Odrasli

MISLILA JE DA IMA PREHLADU, A ONDA JE SAZNALA STRAŠNU DIJAGNOZU: "Izgubila sam apetit, stalno sam osećala umor"

Eli Filpot otkrila je detalje svoje borbe i suočavanje sa razvojem bolesti.

20.02.2024 18:30

MISLILA JE DA IMA PREHLADU, A ONDA JE SAZNALA STRAŠNU DIJAGNOZU: "Izgubila sam apetit, stalno sam osećala umor"
shutterstock.com

Eli Filpot (28) kao tinejdžerka koja je upravo trebalo da započne svoje GCSE ispite (Opšti sertifikat o srednjem obrazovanju), nije previše brinula kada je primetila simptome koje je prvobitno pripisala običnoj prehladi. Međutim, ubrzo se ispostavilo da su ti simptomi bili daleko ozbiljniji nego što su ona ili lekari očekivali. Eli je opisala svoje iskustvo kao "zastrašujući vrtlog" kada su simptomi nalik prehladi zapravo bili znakovi Hočkinovog limfoma, koji je imala u drugoj fazi.

shutterstock.com

Eli je dobila dijagnozu Hočkinovog limfoma

DIJAGNOZA I PRVI TRENUCI STRAHA

Nakon što je nekoliko puta posetila lekara, Eli je konačno upućena na testove u bolnicu, gde joj je dijagnostikovan Hočkinov limfom. Uz podršku porodice i medicinskog osoblja, otpočela je intenzivno lečenje, suočavajući se sa strahom i nesigurnošću.

Limfni čvorovi na vratu su mi bili otečeni, jedan veći od ostalih, i imala sam samo čudan osećaj konstantnog umora.Takođe sam izgubila apetit, uopšte nisam bila gladna. Bilo je zaista teško jesti i gutati, a koža me je svrbela i nijedno češanje nije poboljšalo stanje - rekla je u ispovesti za San.

shutterstock.com

Lečenje je bilo iscrpljujuće

TEŠKOĆE TOKOM LEČENJA

Prošla je kroz četiri ciklusa hemioterapije, suočavajući se sa teškim nuspojavama kao što su mučnina, gubitak kose i promene u izgledu. Ipak, uz podršku i tretman u bolnici, uspela je da održi neki osećaj smirenosti tokom lečenja.

Nakon uspešnog lečenja, Eli je postala svesna da je kao neko ko je preživeo rak može da bude podložna razvoju sekundarnih karcinoma kasnije u životu. Zbog toga se trudi da donosi zdrave odluke i da vodi računa o svom zdravlju. Danas, ova devojka živi u Londonu, radi kao novinarka specijalizovana za zdravstvo i aktivno se angažuje u radu sa organizacijama koje pružaju podršku mladim osobama koje prolaze kroz lečenje i dijagnozu raka.

POZIV NA AKCIJU

Eli poziva ljude da se registruju kao donatori matičnih ćelija kako bi pomogli u spašavanju života ljudi koji boluju od krvnih oboljenja i potrebna im je transplantacija. Ona ističe da je proces registracije jednostavan, a mogućnost da se pomogne nekome ko se bori sa karcinomom je neprocenjiva.

 

BONUS VIDEO: 

 

Komentari (0)