Odrasli

JEDNOSTAVNIH 6 pravila za dobar sluh

Otkrivamo kako da ODLIČNO ČUJETE DO DUBOKE STAROSTI

24.03.2022 16:30

JEDNOSTAVNIH 6 pravila za dobar sluh
shutterstock.com

Svima je poznata ona narodna izreka "Bolje sprečiti nego lečiti." Ovaj aksiom se može primeniti i na čulo sluha, koje smo često skloni da zapostavljamo, a njegovo zdravlje podrazumevamo.

Pokušajte da sagledate koliko je zdrav sluh važan za kvalitetan život i učinite sve što je u vašoj moći da ovo važno čulo sačuvate i za buduće dane. Naučite tome i decu, a Ruski lekar predstavlja šest jednostavnih pravila koja su osnova za prevenciju gubitka sluha.

1. Blagovremeno lečite ušne bolesti

Ovo posebno važi za decu predškolskog uzrasta jer su neka od njih izuzetno sklona upalama srednjeg uha. Infekcije uha su najčešće bakterijske prirode i zahtevaju kompetentan i blagovremen tretman. Ne pokušavajte da bol u uhu, kada vam se dete požali na njega, lečite na svoju ruku jer od toga može biti više štete nego koristi. Osim toga, neke zarazne bolesti, kao što su veliki kašalj, boginje i zauške, mogu izazvati komplikacije kao što je gubitak sluha, pa je potrebno lečiti ih na vreme.

2. Izbegavajte bučna mesta

Kada smo mladi, bučna mesta i događaji poput koncerata, barova, diskoteka, ali i mnogih kafića i restorana deluju veoma privlačno. Istina je da svako mesto gde, da biste čuli sagovornika, morate značajno da povisite ton, nije dobro za zdravlje čula sluha. Pokušajte bar da se ne zadržavate predugo na takvim mestima i smestite se što dalje od pojačivača zvuka.

pexels.com

Redovan pregled je od velike koristi

3. Koristite zaštitu od buke

Zapamtite da je sve preko 85 decibela preglasno. Ako je vaš posao povezan s povećanim nivoom buke, kao što je to slučaj u metalurškoj, vojnoj i avio-industriji, uvek koristite ličnu zaštitnu opremu. Ako znate da ćete biti prinuđeni da trpite buku određeni vremenski period, znajte da čak i obični čepići za uši mogu dati ušima malo predaha i sačuvati ih od oštećenja.

4. Budite umereni s upotrebom slušalica

Pametno koristite slušalice. Svaki model ove dodatne opreme može lako proizvesti jačinu zvuka od oko 160 decibela, što je dvostruko više od praga za koji se preporučuje upotreba posebne zaštitne opreme. Zvuk iz slušalica ulazi direktno u uho, nepovoljno utičući na nezaštićenu bubnu opnu. Kao rezultat toga, prag sluha se snižava i s vremenom se mogu razviti problemi sa sluhom.

5. Ne pojačavajte previše radio i TV

Neka jačina na skali zvuka televizora i radija bude, što je moguće, niža. Naravno, ne treba da vam bude napor da čujete ono što želite, ali to je sasvim dovoljno. Zapamtite da gedžeti nisu samo provodnici zvukova koji su prijatni za uho, već mogu biti izvori buke ako ih zloupotrebljavate. Ovo se posebno odnosi na radio u automobilu. Ne pokušavajte da pomoću ovog uređaja nadglasate buku motora i saobraćaja jer to nije dobro za sluh.

6. Pažljivo čistite ušni kanal

Veoma oprezno pristupite čišćenju ušiju od viška cerumena. Imajte u vidu da lekari ne preporučuju upotrebu pamučnih štapića, kojima smo svi navikli da čistimo uši, jer oni mogu samo da odmognu. Ova higijenska pomagala ne samo da ne čiste vosak iz ušnog kanala već ga guraju i dodatno nabijaju unutra, povećavajući time rizik od infekcije uha. Umesto toga, preporučuje se da isperete uši običnom vodom pomoću pumpice za kućnu upotrebu, koju možete kupiti u apotekama.

Komentari (0)