Odrasli

JOGA UBLAŽAVA SIMPTOME ANKSIOZNOSTI I KONTROLIŠE STRES: Evo kako pomaže zdravlju žena (FOTO)

Jedno istraživanje je donelo zanimljive rezultate.

04.03.2024 10:10

JOGA UBLAŽAVA SIMPTOME ANKSIOZNOSTI I KONTROLIŠE STRES: Evo kako pomaže zdravlju žena (FOTO)
pexels.com

Joga je aktivnost koja je svoju popularnost stekla posebno u poslednjih deset godina. Bežeći od stresa, napetosti i svakodnevnih tenzičnih situacija mnogi su zatražili pomoć u upražnjavanju joge, a stručnjaci tvrde da ona ima opšte blagotvorno dejstvo na naš organizam. Ne samo što opušta mišiće, već i pomaže u uspostavljanju ravnoteže misli.

Novo istraživanje došlo je do zanimljivih rezultata otkrivajući da joga pomaže kod kognicije starijih žena koje su u riziku od Alchajmerove bolesti, prenosi sciencealert.com.

Sesije ove discipline, prema istraživačima, pomažu u smanjenju broja faktora koji doprinose i usporavaju pojavu simptoma te bolesti.

Pixabay.com

Upražnjavanje joge je postalo opšti trend, jer se ljudi na taj način relaksiraju i uklanjaju stres

Istraživači sa Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu su sproveli istraživanje na 79 žena starijih od 50 godina koje su potencijalno imale varijantni gen koji ih dovodi u veći rizik od Alchajmerove bolesti, gena koji je povezan sa povećanjem krvnog pritiska.

Žene su u studiji prijavile da imaju pad kognitivnih sposobnosti, da su na lekovima za holesterol ili da su imale visok krvni pritisak ili dijabetes. Ispitanice su bili podeljene u dve grupe tokom tri meseca. Jedna je pratila Kundalini jogu, a druga je pratila kurs standardnih vežbi za vežbanje pamćenja. Naknadni pregledi su pokazali značajni veliki efekat za grupu koja je radila jogu u poređenju sa drugom grupom.

Studija naglašava da joga ne može smanjiti šanse za razvoj Alchajmerove bolesti, ali u ovoj maloj grupi volontera izgleda da pomaže kod nekih ranih problema sa kojima je ova bolest povezana, navodi se na tom sajtu.

FOTO: shutterstock.com

Istraživači i danas pokušavaju da pronađu uzrok nastanka ove bolesti

Kod grupe koja je upražnjavala jogu istraživači su uvideli obnovljene neuronske puteve, smanjen pad moždane materije i preokret nekih markera koji su povezani sa starenjem i upalom, a povezani su sa Alchajmerovom bolešću. Kundalini joga se fokusira na disanje i meditaciju više nego na zauzimanje fizičkih poza, a u drugim istraživanjima je utvrđeno da je efikasna u bori protiv kognitivnog pada i podizanja raspoloženja.

Helen Lavrecki, psihijatar za Univerziteta Kalifornija, ističe kako je utvrđeno je da je joga dobra za smanjenje stresa, poboljšanje zdravlja mozga, subjektivnog pamćenja i smanjenja upale.

Iako još nije utvrđeno šta je pravi uzrok Alchajmera, naučnici su sve bliži odogovoru i otkrivaju da jedno od stanja poput depresije može biti povezano sa ovom bolešću.

I joga i vežbe pamćenja su se pokazale kao odlični načini održavanja oštrine u starosti, jer istraživači napominju da obe aktivnosti aktiviraju različite delove mozga i imaju generalno zdravstvene efekte. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)