Dete

UZROK ŠOKANTNE PROMENE DEČAKA OLIVERA SKRIVAN 18 MESECI: Njegovo nasilno ponašanje zbunilo i doktore

PANDAS je otkriven od strane neurologa dečije bolnice.

08.05.2024 13:01

UZROK ŠOKANTNE PROMENE DEČAKA OLIVERA SKRIVAN 18 MESECI: Njegovo nasilno ponašanje zbunilo i doktore
shutterstock.com

Do devete godine, Oliver je bio društven i popularan u svojoj školi. Bio je predsednik školskog saveta, ali sve se promenilo u januaru 2020. kada se vratio kući iz osnovne škole i delovao tiše nego inače. Njegova zabrinuta majka Megan ga je tokom noći proveravala i bila je šokirana promenom. Rekla je da je "kao da je prekidač bio uključen". Oliver se skinuo do bokserica, ljuljao se usred sobe sa upaljenim ventilatorom usred zime i otvorenim prozorom. Vikao je i tvrdio da mu je koža vrela. Preko noći je postao psihozan. Ovo nasilno ponašanje zbunilo je medicinske stručnjake tokom punih 18 meseci.

Nakon mnogo meseci traženja odgovora, Megan je pronašla veb stranicu dobrotvorne organizacije PANS PANDAS UK. Njeno otkriće dovelo je do toga da je Oliver u oktobru 2021. godine dijagnostikovan sa PANDAS-om od strane neurologa u Dečjoj bolnici u Birminghamu. Oliveru je propisana kombinacija antibiotika, antiinflamatornih lekova i terapija, ali nije napuštao kuću već dve godine - od poslednjeg bolničkog prijema. Sada, u 14. godini, ne nosi ništa osim pokrivača, ne može da podnese ljudski dodir i komunicira sa roditeljima sa vrha stepenica, piše The Sun.

Shutterstock

Roditelji su primetili nagle promene ponašanja kod dece

PANS i PANDAS: Retko medicinsko stanje koje brzo utiče na decu

PANDAS (pedijatrijski autoimuni neuropsihijatrijski poremećaj povezan sa streptokoknim infekcijama) je stanje koje se javlja iznenada i može uticati na fizičko i mentalno zdravlje dece i mladih odraslih. PANDAS se specifično pokreće streptokoknom infekcijom grupe A, koja može izazvati pogrešan imunološki odgovor i upalu mozga. Deca pogođena ovim stanjem mogu biti starosti i do tri godine kada se prvi simptomi jave, mada se sindrom može javiti sve do puberteta.


Prema PANS PANDAS UK, trenutno ne postoji način da se sazna koliko tačno dece pogađaju ova stanja u Velikoj Britaniji. Profesor Rajat Gupta, konsultant dečiji neurolog u Dečijoj bolnici u Birminghamu, koji je dijagnostikovao Oliverovo stanje, izjavio je da je dijagnostikovao oko 100 dece sa PANS-om ili PANDAS-om. Postoji malo svesti među medicinskim profesionalcima u Velikoj Britaniji o ovom stanju.

- Deca koja se ovako ponašaju mogu imati uzrok koji se lako može lečiti kratkim kursom antibiotika od dve nedelje- rekao je profesor Rajat.

PANS PANDAS radna grupa i istraživanje

PANS PANDAS radna grupa je osnovana 2022. godine i sastoji se od neurologa, imunologa i pedijatara. Cilj grupe je da unapredi standarde nege za ljude sa PANS-om i PANDAS-om i da postigne nacionalni konsenzus o tome kako dijagnostikovati i lečiti ova stanja. Takođe, grupa je u procesu sprovođenja istraživanja širom Velike Britanije kako bi se stekla jasnija slika o tome koliko ljudi pogađaju ova stanja.


Dr Ming Lim, konsultant dečji neurolog u Dečijoj bolnici Evelina London, koji je deo radne grupe, izjavio je da je jedan od razloga zbog kojih je PANDAS kontroverzan to što ne postoji konkretni biomarker - poput skeniranja mozga ili testa krvi - koji bi potvrdio da neko ima to stanje.

Eli: Brza reakcija na terapiju za PANDAS

Roditelji 13-godišnje devojčice takođe pogođene PANDAS-om opisali su njene prve suptilne simptome pre nego što je brzo pogoršala. Eli je imala bol u grlu, a njeni roditelji su joj dali lek za ovu nelagodu u nadi da će se oporaviti. Međutim, nakon povratka iz škole, ona je imala napad panike, bila je prestravljena i izgledala je kao da će uzeti nož iz kuhinjske fioke i ubosti se u grudi. Eli je imala i druge simptome, ali je brzom terapijom brzo oporavljena.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)