Odlazak na odmor sa sobom nosi i svoje rizike, pa se tako neretko dogodi da naše zdravlje naiđe na izazov. Do toga posebno može da dođe ako uzmemo u obzir odsedanje u hotelu gde je doručak na bazi švedskog stola, besplatan. Iako je mnogima briga da li će im se hrana dopasti, prava neprijatnost nastaje kada vas ta hrana košta odlaska u toalet.
Poznato je da hrana koja dugo stoji, poput doručka, može biti izložena riziku od kontaminacije bakterijama zato je važno koje su namirnice bezbedne za jelo i šta treba izbegavati.
Doktorka Elen Šumaker ističe za Huffpost da su glavni razlozi koji povećavaju rizik od trovanja hranom: kontrola temperature hrane i gosti koji potencijalno kontaminiraju pribor ili hranu nedovoljnom higijenom ruku. Evo šta ona i njene kolege preporučuju da se izbegava kod švedskog stola.
Topla hrana
Prva na listi za izbegavanje je topla hrana poput mesa i proizvoda od jaja koji su na stolu čitavo pre podne. Vruća hrana treba da ostane vruća, a hladna - hladna, kako bi se izbegla temperaturno opasna zona u kojoj bakterije rastu. Ako se hrana ostavi u opasnoj zoni na jakoj temperaturi oko dva sata, klice od kojih se razbolite se brzo razmnožavaju. Hrana koju viđamo na švedskim stolovima u hotelima svakako ostaje duže i izloženi ste opasnoti.
Kobasice, pljeskavice , kajgana i drugi proizvodi od mesa i jaja bi trebalo preskočiti ako su bez grejnog uređaja koji održava temperaturu.
Sokovi i mleko
Ukoliko se na stolu nalazi mleko ili sveži sok koji nisu u frižideru i na niskim tempareturama, bolje ih je zaobići. Kvarljivi proizvodi poput sira i jogurta se čuvaju na hladnom, a isto tako bi trebalo i povrće poput paradajza, jer kada je isečeno, mesnati deo ima nivo vlage i pH koji omogućuje razvoj bakterija, prenosi ovaj sajt.
Sokovi koji su pasterizovani i nalaze se u bocama ili limenkama su bezbedni, međutim, ako su na sobnoj temperaturi mogu biti opasni.
Voće i povrće koje je teško za čišćenje
Ukoliko voće ima mekane ivice ili na površini se zadržava prljavština, to može ukazivati da je ono staro ili nije dobro oprano. Dinja je jedna od najopasnijih voćki, jer ljudi često ne peru koru a ako je ona oštećena, ima bakterije koje se šire i na unutrašnji deo voćke, a moguće je i da unakrsno kontaminira i drugo voće pored.
Zeleno povrće poput salate i onog koje se uzgaja u zemlji može biti puno prljavštine ako nije dobro oprano, a to može da proizvodi mikroorganizme.
Zajednička činija bez pribora za serviranje
Švedski sto sa raznovrsnom hranom može izgledati primamljivio sve dok ne shvatimo da pored njega nema pribora za posluživanje i da se ljudi služe i golim rukama.
Ne možemo biti potpuno sigurni da li su njihove ruke čiste, jer je moguće da su kašljali, došli upravo iz toaleta ili izduvavali nos, zbog čega, mogu da kontaminiraju drugu hranu na tanjiru.
Šumaker napominje da je norovirus poznat i kao "stomačna buba" najverovatnije krivac za prenošenje sa nečistih ruku na pribor i površine. Ako se sve ne očisti i dezinfikuje, on opstaje čak i nedeljama na površinama.
Šta je najbezbednije jesti u hotelima
Pre nego prionete na jelo, uverite se da je hrana na odgovarajućoj temperaturi i da su vam ruke dobro oprane. Stručnjaci za bezbednost hrane savetuju da se treba više osloniti na upakovanu hranu, na celo voće koje nije isečeno (poput banana), na kuvane omlete i žitarice u dozatoru.
Osetljive grupe poput dece, trudnica i starijih osoba od 65 godina treba da budu posebno oprezne i svesne šta treba da izbegavaju.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)