Dete

OVE GREŠKE RODITELJA DOVODE DO PROPASTI: Psiholozi upozoravaju da su deca sve depresivnija! (FOTO)

Kako je naglasila psihoanalitičarka Erika Komisar mentalno zdravlje mališana bi trebalo da bude na prvom mestu.

08.02.2024 11:55

OVE GREŠKE RODITELJA DOVODE DO PROPASTI: Psiholozi upozoravaju da su deca sve depresivnija! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Ne postoji univerzalan recept za roditelje kako da odgajaju decu. Način na koji su to činili naši roditelji ili bake i  deke danas se smatra zastarelim. Osim fizičkog sve češće je u fokusu stručnjaka i psihičko zdravlje deteta od najranijeg uzrasta.

Posebna odgovornost je na roditeljima jer njihovo ponašanje u najranijem uzrastu mališana može ostaviti trajne posledice na njegovu psihu, upozoravaju stručnjaci. 

shutterstock.com

Kako upozoravaju stalan pritisak roditelja na dete može da dovede do mentalnih problema

 

Saveti stručnjaka

Američka psihoanalitičarka Erika Komisar nedavno je otkrila najčešću grešku koju roditelji prave, a koju smatra "formulom za propast. U intervjuu za Kolumbijski magazin, ona je izrazila zabrinutost zbog sve većeg broja male dece koja pate od anksioznosti i depresije.

- Primijetila sam da sve veći broj dece u ranom uzrastu pati od anksioznosti i depresije. Roditelji često preteruju sa pritiskom na dete iako je to iz najbolje namere i teraju decu da imaju samo najbolje ocene. Ne mogu vam opisati koliko roditelja dovodi decu kod mene samo zato što nisu dobila najbolju ocjenu u školi. Oni su sigurni da nešto nije uredu, a ne shvataju koliko ova vrsta pritiska negativno utiče na dete - rekla je ona. 

shutterstock.com

I u školi mališani su od najranijeg uzrasta pod pritiskom da budu najbolji

 

Kako je naglasila Erika, pritisak se nastavlja i u školi, u društvu i u školi se očekuje da deca moraju da se ističu u svakom aspektu svog života. Ovaj pritisak da stalno konkurišu svojim vršnjacima je može imati vrlo štetne efekte na mentalno blagostanje dece.

Ona je pozvala roditelje da preispitaju svoje stavove i da na prvo mesto sreću i mentalnu stabilnost svoje dece a ne njihov uspeh u školi. 

- Izuzetno je važno da mališan spozna svoje veštine ali i da prihvati ograničenja. To je važno za samopoštovanje i ograničavanja snage ega, što je osnova za otpornost u životu - istakla je Erika. 

Kako je ona naglasila neophodno je ukazati na potrebu promene roditeljskog stava. Ona zagovara uravnoteženiji pristup koji neguje emocionalno blagostanje dece bez obzira na njegov uspeh u školi.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)