Tetka Saveta

PREDLOZI ZA NOVOGODIŠNJU TRPEZU: Od predjela do deserta za manje od 100 evra! (FOTO)

Kad se sve sabere potrebno je između 8.000 i 10.000 dinara za novogodišnju trpezu i to samo za ono najosnovnije.

28.12.2023 11:12

PREDLOZI ZA NOVOGODIŠNJU TRPEZU: Od predjela do deserta za manje od 100 evra! (FOTO)
shutterstock

Novogodišnji praznici prilika su da se porodica ali i prijatelji okupe oko trpeze i u veselju dočekaju Novu godinu. Većina domaćica želi da pripremi đakonije za bogatu prazničnu trpezu ali da pri tome ne mora da cupka pored šopreta ceo dan, pa da za sam doček bude umorna. 

Srećna republika vam poklanja predloge od predjela do deserta šta da pripremite za novogodišnju trpezu, da vam to ne predstavlja preveliko opterećenje uz detaljan cenovnik i koliko će vas koštati večera za doček kod kuće.  

Shutterstock

Nema Nove godine i slavlja bez ruske salate

Predjelo: Ruska salata


Novogodišnji praznici su nezamislivi bez ruske salate. Omiljeno predjelo Srba može da se jede samostalno ali i uz pečenje. Priprema se brzo i jednostavno. Da biste uštedeli na vremenu možete je napraviti dan ranije i držati je u frižidieru, pa je pred večeru samo servirajte i ukrasite.

Sastojci:

  • 300 g praške šunke
  • 200 g pilećeg filea
  • 3 šargarepe
  • 300 g graška
  • 7 komada kiselih krastavčića
  • 3 krompira
  • 1 veće pakovanje majoneza  
  • 200 g pavlake

Priprema:

Pileći file skuvati zajedno sa šargarepom, graškom i krompirom. Ostaviti da se ohladi. Vodite računa da se povrće ne prekuva pa ako je šargarepa već skuvana izvadite je ranije i ostavite da se hladi. Sitno iseckati povrće, pileće meso i šunku, dodati seckane kisele krastavčiće i sve izmešati u dubljoj posudi. Pomešajte pavlaku i majonet i dodajte u salatu. Sve dobro izmešajte i ostavite da se ohladi. Ukrasiti sa peršunom pre nego što je iznesete na sto. 

Koliko košta?

Namirnice                                      Cene

  • praška šunka                         210 - 360
  • pileći file                                480 g 385
  • šargarepa                              20
  • grašak 450 g                         100 - 160
  • krompir 1 kg                          90 - 120
  • kiseli krastavčići                    260 - 430
  • majonez                                110 - 220
  • pavlaka                                 189

*Cene su u dinarima sa sajtova supermarketa a zavise od brenda koji se kupuje.

U suštni ukoliko kupujete na akciji i ne uzimate poznate brendove recimo majoneza, za rusku salatu vam je potrebno oko 1.300 dinara.

shutterstock.com

Meso je obavezan deo novogodišnje trpeze a mi predlažemo rolovanu pečenicu

Glavno jelo: Rolovana pečenica

Meso je obavezan deo novogodišnje trpeze. Ovo je najčešće i najzahtevniji deo pripreme za domaćice koji traži najviše vremena. Mi vam predlažemo rolovanu pečenicu sa krompirom. Meso pripremite dan ranije i držite ga u marinadi, pa ga tokom popodneva samo nafilujte i ubacite da se peče u rerni. Tako ćete imati više vremena za druge obaveza, a imaće izuzetno ukusanu prazničnu večeru.

