Odrasli

ŠTA JE ZDRAVIJE - ROŠTILJ ILI PEČENJE? "Ta vrsta može da izazove kancer, ali ako se OVAKO pripremi, manje je štetno", tvrdi nutricionista Ivana Đurović!

Umerenost je važna za zdrav organizam, ali svi nekada pređemo granicu, što se najčešće dešava za Božić.

07.01.2025 13:24

ŠTA JE ZDRAVIJE - ROŠTILJ ILI PEČENJE? "Ta vrsta može da izazove kancer, ali ako se OVAKO pripremi, manje je štetno", tvrdi nutricionista Ivana Đurović!
ShutterstockVladimir Lukić/Foto: YouTube/ Jutarnji Program TV Happy

Božić je period kada se priprema velika gozba i trpeza za sve ukućane. Tada se uživa u različitim specijalitetima srpske kuhinje, a pored slatkiša i drugih specijaliteta, na stolu se nalazi i meso. Većina srpskog stanovništa bira svinjetinu, odnosno najveći broj domaćinstava kupuje ili peče komad mesa te vrste, dok drugi konzumiraju roštilj.

Nutricionistkinja Ivana Đurović je u intervjuu za Srećnu Republiku otkrila šta je zdraviji izbor za konzumiranje, kako za Božić, tako i inače. Ove vrste pripreme su obožavane, ali u Srbiji ljudi uglavnom biraju pečenje za važne događaje i praznike kao što je Božić.

- Roštilj je zapravo termički proces, tj.tehnika pripremanja mesa, koji podrazumeva dimljenje, pečenje ili prženje, grilovanje ili kuvanje, na otvorenoj vatri zapaljenog drveta ili posebne vrste uglja - ćumura. Roštiljanje daje posebnu aromu pripremljenom mesu, baš zbog dima koji se provlači kroz ukus mesa. Upravo uticaj dima i brzodelujuće visoke temperature na belančevine i masnoće u mesu može na duže staze da izazove izvesne zdravstvene probleme, a prema nekim istraživanjima, čak i pojavu kancera, posebno debelog creva. Pri roštiljanju dolazi do stvaranja policikličnih aromatičnih ugljovodonika koji mogu biti kancerogeni ili potencijalno kancerogeni - upozorila je Đurovićeva u intervjuu za Srećnu Republiku.

Ta saznanja navode da je bolje pripremati meso sporijim tehnikama, poput dinstanja na nižim temperaturama.

- Ipak, novija nutricionistička saznanja navode da postoji nekoliko načina da se umanje štetna dejstva dima i direktne visoke temperature. To su držanje mesa u marinadi u koju ste dodali jabukovo sirće ili limunov sok, i začinsko bilje poput ruzmarina, origana, timijana, bosiljka… nekoliko sati pre pečenja i češće okretanje mesa pri roštiljanju - istakla je ona, objasnivši da samim tim znači da je meso zdravije za konzumiranje.

Shutterstock

Mnogi uživaju u ukusu roštilja, posebno kada dođe lepše vreme  

Đurovićeva je objasnila za koji obrok je najbolje jesti roštilj.

- Naravno, umerenost pre svega je put ka zdravom organizmu, tako da povremeno uživanje u roštiljskom mesu ne bi trebalo da vas odvrati od konzumiranja mesa pripremljenog na ovaj način. Najbolje je da roštilj jedete za ručak, uz puno sveže salate i uz grilovano povrće, poput crvenih paprika, tikvica, plavog patlidžana, šargarepe ili pečuraka - zaključila je ona.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)