Svi ljudi teže vrhunskom zdravstvenom stanju da bi uživali u životu punim plućima, pa ih većina neprestano traži načine kako da ostanu u formi i očuvaju zdravlje. Međutim, jedno otkriće onkološke dijetetičarke, koja se na društvenim mrežama predstavlja kao Nikol, izazvalo je veliku pažnju, jer je istakla često zanemaren faktor rizika u borbi protiv raka - onaj koji se odnosi na na dve namirnice.
Naime, Nikol, koja svoja saznanja deli na TikToku pod korisničkim imenom oncology.nutrition.rd, upozorila je da, iako mnogi misle drugačije, zapravo postoje samo dve namirnice koje povećavaju rizik od raka. Kako je naglasila, većina ljudi misli da je u pitanju mnogi veći broj njih, ali prema Nikolinim rečima, po sredi su samo dve.
- Kao dijetetičarka specijalizovana za ishranu onkoloških pacijenata, ovde sam da vam kažem da da samo dve vrste namirnica povećavaju rizik od raka. I te dve je veoma lako izbaciti iz upotrebe. I kažem, sve ostalo je sasvim u redu jesti, ali stvarno mislim sve. Na listi loših su samo alkoholna pića i mesne prerađevine - naglasila je Nikol u jednom od svojih mnogobrojnih video-snimaka na TikToku koji je izazvao salve komentara.
Mnogi su se zabrinuli jer ne mogu da zamisle dan bez salama, kobasica, pečenica i sličnih proizvoda, koje se u mnogim domovima, posebno u Srbiji, redovno nalaze na meniju za doručak, ali i za večeru. Ipak, bilo je i onih koji su zamerili Nikol jer je u ozbiljnoj meri zanemarila i druge namirnice koje, kako tvrde, nikako ne mogu biti povoljne po zdravlje.
- A da li je bezbedno svakodnevno jesti konzerviranu tunjevinu kada je reč o izloženosti živi? Koliko je to nebezbedno za jelo? Nastavite sa odličnim sadržajem! - naveo je jedan korisnik TikToka ironično.
Drugi su naveli kako ovakve tvrdnje nisu ni blizu istini.
Ipak, Nikol navodi kako je njena dugogodišnja praksa s onkološkim pacijentima potvrdila istinitost njenih tvrdnji. Takođe, tada se osvrnula i na dobrobiti kafe, kao i na uverenja nekih da je upravo ovaj omiljeni crni napitak odgovoran za povećan rizik od oboljevanja od određenih oblika raka.
- Želim da vam kažem da je 100% u redu uživati u kafi. Mnogi će vam reći da ona povećava rizik od raka, ali to apsolutno nije tačno. Kafa je izvrstan izbor. Naravno, treba paziti da nije puna šećera ili mleka, ali kafa se sasvim sigurno može uklopiti u zdravu ishranu - naglasila je Nikol.
Schutterstock/UladzimirZuyeu
Ona je zatim još jednom upozorila na jedno piće koje zaista nosi rizik – alkohol. Za razliku od kafe, konzumacija alkohola potvrđeno povećava rizik od razvoja bolesti. Umereni unos kofeina, na primer kroz kafu, nije povezan s povećanim rizikom od raka, dok je alkohol jasno identifikovan kao rizičan faktor.
Organizacija "Cancer Research UK" (Britanski istraživački centar za rak) izdala je ozbiljno upozorenje.
- Konzumacija alkohola povećava rizik od razvoja najmanje sedam različitih vrsta raka, uključujući rak dojke, creva, usne duplje, grla i jetre. Štetan učinak alkohola prisutan je čak i pri umerenoj konzumaciji - navodi se u izveštaju pomenute organizacije.
Nikol se pozabavila i hranom koju, po njenom mišljenju, treba uvrstiti u ishranu u što većoj meri kako bi se organizam borio protiv eventualnog rizika od pojave kancera dojke i debelog creva.
Na prvom mestu su kruške, zatim jabuke, avokado, lisnato povrće s tamnim zelenim lišćem i pasulj.
Komentari (0)