Odrasli

SIMPTOMI RAKA KOJE BUKVALNO MOŽETE DA ČUJETE: Jedan znak je posebno zbunio i najiskusnije lekare!

Kako su objasnili britanski stručnjaci tumor temporalnog režnja može da dovede do toga da pacijent čuje glasove u glavi

18.11.2022 13:05

SIMPTOMI RAKA KOJE BUKVALNO MOŽETE DA ČUJETE: Jedan znak je posebno zbunio i najiskusnije lekare!
Foto: Shutterstock

Glavobolje, mučnina i različite vrste napada najčešći su simptomi tumora mozga. Međutim, britanski stručnjaci koji se bave istraživanjem te opake bolesti došli su do zapanjujućeg rezultata.

Naime, oni tvrde da u slučaju pojave kancera na jednom od ključnih organa u telu postoji simptom koji bukvalno može da se čuje! Kako su objasnili stručnjaci sa britanskog Instituta za istraživanje kancera (Cancer Research UK) tumor temporalnog režnja mozga može da dovede do toga da pacijent bukvalno čuje glasove u glavi.

Foto: Shutterstock

Jake i uporne glavobolje najčešći su simptom tumora mozga       

Položaj tumora

Prema objašnjenju lekara, razlog za pojavu takvog simptoma jeste taj što tumor na mozgu ima manje prostora u lobanji i kako raste on pritiska određene centre. Opaka bolest može da dovede do problema s obradom i čuvanjem uspomena, ali i do kratkoročnog gubitka pamćenja i poteškoća s govorom i sluhom.

Kako će se simptomi manifestovati zavisi od položaja odnosno mesta gde je rak smešten u glavi.  

- Ukoliko je tumor smešten na frontalnom režnju to može dovesti do problema sa hodanjem, vidom i govorom, gubitkom čula mirisa ili slabost na jednoj strani tela. Kad je u pitanju tumor parijetalnog režnja, najčešći simptomi su problemi s čitanjem i pisanjem, teškoće u govoru i razumevanju, kao i gubitak osećaja u jednom delu tela - upozorili su stručnjaci sa instituta. 

shutterstock.com

Ako se osećate bolesno nikada nemojte da zanemarite te osećaje

Ne ignorišite ove simptome

Kada su u pitanju glavni simptomi, lekari upozoravaju na šest problema koji mogu da ukažu na tumor na mozgu koji se nikako ne smeju ignorisati.

1. Glavobolje

Česte i jake glavobolje prvi su znaci za uzbunu. Ukoliko uz glavobolju imate i mučnine izazvane jakim bolom koji vas budi noću odmah se javite lekaru. Titranje svetla pred očima ili slepe tačke, odnosno osećaj da vam se sužava vidno polje, takođe mogu biti simptomi opake bolesti. Ukoliko ste i ranije imali problem sa glavoboljama, koje su se pogoršale u nekoliko nedelja, što pre posetite lekara.

2. Napadi

Razne vrste napada javljaju se kod osam od deset pacijenata sa kancerom mozga. Kako objašnjavaju stručnjaci, napadi mogu da se manifestuju kao nevoljno trzanje ruku ili nogu, a nekad može da reaguje i celo telo.

- Napadi mogu biti zastrašujući. Razlog može biti tumor na mozgu, ali i razne druge ozbiljne bolesti i odmah se javite svom doktoru - naglasili su britansk.

3. Osećaj slabosti 

Tumori su podmukle bolesti koje dugo mogu da se nose u organizmu, a da pacijenti nisu toga svesni. Ukoliko uz glavobolje i probleme sa očima osećate slabost, to je još jedan znak da što pre potražite pomoć lekara. Naše telo je savršen mehanizam koji šalje signale kad nešto nije u redu. Kad se osećate bolesno, nikad nemojte da zanemarujete svoje emocije.

shutterstock.com

Problemi sa vidom takođe mogu biti jedan od simptoma tumora mozga

4. Pospanost ili gubitak svesti

Česta pospanost ili gubitak svesti mogu biti posledica povišenog intrakranijalnog pritiska, koji može uticati na smanjeni dotok krvi u mozak. To stanje najčešće uplaši pocijenta, ali i ljude iz njegove okoline.

5. Problemi s vidom

U slučaju kancera mozga najčešće dolazi do naglog pogoršanja vida i tad ni naočare ne mogu da pomognu.

- Možda ćete izgubiti sposobnost da vidite krajičkom oka zbog čega ćete naletati na predmete ili nameštaj u vašem domu sa vaše leve i desne strane. Takođe, možete imati probleme sa zamagljenim vidom, plutajućim oblicima i tunelskim vidom, odnosno suženjem perifernog vida - upozorili su stručnjaci.

6. Promena ličnosti

Mnogo pre prvih simptoma kancera mnogi pacijenti postaju razdražljivi, zbunjeni i imaju problem da normalno razmišljaju. Članovi porodice obolelih često kažu da su promene u ponašanju primetili bar šest meseci pre postavljanja dijagnoze. Ukoliko neko ko je ceo život bio miran i povučen odjednom promeni ponašanje i postane razdražljiv, pa čak i agresivan, znak je na koji treba obratiti pažnju i odmah se javiti lekaru. To su pokazale mnoge studije čiji su rezultati zbunili i najiskusnije lekare.   

BONUS VIDEO:

Komentari (0)