Nema boljeg načina da započnete dan nego zdravim, uravnoteženim doručkom. Ovo važi i za milione ljudi koji žive sa dijabetesom tipa 2. Ova uobičajena bolest uzrokuje povišen nivo šećera u krvi, a kvalitet hrane koju unosite može imati veliki uticaj na održavanje tog nivoa pod kontrolom.
Važnost ugljenih hidrata za osobe sa dijabetesom
Nutricionista dr Kenda Patni ističe da ugljeni hidrati imaju najveći uticaj na nivo glukoze u krvi.
- Kvalitet i količina ugljenih hidrata su ključni za efikasno upravljanje dijabetesom. Ugljeni hidrati sa niskim glikemijskim indeksom i visokim sadržajem vlakana smatraju se kvalitetnim obrocima. Takođe, veličina porcije utiče na nivo glukoze u krvi, pa budite oprezni - poručuje dr Patni, a o tome piše i San.
Uticaj glikemijskog indeksa na nivo šećera u krvi
Glikemijski indeks je sistem ocenjivanja pojedinačnih namirnica koje sadrže ugljene hidrate, pokazujući kako određena hrana može uticati na nivo šećera u krvi. Brzo razgradivi ugljeni hidrati mogu izazvati brz porast nivoa glukoze u krvi, dok drugi ugljeni hidrati mogu izazvati postepeni porast nivoa šećera u krvi tokom vremena.
Namirnice koje mogu povećati nivo šećera u krvi
Dr Patni je izdvojila tri vrste doručka koje mogu da utiču na nivo šećera u krvi. Takođe, upozorava na potencijalno štetan uticaj voćnog soka na porast nivoa šećera.
- Velika porcija žitarica iz kesice sa punomasnim mlekom
- Dva parčeta belog tosta sa puterom i džemom
- Peciva
Preporučeni doručak za osobe sa dijabetesom tipa 2
Nutricionista Dr Džes Hilard preporučuje doručak bogat proteinima i vlaknima koji će vas držati sitim tokom dana. Ona ističe i da kaša sa dodatkom seckane crne čokolade, bobičastog voća i semenki predstavlja odličan izbor.
Simptomi dijabetesa tipa 2
Dijabetes tipa 2 je najčešći oblik ove bolesti i može dugo ostati neprimećen zbog blagih ili čak odsutnih simptoma. Ukoliko primećujete učestalo mokrenje, konstantnu žeđ, umor, gubitak težine, svrab oko polnih organa ili usporen proces zarastanja rana, trebalo bi da se javite lekaru.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)