Dete

DECA SE IGRAJU U BLATU KAO PRASIĆI: Osvanuo šokantan snimak iz vrtića - a evo šta se krije iza svega! (VIDEO)

"Toliko novca potrošeno na igračke, a sve što mališanima treba je dobra blatnjava bara!"

22.04.2024 16:01

DECA SE IGRAJU U BLATU KAO PRASIĆI: Osvanuo šokantan snimak iz vrtića - a evo šta se krije iza svega! (VIDEO)
Instagram-thedanishway

Bilo koja aktivnost napolju kod dece razvija motoričke sposobnosti i utiče na njihov kognitivni razvoj. Međutim, kada dođu hladniji i kišoviti dani roditelji najčešće da izvode mališane i obično prevagne da je sigurnije da ostanu kod kuće nego da se, eventualno, razbole. Međutim pedagozi smatraju da je za decu veoma bitno da po svim vremenskim uslovima provode vreme napolju.

Skakanje po baricama razvija maštovito i samostalno dete, tako upoznaju svet oko sebe i postaju samouverenija. Nema deteta koje, kada vidi baru, neće poželeti da po njoj i skakuće. Ta radnja, međutim, mnoge roditelje pomalo frustrira.

Međutim, u većini severnih evropskih zemalja, bez obzira na vremenske uslove, deca više vremena provode napolju. To dobro utiče na imunitet, razvoj socijalnih veština i psihički razvoj.

Vrtić u Danskoj je nedavno pobrao sve simpatije kada je objavio snimak koji je veoma brzo postao veoma popularan na društvenim mrežama. Na snimku se vide mališani kako bauljaju po blatu i skaču u bare, kao u bazen. Svi su obučeni u gumene kabanice i odelca, dok i na glavi imaju kapice. Ovako zaštićeni mališani spremni su da rade šta god im je volja po kišovitom vremenu.

Snimljena je grupa dece koja se okupila oko najdublje bare, a sreći nema kraja. Deca se bukvalno valjaju u blatu, prevrću, čak su im i lica uprljana blatom. Ma koliko bili musavi i prljavi, njihovi osmesi blistaju. 

- Ovo je iz danskog vrtića. Obožavam to! Igra i skakanje u blatu je više od zabave, a neophodno je za dečiji čulni razvoj. Kada se deca isprljaju u blatu, angažuju sva svoja čula: dodir, vid i miris. Čak i od gnjecavog osećaja između prstiju do zemljanog mirisa koji ispunjava vazduh, igra blata nudi bogato čulno iskustvo koje se ne može ponoviti u zatvorenom prostoru. Neka prigrle nered i zarone u radost mutne igre, njihova čula će im biti zahvalna na tome!  - piše u opisu videa.

 

 

Komentari su usledili munjevitom brzinom, a mame su prenele iskustva iz drugih zemalja koje slično postupaju.

- Ovako je isto i u Finskoj. Imam dete od tri godine i u finskom obdaništu imaju tuš i kadu, tako da prljanje nije problem. Roditelji su dužni da ponesu najmanje četiri kompleta odeće za decu. Osoblje u vrtiću ih stavlja da se tuširaju i čak se presvlače. Pretpostavljam da je zato Finska sedam puta zaredom rangirana kao najsrećnija zemlja na svetu, a takođe i Danska je bila jedna od najsrećnijih zemalja na svetu. Ovakva praksa da im dozvolite da se igraju i napolju je normalna kod nas u nordijskim zemljama.

- Moj sin je bio u ovakvoj predškolskoj ustanovi u Teksasu. Definitivno nije bilo kao u drugim predškolskim ustanovama. Kada bismo ga pokupili, njegova odeća bi bila toliko prljava, da je ostavljao trag. Ako nismo imali novu odeću za njega, postavljali smo peškir preko zadnjeg sedišta automobila dok se ne vrati kući i kupali bismo ga kod kuće. Napravili bismo čaj za kupanje, gde bih nakon što bi se kadica ispraznila, "pročitao" prljavštinu koja je ostala iza njega govoreći mu šta je uradio tog dana. Mislio je da je to magija!

- Mi u Švedskoj kažemo: “Ne postoji loše vreme, samo loša odeća!”

- Toliko novca potrošeno na igračke, a sve što deci treba je dobra blatnjava bara!

- Ovo je pravo detinjstvo.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)