Odrasli

NIJE NI SLUTILA DA JE OPASNO BOLESNA: Kada je otišla na pregled kod lekara, tvrdio je da je GOJAZNA, kasnije se ispostavilo da joj je bolest zahvatila celo telo!

Tokom trudnoće ginekolozi su Erin Besinger kritikovali zbog gojaznosti a kad im je pokazala masu ispod pazuha rekli su da je to salo. Međutim, kasnije će se ispostaviti da je mnogo opasnije od toga.

23.11.2022 17:01

NIJE NI SLUTILA DA JE OPASNO BOLESNA:  Kada je otišla na pregled kod lekara, tvrdio je da je GOJAZNA, kasnije se ispostavilo da joj je bolest zahvatila celo telo!
Shutterstock

Erin Besinger (36) profesor psihologije zdravlja i majka dečaka od nepune dve godine, nije ni slutila da je teško bolesna. Još 2019. godine kad je išla da kupi venčanicu primetila je salo ispod svog pazuha ali je verovala da se ugojila. Kad je ovaj deo tela krenu da raste tokom njene trudnoće, godinu dana kasnije to je prepisala promeni hormona u trudnoći.

Tumor veličine grejpfruta

Prve promene primetila je kad je išla da kupuje venčanicu.

- Nisam se posebno uplašila jer sam uvek imala dosta masnog tkiva u tom predelu pa sam umesto klasičnog brushaltera kupila onaj bez žica i venčanicu koja je prikrivala moje salo i izraslinu ispod pazuha. Tokom trudnoće primetila sam da kvržica raste ali sam to pripisivala promeni hormona tokom drugog stanja. Prilikom jednog pregleda kod ginekologa pokazala sam mu kvržicu ali on nije bio zabrinut verujući da je to salo zato što imam višak kilograma, pa sam pomislila da ni ja nemam razloga za brigu – počela je svoju ispovest Erin.

Nakon rođenja sina konstantno je bila umorna i nervozna. Međutim, mislila je kako je sve to normalno stanje.

- Ni to me nije previše brinulo. Smatrala sam da je to normalno, jer imam malo dete, stalno ustajem noću naravno da sam umorna, neispavana i nervozna. A onda je moja kvržica ispod pazuha porasla na veličinu grejpfruta pa sam se požalila sesrti koja radi kao medicinska sestra. Pogledala je i rekla da se hitno javim lekaru - dodala je ona.

Zastrašujuće saznanje

Nakon brojnih analiza i testova dijagnostikovan joj je Hodgkinov limfom (kod nas poznat i pod imenom Hočkinov limfom) teško maligno obolenje koje može da se završi i fatalno. Erin je bila u četvrtoj fazi bolesti.

- Bilo je zastrašujuće jer sam znala da me kod kuće čekalo sedmomesečno dete. Nakon analiza je utvrđeno da imam agresivan tip bolesti koji se već proširio i zahvatio moju glavu, vrat, grudi, stomak, karlicu i delove kostiju – ispričala je Erin.

Kako je objasnila u kasnom postavljanju dijagnoze veliku ulogu je igralo to što ima višak kilograma.

- To je prevarilo i mene i doktore. Kasnije u trudnoći nekako je bilo očekivano da sam se ugojila i da sve visi na tebi. Žao mi je što nisam odmah na početku, čim sam osetila da nešto nije u redu, otišla na detaljne preglede. Ko zna možda sam još tada mogla da otkrijem da sam bolesna – naglasila je Erin.

Stigmatizovani zbog težine

Kako je objasnila gojazni ljudi su često stigmatizovani pa i kad se požale na neki zdravstveni problem lekari to najčešće pripisuju njihovoj prekomernoj težini pa na kraju i oni sami u to poveruju.

- Svaki put kad sam otišla kod lekara rekli su mi da se osećam tako verovatno zbog viška kilograma. I kad sam ostala trudna svih devet meseci sam se plašila da ću zbog prekomerne težine imati spontani pobačaj kako me upozorio moj ginekolog. Čak su i disbalans mojih hormona tokom trudnoće pripisivali prekomernoj težini iako ne postoji ni jedan naučni dokaz da mast u organizmu ima bilo kakve veze sa hormonima – istakla je ona.

Tokom čitave trudnoće lekari su je plašili da će zbog njenog viška kilograma njeno dete možda imati problem sa dijabetesom.

- Gde god se okrenem nailazim na kritike gojaznih mama. Najžešće kritike dobijala sam upravo od lekara koji su insistirali da su debele mame loše mame – ispričala je Erin koja je rešila da se bori protiv ove predrasude.

Debele mame

U razgovoru sa drugim mama koje imaju višak kilograma shvatila je da su lekari ne samo kritički nastrojeni prema pacijentima kao što je ona već i da su im uskraćena mnoga prava.

- Pojedine trudnice su prijavile medicinske sestre koje su odbile da im pruže negu samo zato što su gojazne. Bilo je i onih koji su nam otvoreno govorili da da ne zaslužujemo da se razmnožavamo zato što smo gojaznu ili da naše telo nije sposobno da do kraja iznese trudnoću zbog naše težine. Sve to je dovelo do toga da zanemare moje pravo stanje i ne dijagnostikuju opasnu bolest koju sad imam – naglasila je Erin.  

Prema njenim rečima ovakve poruke posebno kad vam to kaže lekar imaju ozbiljne psiho – fizičke posledice po trudnice i buduće mame.

- Mame sa viškom kilograma jednostavno dobijaju lošiju zdravstvenu negu i suočene su sa ozbiljnim problemima. Kako mi je ispričala jedna mama koja je izgubila bebu na porođaju lekari su nju krivili zbog viška kilograma jer nisu adekvatno mogli da prate otkucaje bebinog srce umesto da priznaju da je njihova oprema pokvarena ili nije prilagođena za mame sa viškom kilograma – dodala je ona.

Borba protiv tumora

Nakon postavljanja dijagnoze kancera Erin je prošla kroz šest ciklusa hemioterapije koja je, prema njenim rečima, bila užasna.

- Sad sam u remisiji i zahvalna sam mom lekaru specijalisti koji se skoncentrisao na lečenje mog kancera umesto da me kritikuje zbog težine. Imam vrlo loša ranija iskustva sa lekarima tako da sam mu zahvalna što mi je pružio kompletno lečenje i negu, što mi je spasao život. Nastavljam da se borim protiv tumora jer nemam drugog izbora. Moram da se izlečim ako ništa drugo ono zbog mog sina koji danas ima 17 meseci – poručila je ona.

Erin je naglasila da će, bez obzira na svoje sadašnje stanje, nastaviti da se bori protiv predrasuda kad su u pitanju debele mame koje mogu biti sjajni roditelji.

- Moje telo je moćno i lepo iako imam višak kilograma i može da donese na svet novi život. Uprkos svim negativnim komentarima lekara tokom moje trudnoće na svet sam donela lepog i zdravog dečaka koji je i danas svetlo mog života – zaključila je Erin.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)