Dete

DA LI SE SEĆATE SMEŽURANE BEBE KOJA JE NA ROĐENJU PRESTRAVILA I RODITELJE I LEKARE? Imala je toliko kože da je jedva gledala, šok je tek usledio, a evo GDE JE ONA DANAS! (FOTO/VIDEO)

Maleni Tom Tanet sada ima 29 godina, završio je koledž i oženio se, a na radost svojih roditelja vodi normalan život iako je jedinstven slučaj na planeti koji je rođen s takvim problemom s kožom.

09.05.2023 14:31

DA LI SE SEĆATE SMEŽURANE BEBE KOJA JE NA ROĐENJU PRESTRAVILA I RODITELJE I LEKARE? Imala je toliko kože da je jedva gledala, šok je tek usledio, a evo GDE JE ONA DANAS! (FOTO/VIDEO)
Youtube/60 Minutes Australia

Na svetu ne postoji još jedna osoba kao što je dečak Tom Tenet iz Australije. Naime, on je rođen s dovoljno kože za petogodišnje dete, pa je ta smežurana beba, koja praktično nije mogla normalno da gleda, bila nešto što nikad ranije nije zabeleženo u medicini. Roditelji bebe bili su šokirani, kao i lekari, ali su odlučili da ne kriju svog mališana smatrajući da je lepota njihovog sina mnogo više od kože.

Medicinski fenomen

Prema rečima lekara, Tom Tenet je rođen sa specifičnim problemom kože koji nikad ranije nije zabeležen u medicini i nauci, pa je proglašen medicinskim fenomenom. 

- Moje srce bilo je slomljeno, a opet, s druge strane, on je tako umiljat i divan - rekla je dečakova mama Debi.

Kako je dodao njegov otac, bio je potpuno šokiran kad je video svog tek rođenog sina jer to nije očekivao. 

- Izgledao je kao da nije ljudsko biće. Nisam imao pojma da beba može tako da izgleda. Ali, kad je zaplakao srce mi je zaigralo i on je postao beba kako i svaka druga - dodao je njegov otac Džef.

On i njegova supruga Debi su i pre nego što je rođen znali da će Tom biti drugačiji. Ipak, na pitanje da li su ikad razmišljali da Debi abortira pošto je već na ultrazvuku bilo jasno da nešto nije u redu sa njihovim dečakom, imali su jasan odgovor. 

- Jesmo, razmišljali smo o tome. Na ultrazvuku se nije jasno videlo šta nije u redu, ali je bilo očigledno da će se dete roditi sa nekim problemom. Posle dosta razgovora odlučili smo da zadržimo bebu - ispričala je Debi. 

Istog je stava bio i otac. 

- Rekli smo biće šta će biti, nama se činilo da je s detetom sve u redu - rekao je on.

Na to se nadovezala Debi koja je navela da nije mogla da dozvoli da joj "ubiju" bebu u stomaku.

- Dete je već bio u mom stomaku, to je bila naša beba i odlučili smo da ga zadržimo bez obzira na sve - dodala je ona.

Šarpei imaju isti problem

Kao i svi roditelji koji vole svoje dete i Debi i Džef su zabeležili sve važne trenutke Tomovog života. Prva dva meseca života beba je provela u specijalizovanoj medicinskoj ustanovi gde su lekari pokušali da shvate šta se dogodilo i zašto je ona drugačija. 

- Njegovo stanje bilo je potpuno posebno. On je jedinstven na svetu i prvi put smo se sreli sa tako nečim. Verujemo da je problem genetske prirode jer njegovi roditelji nose vrlo retke recesivne gene - rekao je jedan od lekara koji je vodio računa o Tomu.

Dečak, inače, ima dve godine stariju sestru Bruk koja nema problem kao što je njegov. 

- Nisam ništa rekla Bruk koja je s nestrpljenjem očekivala da joj brat dođe iz bolnice. Bila je mala, ne znam ni kako bi joj bilo šta objasnila - rekla je tada Debi.

Međutim, lekari su se dosetili da Tom nije jedini koji ima problem sa viškom kože. I štenci šarpeija izgledaju tako, pa su naučnici rešili da ispitivanja sprovedu na toj vrsti pasa. Na njihovo iznenađenje ustanovili su da šarpei iz istog razloga kao i Tom imaju višak kože na telu, što znači da suštinski imaju isti problem. 

Vendi Smit, koja se bavi istraživanjem te vrste pasa, bila je iznenađena kad su je pozvali lekari iz Medicinskog centra u kome se lečio Tom sa molbom da im pomogne. 

- Istražujući pse došli smo do zaključka da se višak kože kod njih javlja usled visokih koncentrata hijaluronske kiseline u koži i pomislili smo da taj problem ima i Tom. Svi mi u svom telu imamo tu želatinastu masu, problem je što je Tom u svom telu imao sto puta veću od normalne - objasnili su lekari.

Briga o Tomu je celodnevni posao zbog čega se njegova mama Debi posvetila nezi sina. Koža mora na poseban način da se neguje i kupa kako bi se izbegle infekcije u naboranim delovima. 

- Tom se vremenom menjao, ali je fascinantno kako se snalazio sa svom tom kožom koja mu je smetala u hodu i svakodnevnom životu. Gotovo da nikad nije plakao. Imali smo podršku celog našeg malog grada, niko nije okrenuo glavu od njega, svi su pitali za Toma i to nam je značajno olakšalo život - ispričala je dečakova majka.

Kako izgleda danas?

Tom je rastao kao i svi drugi dečaci, slavio je rođendan, dobijao poklone, a njegovi roditelji nisu želeli da ga kriju.

- Bez obzira na sve Tom je bio normalan, mali dečak. Njegovi zdravstveni problemi nikad nisu uticali na našu porodicu, naprotiv, bilo smo snažniji zajedno. Džef je sjajno prihvatio svoju ulogu, bio mi je najveća podrška i nikad se nije požalio jer je to bio i njegov sin - ispričala je Debi.

Posle brojnih istraživanja i proučavanja lekari su ipak odlučili da ništa ne diraju na Tomovom telu i da vide šta će se dogoditi kako dečak bude rastao. Za godinu i po dana njegovo lice se gotovo u potpunosti oporavilo, iako je i dalje imao mnogo viška kože na ostaku tela, posebno na rukama i nogama. 

Lekari, ali i njegovi roditelji su se nadali da kako bude rastao nivo hijaluronske kiseline u njegovom telu će opadati.

- Trudili smo se da mu pružimo ljubav i pažnju, da ga naučimo da je jedino važna unutrašnja lepota - rekla je tada njegova majka.

Tom je rođen 1994. godine i nije mu uvek bilo lako u detinjstvu, ali se njegovo stanje drastično poboljšalo. Naborana koža je gotovo potpuno nestala, a tragovi nekadašnjeg stanja se ne vide na njegovom telu. U međuvremenu on je završio koledž, oženio se i na radost svojih roditelja danas vodi jedan potpuno normalan život. 

BONUD VIDEO:

Komentari (0)