Roditeljstvo

SRBIN U NEDOUMICI: DO KOJE GODINE SU VAS RODITELJI KUPALI? "Pitam jer mislim da ono što se meni desilo - nije normalno"

Nije shvatio problem ovakvog ponašanja dok i sam nije odrastao.

09.05.2024 19:32

SRBIN U NEDOUMICI: DO KOJE GODINE SU VAS RODITELJI KUPALI? "Pitam jer mislim da ono što se meni desilo - nije normalno"
shutterstock.com

Kada se parovi ostvare u roditeljskoj ulozi, veoma su bojažljivi zbog novog iskustva koje doživljavaju. Majke posebno posvećuju svaki tren svojim mališanima, a bojaznost od toga da će nešto propustiti pojačava se i kako dete stari. Neretko mogu smatrati da su dužne da brinu o svakom koraku koje dete napravi, te im teško ide prilagođavanje da njihova beba odrasta i da se mora osamostaliti u skladu sa svojim uzrastom.

Polemika na ovu temu povela se i na Redditu kada je jedan mladić napisao svoje iskustvo iz detinjstva, a za koje tek danas u zrelom dobu uviđa da je neuobičajeno. Naime, on je upitao internet zajednicu do koje godine su ih roditelji kupali, a onda saopštio da su njegovi to činili dok nije napunio 12 godina. Ovo je izazvalo oštru polemiku.

shutterstock.com

Do koje godine su vas majke kupale

- Do koje godine su vas roditelji kupali, mene do 12. i smatram da nije normalno - piše u komentaru.

Neki su bili zgranuti ovom njegovom konstatacijom, posebno oni koji su se i sami ostvarili u roditeljskoj ulozi, smatrajući da je tada bio prestar za ovu aktivnost.

- Brate, devojčice u tom dobu već dobijaju menstraciju. Naravno da nije normalno da ih roditelji kupaju.

- Imam klince od 5 i 6 godina. Sami se kupaju, znaju da naprave nered u kupatilu ali ništa strašno.

- Burazeru, to je prekasno zaista. Već si zreo dečak u tim godinama.

-Moji prestali kad sam krenuo u predškolsko, sa nekih 6 godina. Mada nije čudno ni to tvoje, pričao sam sa ortacima i svi su imali različite odgovore (od 5-12).

- Negde između prvog i četvrtog razreda al ne sećam se tačno. Znam samo da se pročulo nekako po školi što me još kupaju pa me svi zezali - samo su neki od komentara koji su se nizali ispod ove objave.

Psiholozi izneli stručno mišljenje

O ovom pitanju govorili su i psiholozi koji su izneli svoje stručno mišljenje. Naime, kako tvrde, kupanje dece od strane roditelja je u redu do školskog uzrasta. Neki roditelji su prelazili granice pa su se kupali zajedno sa svojim mališanima i do nekih starijih dobi.

Prema mišljenju stručnjaka, predškolski uzrast je pogodan za prestanak kupanja dece jer im je tada potrebno više privatnosti i ličnog prostora. Ovo im pomaže da uspostave zdrave granice i nezavisnost.

- Definitivno savetujem roditeljima da prestanu da se tuširaju ili kupaju sa svojom decom oko pete ili šeste godine. Deca u početku moraju da budu pod nadzorom kako bi stekla osećaj autonomije i naučila važne higijenske veštine - rekao je psiholog Ričard Bejer za  Bright Side.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)