Odrasli

"PUCALA SU MI REBRA ZBOG BOLESTI": Slavna pevačica otkrila zastrašujuće detalje borbe sa neizlečivim oboljenjem

Selin Dion je 17 godina patila, a da nije ni znala od čega - sve do 2022. kad joj je postavljena dijagnoza.

18.06.2024 16:08

"PUCALA SU MI REBRA ZBOG BOLESTI": Slavna pevačica otkrila zastrašujuće detalje borbe sa neizlečivim oboljenjem
Dave Allocca/Starpix/INSTARimages

Slavna pevačica Selin Dion (56) već 17 godina se bori sa retkom autoimunom bolesti - sindrom ukočene osobe. Autoimuni neurološki poremećaj dijagnostikovan joj je tek 2022. godine, a iste godine u decembru ona je javno i saopštila da je bolesna, te otkazala turneju.

Njena teška borba sa ovom opakom bolešću dokumentovana je u u filmu "Ja sam Selin Dion" (I Am: Celine Dion) koji je premijerno prikazan juče u Njujorku. 

- Plašila sam se da idem na koncerte, jer sam znala da neću moći da dam najbolje od sebe. Ne radi se o tome da biraš ono što imaš, već o tome šta ćeš da preduzmeš - rekla je slavna pevačica za E! News na crvenom tepihu povodom premijere svog dokumentarnog filma,a prenosi Daily mail.

Borba u tajnosti

Selin je priznala da se 17 godina u tajnosti borila sa svojim teškim stanjem, a konačno je progovorila kad je shvatila da ne želi da laže svoje obožavaoce širom sveta.

- Nadam se da je moja spremnost da otvoreno progovorim o svojoj bolesti u ovom dokumentarcu biti inspiracija za druge ljude koji imaju slične probleme da potraže pomoć. Nadam se da će im ovo dati krila i snagu da  razgovaraju sa ljudima, da se bore za sopstveni život koji je vredan toga- rekla je ona. 

Profimedia

Selin je 17 godina u tajnosti patila i krila da je bolesna

U dokumentarcu Selin opisuje užasne bolove kroz koje je prolazila 17 godina, kako je glumila da je hrabra pred ljudima dok je osećala kako je telo izdaje.

Sa suzama u očima ona se prisetila koliko joj je bilo teško dok se borila sa svojom bolešću u vreme dok je njen suprug Rene Anđelil umirao od raka. 

- Nisam znala šta se dešava sa mnom. Nisam mogla da odvojim vreme za sebe...Trebalo je da stanem, da shvatim...I kao da to nije bilo dovoljno, i moj muž se borio za svoj život - rekla je pevačivca.

Suprug joj je premionuo 2016. od raka grla nakon čega je usledila nova runda životne borbe kad je ostala sama sa troje decom - Rene-Šarls i blizancima Nelsonom i Edijem, a uporedo s tim je nastavila sa karijerom. Sve je to dovelo do dodatnog pogoršanja njenog zdravstvenog stanja koje je čuvala u strogoj tajnosti.

- Morala sam da odgajam svoju decu, morala sam da se krijem, morala sam da pokušam da budem heroj – dok sam osećala kako me telo izdaje.  A, onda je sve postalo previše. Laganje je za  mene je bio prevelik teret. Lagala sam fanove, ljude koji su me doveli tu gde sam danas, nisam više mogla - iskrena je bila pevčica. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Céline Dion (@celinedion)

Selin priznaje da je 17 godina bila svesna da nešto nije u redu s njom, ali nije imala vremena da se bavi sobom sve dok joj se stanje nije drastično pogoršalo. Zbog grčeva u grlu izgubila je glas, saplitala se, padala, grčeve mišića je osećala u u stomaku, kičmi, rebrima... 

- Ako uperim stopala, one će ostati zaglavljene u tom položaju. Ako kuvam, a ja volim da kuvam, moji prsti ostaju ukočeni u toj poziciji. U jednom trenutku sam slomila rebra, jer ponekad, kada je jako teško, može da se slomi i neko rebro. Pokušaj da prevaziđem ovaj autoimuni poremećaj bio je jedno od najtežih iskustava u mom životu. Ali, ostajem odlučna da se jednog dana vratim na scenu i da živim što je moguće normalniji život - rekla je slavna pevačica.

Šta je sindrom ukočene osobe

Sindrom ukočene osobe je retkog autoimuno stanje koje pogađa jednu od milion osoba. Bolest utiče na centralni nervni sistem (mozak i kičmenu moždinu), a najpre stradaju mišići trupa i stomaka.

U početku ukočenost dođe i prođe dok na kraju ne postane trajno stanje. Stradaju mišići nogu, ruku čak i lica. Lek za ovaj retki poremećaj ne postoji, a lečenje je usmereno na kontrolu simptoma i poboljšanje mobilnosti. Simptomi se mogu javiti u bilo kom uzrastu, ali se najčešće razvijaju između 30. i 60. godina. 

Simptomi ove bolesti su:

  • Bol
  • Ukočenost mišića
  • Pogrbljeno držanje kako se ukočenost povećava
  • Otežano hodanje kod težih slučajeva
  • Bolni grčevi mišića koji mogu trajati nekoliko sekundi, minuta ili nekoliko sati. 
  • Grčevi mogu da budu toliko jaki da pomeraju udove, slome kost ili izazovu nekontrolisane padove

Dijagnoza se postavlja na osnovu testa krvi kad se proverava prisustvo antitela na GAD ili amfifizin, elektromiografijom kad mašina meri električnu aktivnost u mišićima i lumbalnom punkcijom kad se iz kičme uzima tečnost i proverava prisustvo antitela na GAD.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)