Ako želite da doživite 100. rođendan, možda je vreme da preispitate sadržaj svoje kuhinje. Den Butner (64), autor bestselera "Plave zone" i istaknuti istraživač zajednica koje važe za najdugovečnije na svetu, poručuje: postoje četiri namirnice koje nikada ne bi trebalo da držite u svom domu.
Butner svoje savete zasniva na svakodnevnom životu ljudi koji prirodno žive izuzetno dugo. Ti ljudi žive u tzv. Plavim zonama - regijama u kojima stogodišnjaci nisu retkost, već pravilo. Ako vam je cilj dug i zdrav život, možda je baš sada pravi trenutak da napravite malu, ali važnu promenu u svojoj kuhinji. Den je izdvojio četiri vrste hrane koje bi, kako kaže, trebalo zauvek izbaciti iz doma.
1. Prerađeno meso
Viršle, salame, kobasice - sve to, tvrdi Butner, povećava rizik od mnogih bolesti. Ako baš želite da ih pojedete, neka to bude van kuće. Nemojte ih stalno držati nadohvat ruke.
2. Zaslađena pića
Gazirani sokovi i druga industrijska zaslađena pića glavni su izvor dodatog šećera u ishrani. Ta pića direktno su povezana sa gojaznošću i dijabetesom tipa 2.
3. Slane grickalice
Čips i slične grickalice pune su praznih kalorija i povezane su sa povećanjem telesne težine.
Shutterstock
Zbog nedostatka vlakana i proteina lako je uneti preveliku količinu, što vodi lošim navikama u ishrani.
4. Industrijski slatkiši
Keksići, kolačići i druge fabričke poslastice sadrže velike količine šećera koji može dovesti do karijesa, gojaznosti i dijabetesa.
Komentari (0)