Odrasli

Postaću majka prvi put, ali MOJU BEBU MORAM DA RODIM DVA PUTA! Šokantan slučaj ove mlade mame zaprepastio je svet!

Žaklin Šumer iz SAD je na TikToku podelila svoju nesvakidašnju priču koja je mnogo njene pratioce ostavila bez teksta, a onda je ona otkrila o čemu se zapravo radi.

bySrećna republika

28.08.2022 14:00

Postaću majka prvi put, ali MOJU BEBU MORAM DA RODIM DVA PUTA! Šokantan slučaj ove mlade mame zaprepastio je svet!
printscreen/tiktok/jacqschumer

Porođaj je sam po sebi dovoljno traumatično iskustvo za svaku ženu, pa zamislite samo da kroz to morate da prolazite dvaput za jednu te istu bebu! Upravo to je zadesilo mladu buduću mamu Žaklin Šumer koja će svoje novorođenče da donese na ovaj svet dvaput i to u razmaku od 14 nedelja.

Majka, koja je iz SAD, otkrila je u jednom TikTok video snimku zbog čega je to tako, naglasivši da je po sredi specifično stanje u kom se nalazi njena ćerka. U klipu koji je sakupio više od dva miliona pregleda, ona je napisala da njeno dete ima spina bifidu. Reč je o veoma retkom poremećaju koji u stvari predstavlja rascep kičmenog stuba, zbog čega nastaje nepotpuno zatvaranje kičmene moždine.

- Kada saznate da morate da se porodite u 23. nedelji da bi vaše dete moglo da prođe kroz operaciju kičme, nije nimalo lako - istakla je mlada buduća majka, koja je u ovom trenutku već 30. nedelja, što znači da je njena ćerka uveliko uspešno operisana. 

Ona je zatim naglasila kako je mališanka posle operativnog zahvata vraćena u njeno telo da raste još 14 nedelja, dok se ponovo ne rodi.

printscreen/tiktok/jacqschumer

Žaklin je sada već u 30. nedelji i čeka da se njeno dete ponovo rodi 

Ljudi koji su na TikToku imali priliku da pogledaju Žaklininu ispovest, iskreno su zbunjeni zbog onoga što su čuli. Jedan gledalac je zato odlučio da postavi brojna pitanja, zbunjen činjenicom da je tako nešto uopšte moguće. 

- Šta lekari rade sa amnionskom kesom i tečnošću posle??? - napisao je on predstavivši se kao Radoznali. 

Žaklin je zatim sve pojasnila.

- Prošla sam operaciju fetusa u 23. nedelji i sada sam u 30. nedelji, ne pomeram se iz kreveta. Tokom porođaja se izlilo dosta tečnosti, pa je ona zamenjena specijalnom vrstom veštačke tečnosti sve dok moja beba nije ponovo počela da pravi sopstvenu. Zatim su zatvorili amnionsku kesu i svake nedelje odlazim kod lekara da proverim nivo tečnosti dok ne obavi carski rez - otkrila je ona sve o tom više nego neobičnom slučaju. 

Kako je istakla, apsolutno je neverovatno šta lekari danas mogu da urade.

- Moja ćerka se odlično snalazi i sada nam je nivo tečnosti normalan - otkrila je ona u jednom od narednih snimaka na TikToku. 

Njeni pratioci su ostali šokirani.

- Omg, ovo je stvar!???? -

- Moj mozak ne može da shvati da je to moguće -

- Nisam znao da je ovo moguće -

- Čekaj, šta?! To je stvar? Možeš da ih vratiš unutra kao da se ništa nije dogodilo? - napisao je očigledno zaprepašćeni gledalac Žaklininih ispovesti. 

Pixabay.com

Beba
 

Inače, postoji nekoliko vrsta spina bifide, od kojih su neke manje teške, a druge mogu da budu opasne i po život. Sve u svemu, kod tog poremećaja neuralna cev, koja ide od mozga niz kičmu, ne formira se pravilno kada se beba razvija u materici. Kod najtežih tipova postoji oštećenje nervnog sistema, što dovodi do simptoma koji mogu uključivati paralizu, inkontinenciju i gubitak senzacije. Sada postoji način da se beba operiše dok je još u materici kako bi se zakrpio defekt na kičmi i zaštitili nervi.

To nervnom sistemu daje daleko veće šanse, iako to nije garancija da će sve biti normalno. Kada su hirurzi prvi put uradili ovu operaciju u Britaniji, koristili su konvencionalni rez kroz majčin stomak, slično carskom rezu. Ali ubrzo su prešli na proceduru "ključaonice", koja podrazumeva delimični izlazak bebe iz stomaka.

Niko ne zna šta uzrokuje većinu slučajeva spina bifide, ali stanje se obično može uočiti na 20-nedeljnom skeniranju.

BONUS VIDEO: 

Komentari (1)

Bane

29.04.2023 01:37

Ovakav slučaj bio je predstavljen u seriji HOUSE MD pre petnaestak godina.