napadi su povezani sa nekim hroničnim i ponekad ozbiljnim zdravstvenim stanjima. To mogu uključivati poremećaje centralnog nervnog sistema, dijabetes, bolesti bubrega i problema sa jednjakom, prema Mayo klinici, piše Njujork post.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)