Dete

PRONAŠLA JE OPROŠTAJNO PISMO OD ĆERKE: Dramatična borba roditelja da sačuvaju dete od samoubistva!

Tinejdžerka se na kraju oporavila, a porodica joj je pomogla u tome.

22.04.2024 09:40

PRONAŠLA JE OPROŠTAJNO PISMO OD ĆERKE: Dramatična borba roditelja da sačuvaju dete od samoubistva!
Shutterstock

Sve više dece i tinejdžera ima psihičkih problema, upozorili su stručnjaci. Prema podacima iz 2021. godini svako šesto dete uzrasta od pet do 16 godina verovatno ima problem sa mentalnim zdravljem. Takođe, oko 7odsto dece je pokušalo samoubistvo pre svoje 17. godine. Ovakvi podaci ukazuju na ozbiljan problem sa mentalnim zdravljem među decom i tinejdžerima u evropskim zemljama. 

Kako je ispričala jedna mama, ona je pronašla “oproštajno pismo” svoje ćerke Ele (16). Prebledala je od straha i tog trenutka ona i njen suprug započeli su dramatičnu borbu da sačuvaju sopstveno dete. 

shutterstock.com

Ela (16) bila je na ivici očaja

Eli je dijagnostifikovana Kronova bolest sa 13 godina, a usled fizičkih zdravstvenih problema, razvili su se i problemi sa mentalnim zdravljem, kao što su anoreksija i opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP). Ona je primer kako se mentalno zdravlje i fizičke bolesti često prepliću i utiču jedni na druge.

Roditelji su često prepušteni sami sebi kada se suoče sa mentalnim problemima svoje dece, a situacija postaje još složenija kada dete postane punoletno. Sa nedostatkom podrške i nedovoljnim resursima u sistemu, roditelji se često osećaju nemoćno i ne znaju na koji način da pomognu detetu. 

Elini roditelji su počeli da pronalaze oštre predemete kojima se njihova ćerka povređuje, a vrhunac je bio kada im je ostavila oproštajnu poruku u kojoj preti samoubistvom. Nesrećni muž i žena su sakrili sve oštre predmete iz kuće, uključujući i makaze, kuhinjski pribor, pogotovo noževe. Elin otac je čak spavao na dušeku na podu pored ćerke kako bi bio siguran da neće pokušati da se povredi.

Foto: Shutterstock

Njena majka bila je van sebe od bola

Elini roditelji su nakon mnogo truda pronašli rešenja koja su im pomogla da se izbore sa situacijom. Ela je prošla kroz terapiju pranic healinga, koja je bila potpuno transformaciona za nju. Pranic healing je visoko razvijeni i testirani sistem energetske medicine, koju je razvio Grand Master Choa Kok Sui, koji koristi “pranu” da izbalansira, uskladi i transformiše energetske procese tela.

“Prana” označava životnu energija. Ova nevidljiva bioenergija ili životna sila, drži telo u životu i održava stanje zdravlja. U akupunkturi, ova suptilna energija se naziva Chi. Pranic healing je jednostavni, ali moćan i efikasan sistem lečenja bez dodira. Bazira se na osnovnim principima sposobnosti tela da se izleči samo, dok je proces izlečenja ubrzan povećavanjem količine životne energije, kako bi se stvorio emotivni i fizički balans. 

Porodica je uz to udomila psa koji je Eli davao razlog da ustane iz kreveta svako jutro. Konačno, majka se pridružila programu podrške za roditelje koji je imao za cilj da im pruži praktične veštine i resurse za podršku njihovim voljenima sa mentalnim problemima.

Ela danas ima 18 godina i stabilna je u remisiji od Kronove bolesti i anoreksije, vratila se u redovnu školu, a potom se zaposlila u zdravstvu kako bi pomogla drugim pacijentima. Njeno lično iskustvo je oblikovalo njen osećaj empatije, pa bi postala odlična medicinska sestra.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)