Odrasli

MAJKL DŽEJ FOKS 33 GODINE BOLUJE OD PARKINSONA: „Prvo je počela da mi se trese ruka, lekari su mi rekli da ću umreti mlad“ (FOTO)

Slavni australijski glumac opovrgao je loše prognoze stručnjaka, a u borbi za zdravlje nesebično mu pomaže supruga sa kojom je u braku 36 godina

19.02.2024 11:30

MAJKL DŽEJ FOKS 33 GODINE BOLUJE OD PARKINSONA: „Prvo je počela da mi se trese ruka, lekari su mi rekli da ću umreti mlad“ (FOTO)
Cat Morley / Avalon / Profimedia

Australijski glumac Majkl Džej Foks (62) dočekan je ovacijama na dodeli filmskih nagrada BAFTA 2024. u Londonu. Zvezda filma „Povratak u budućnost“ od 1991. godine boluje od Parkinsonove bolesti, a suočio se i sa tumorom na kičmi, pa je glumac prinuđen da koristi invalidska kolica.

Prethodno je, poput svih ostalih zvezda na dodeli BAFTA nagrada, pozirao sa suprugom Trejsi Polan na crvenom tepihu. Glumica sa kojom Majkl ima četvoro dece – sina Sema, bliznakinje Akvinu i Šajler i ćerku Esmi, punih 36 godina pruža mu nesebičnu podršku i mnogo ljubavi kako bi uspeo da živi sa neizlečivom bolešću.

Prvi simptomi bolesti još 1991. godine

Majkl Džej Foks igrao je 1991. glavnu ulogu u seriji „Spin Siti“ kad je osetio da mu podrhtava ruka. U početku nije obraćao pažnju na tremor, ali kako je vreme odmicalo a on nije uspeo da umiri ruku, što ga je ometalo u poslu, otišao je na lekarske preglede. Tad se već suočio i sa podrhtavanjem cele ruke i ramena. Dijagnoza koju je čuo bila je zastrašujuća – Parkinsonova bolest.

Lekari su mu saopštili da neće uspeti da živi duže od 10 godina. Ali, on je odlučio da se bori zajedno sa svojom porodicom.

Profimedia

Majklu Džej Foksu dijagnostikovana je Parkinsonova bolest 1991. godine

 

Vest da Majkl Džej Foks boluje od Parkinsonove bolesti objavljena je sedam godina otkako je glumcu postavljena dijagnoza.

- Nisam imao izbora. To je to. Moram da dam sve od sebe i to nisu samo prazne reči. Sažaljenje je benigni oblik zlostavljanja. Mogu da se sažaljevam, ali nemam vremena za to. Ima toliko toga što mogu da naučim od ove bolesti, pa hajde da uradim to i da nastavim dalje – izjavio je slavni glumac za „Pipl“.

Nakon što je javnost saznala od čega Makl Džej Foks boluje, on je osnovao fondaciju za istraživanje Parkinsonove bolesti 2000. godine.

- Fondacija je posvećena je pronalaženju leka za Parkinsonovu bolest kroz agresivno finansiran istraživački program i osiguravanje razvoja poboljšanih terapija za one koji danas žive s Parkinsonovom bolešću – navedeno je na web stranici fondacije koja nosi Majklovo ime.

Iako mu je Parkinsonova bolest onemogućila da gradi karijeru kakvu je želeo i da živi život o kakvom je maštao, slavni glumac se ne predaje.

- Ne umire se od Parkinsona, sa tom bolešću se živi. Živim dan po dan. Živim za svaki trenutak i uživam u svakom danu. Da ste mi, kad sam imao 29 godina i saznao da imam Parkinsonovu bolest, rekli da ću raditi u ovim godinama, ne bih vam verovao. Ali, ja zaista živim ispunjenim životom – izjavio je za „Pipl“ pred promociju filma u kom je otkriveno kako izgleda njegov život sa Parkinsonovom bolešću.

Profimedia

Uprkos tome što su mu lekari rekli da će umreti pre 40. godine života, Majkl duže od tri decenije živi sa Parkinsonom

 

Neizlečiv degenertivni poremećaj centralnog nervnog sistema nije jedini zdravstveni problem sa kojim se Majkl suočio. Imao je i benigni tumor na kičmi, zbog čega je morao da bude operisan. Zbog gubitka ravnoteže, što je jedna od posledica Parkinsona, slomio je ruku, pa kost na licu. Ipak, ni tad nije dozvolio da klone duhom, a najveću podršku je, kao i uvek, dobijao od svoje porodice.

„Ne plašim se smrti“

U novembru, Majkl Džej Foks je u intervjuu za „Town & Country“ otkrio da se „ne boji smrti“.

- Jednog dana ću ostati bez goriva. Jednog dana ću samo reći: „To se neće dogoditi. Danas ne izlazim". Ako do toga dođe, dozvoliću sebi to. Imam 62 godine. Svakako, ako bih sutra preminuo, bilo bi prerano, ali ne bi bilo nečuveno. I tako, ne, ne bojim se toga – rekao je Majkl.

 

 

Priznao je da ipak ima jedan veliki strah sa kojim živi:

- Plašim se svega što bi moju porodicu dovelo u opasnost.

Šta je Parkinsonova bolest?

Parkinsonova bolest je stanje u kom se delovi mozga progresivno oštećuju tokom godina. Postoje tri glavna simptoma: drhtanje (tremor), usporenost pokreta i ukočenost mišića. Ostali simptomi uključuju probleme s ravnotežom, gubitak čula mirisa, neurološke bolove, prekomerno znojenje i vrtoglavicu. Neki ljudi takođe mogu da se suoče sa nesanicom, prekomernim lučenjem pljuvačke i problemima s gutanjem, što može da dovede do pothranjenosti i dehidracije.

Simptomi mogu početi postepeno, jedva primetnim tremorom u samo jednom delu tela. Takođe, govor može da postane tih ili nejasan, a stanje se vremenom pogoršava.

 

 

Iako uzrok Parkinsonove bolesti nije sasvim jasan, neki naučnici veruju da se ova bolest javlja kao kombinacija genetskih faktora i faktora okoline. Nije poznato zašto dolazi do gubitka nervnih ćelija povezanih sa ovim stanjem, ali istraživanja su u toku kako bi se identifikovali potencijalni uzroci.

Iako lek za Parkinsonovu bolest još ne postoji, pacijentima je dostupan niz tretmana koji pomažu u smanjenju simptoma. Neki od njih su fizikalna terapija, radna terapija, kao i farmakološka terapija.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)