Dete

EVO ŠTA SE KRIJE IZA STIDLJIVOSTI KOD DECE: Naučnici su pokazali kako mališani reaguju na stvari koje ih okružuju (FOTO)

Da bi se pomoglo razumevanju stidljivosti, nova studija koja je objavljena u časopisu Dečiji razvoj, sprovedena od strane istraživača Univerziteta Mekmaster u Kanadi ispitala je ponašanje , afektivne i fiziološke odgovore deteta na postavljen zadatak

20.05.2023 17:00

EVO ŠTA SE KRIJE IZA STIDLJIVOSTI KOD DECE: Naučnici su pokazali kako mališani reaguju na stvari koje ih okružuju (FOTO)
shutterstock.com

Stidljivost je jedna od prirodnih reakcija koja je prisutna kod mnogih od nas i često je odgovor na strah i nervozu ili neku promenu. Ona se može manifestovati na više nivoa.

Mnoge teorije koje su se bavile ovom ljudskom osobinom pokazale su da je ona često zastupljena tokom razvoja i koja se opisuje kao temperamentna stidljivost. Ona se takođe definiše i kao emocija koja se oseća u nekoj društvenoj situaciji opisano kao stidljivost stanja. Da bi se pomoglo razumevanju stidljivosti, nova studija koja je objavljena u časopisu Dečiji razvoj, sprovedena od strane istraživača Univerziteta Mekmaster u Kanadi ispitala je ponašanje , afektivne i fiziološke odgovore deteta na postavljen zadatak, piše Dejli mejl.

Rezultati su pokazali da temperamentna stidljivost može postojati u određenoj grupi dece tokom vremena, dok veći podskup dece će doživeti stidljivost kao emocionalno stanje u nekim situacijama. Studija je obuhvatila 152 deteta od čega 73 devojčice uzrasta od 7-8 godina i njihove primarne staratelje. Deca su rođena u lokalnoj bolnici i regrutovana su iz baze podataka o deci na Univerzitetu Mekmaster koja ima evidenciju o rođenju beba čiji su roditelji pristali na uključivanje njihovog deteta.

pexels.com

Stidljivost kod dece je prisutna u različitim oblicima i često je to reakcija na strah i nervozu

Deca su bila raznovrsne rasne strukture, ali je bela preovlađivala u 80 odsto slučajeva. Deca su obavljala svoje aktivnosti sa eksperimentorom u sobi pored roditelja , dok su oni popunjavali upitnik i pratili svoje dete na monitoru.

Deca su pripremala svoj govor o poslednjem rođendanu i recitovala svoj govor pred video kamerom i ogledalom. Njima je predočeno da će govor biti snimljen i da će druga deca to pogledati a sve je to bilo sa ciljem da izazove stres. Istraživači su kodirali dečije izbegavanje (ponašanje), zatim deca su sama prijavila nervozu(afekte) a merena je i respiratorna sinusna aritmija(fiziologija). 

shutterstock.com

Mnoa deca do kasnog razvoja pokazuju introvertnost i stidljvost u javnosti

Nalazi su pokazali da oko deset posto dece ima reaktivnost na društveni stres na govor na svim navedenim nivoima, a takođe ima i obrazac veće stabilne temperamentne stidljivosti koju su roditelji prijavili tokom vremena. Druga podskupina, prema naučnicima, od oko 25 procenata dece pokazala je obrazac rekativnosti na društveni stres samo na afektivnom nivou  (tj. osećaj nervoze koji su sami prijavili )i nije pokazao visok nivo temperamentne stidljivosti koju su roditelji prijavili, smatrajući ga opštom stidljivošću .

Ovi rezultati pružaju empirijske dokaze za dugogodišnje ideje koji je prvi artikulisao Džerom Kejgan tvrdeći da je temperamentna stidljivost posebna kategorija za neku decu i da su njene karakteristike stabilne u vremenu i kontekstu. U drugoj skupini koju su naučnici kategorisali, deca mogu da dožive stidljivost kao emocionalno stanje u nekim situacijama. 

 Autori naglašavaju da naredna istraživanja treba da uključe različite uzorke dece jer se ova studija pretežno bazirala na belu decu iz srednjeg do višeg socioekonomskog statusa što otežava generalizaciju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)