Božić je period kada se priprema velika gozba i trpeza za sve ukućane. Tada se uživa u različitim specijalitetima srpske kuhinje, a pored slatkiša i drugih specijaliteta, na stolu se nalazi i meso. Većina srpskog stanovništa bira svinjetinu, odnosno najveći broj domaćinstava kupuje ili peče komad mesa te vrste, dok drugi konzumiraju roštilj.
Nutricionistkinja Ivana Đurović je u intervjuu za Srećnu Republiku otkrila šta je zdraviji izbor za konzumiranje, kako za Božić, tako i inače. Ove vrste pripreme su obožavane, ali u Srbiji ljudi uglavnom biraju pečenje za važne događaje i praznike kao što je Božić.
- Roštilj je zapravo termički proces, tj.tehnika pripremanja mesa, koji podrazumeva dimljenje, pečenje ili prženje, grilovanje ili kuvanje, na otvorenoj vatri zapaljenog drveta ili posebne vrste uglja - ćumura. Roštiljanje daje posebnu aromu pripremljenom mesu, baš zbog dima koji se provlači kroz ukus mesa. Upravo uticaj dima i brzodelujuće visoke temperature na belančevine i masnoće u mesu može na duže staze da izazove izvesne zdravstvene probleme, a prema nekim istraživanjima, čak i pojavu kancera, posebno debelog creva. Pri roštiljanju dolazi do stvaranja policikličnih aromatičnih ugljovodonika koji mogu biti kancerogeni ili potencijalno kancerogeni - upozorila je Đurovićeva u intervjuu za Srećnu Republiku.
Ta saznanja navode da je bolje pripremati meso sporijim tehnikama, poput dinstanja na nižim temperaturama.
- Ipak, novija nutricionistička saznanja navode da postoji nekoliko načina da se umanje štetna dejstva dima i direktne visoke temperature. To su držanje mesa u marinadi u koju ste dodali jabukovo sirće ili limunov sok, i začinsko bilje poput ruzmarina, origana, timijana, bosiljka… nekoliko sati pre pečenja i češće okretanje mesa pri roštiljanju - istakla je ona, objasnivši da samim tim znači da je meso zdravije za konzumiranje.
Đurovićeva je objasnila za koji obrok je najbolje jesti roštilj.
- Naravno, umerenost pre svega je put ka zdravom organizmu, tako da povremeno uživanje u roštiljskom mesu ne bi trebalo da vas odvrati od konzumiranja mesa pripremljenog na ovaj način. Najbolje je da roštilj jedete za ručak, uz puno sveže salate i uz grilovano povrće, poput crvenih paprika, tikvica, plavog patlidžana, šargarepe ili pečuraka - zaključila je ona.
Komentari (0)