Sastojci:

  • 2,5 kg svinjskog mesa od buta u komadu 
  • 100 ml ulja
  • 5 srednjih čenova belog luka 
  • 1 kašičica origana
  • 2 kašičice biljnog začina
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 2 kašičice senfa
  • roštilj sos za premazivanje rolata

Fil:

  • 250 g tanko isečene mesnate slanine
  • 250 g krupno narendanog kačkavalja

Prilog:

  • 1,5 kg krompira
  • 2 veće glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 3 kašičice suvog biljnog začina
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 80 ml ulja

Priprema:

Meso staviti na radni sto i uzdužno (po sredini) ga raseći, ali ne do kraja, da ostane 1cm nerasečenog dela. Zatim, počinjemo sečenje leve strane celom dužinom i tako nastaviti do kraja. Okrenuti meso i isti postupak uraditi i sa drugom stranom kako biste dobili veliku šniclu mesa za rolovanje. Preko mesa staviti providnu foliju i tučkom ga malo istanjiti. Meso posoliti i pobiberiti, sa obe strane, po ukusu (računajte da soli ima i u marinadi).
Marinada: Sve sastojke za marinadu staviti u manju posudu i žicom za mućenje ih dobro sjediniti. Pripremljeno meso staviti na providnu foliju i silikonskom četkicom dobro natopiti marinadu na meso, urolati ga u providnu foliju, pa zatim u aluminijumsku foliju. Meso ostaviti u frižider da odstoji jedan dan. Mesni rolat izvaditi iz frižidera i odmotati ga. Na meso gde ste premazivali marinadu poređati slaninu, dodati rendani kačkavalj, meso urolati i uvezati kanapom ili jačim koncem, a krajeve pričvrstiti čačkalicama, a odzgo pečenicu pokriti slaninom.Očišćen krompir iseći na deblje komade, dodati crni luk isečen na režnjeve, beli luk isečen na pola i sve navedene začine. Promešati, preliti uljem i još jedanput promešati. Na dno velikog pleha staviti pek papir za pečenje. U pleh izručiti pripremljeni krompir i ravnomerno ga rasporediti po plehu. Preko krompira staviti mesni rolat. Sve dobro prekriti alu folijom i staviti u rarnu da se peče 1,5 sat na 200 stepeni. Sklonite foliju pa vratiti u rernu i nastaviti sa pečenjem dok meso ne dobije blago rumenu boju. Ponovo izvaditi pleh iz rerne i silikonskom četkicom meso, sa svih strana (osim na dnu) obilno premazati roštilj sosom. Vratiti u rernu i peći još 15 minuta. Izvaditi meso iz rerne i makazicama skinuti konac. Ostaviti da se malo prohladi, prebaciti ga na dasku za pečenje i iseći na šnitove. Poslužiti ga sa pečenim krompirom i salatom po ukusu. 

Koliko košta?

     Namirnice                                    Cene

  • svinjsko meso 1 kg                  800 - 1.200
  • ulje 1 l                                      150 - 180
  • origano                                     30 - 110
  • beli luk 200 g                            88
  • suvi začin                                 170 - 285
  • senf                                          45 - 82  
  • mesnata slanina 250 g             425
  • kačkavalj 250 g                        200 - 350 
  • krompir 1 kg                             90 - 120
  • crni luk                                     20
  • roštilj sos                                 530 - 670

U cenovnik nismo uračunali so, biber i alevu papriku koji svaka kuća verovatno već ima u kuhinji. Cene su okvirne i otprilike vam je potrebno oko 3. 400 dinara za glavno jelo.  
Možete da kupite i već gotovo praseće ili jagnjeće pečenje. Prasetina je od 2.200 do 280 a jagnjetina oko  3.100 dinara po kilogramu.

shutterstock.com

Markiza torta je jedan od omiljenih poslastica kod nas

Desert: Markiza torta

Kad je u pitanju desert mi vam predlažemo kraljucu među slatkišima čuvenu markiza tortu. Vrlo je izdašna a najbolje od svega je što je možete pripremiti dan ranije jer što duže stoji u frižideru to je ukusnija i sočnija.

Sastojci:

  • 1 veće pakovanje piškota (32 komada)
  • 9 jaja
  • 250 g margarina (još malo za podmazivanje šerpe)
  • 250 g šećera
  • 300 g čokolade za kuvanje
  • 300 ml mleka
  • 20 ml ekstrakta ruma 
  • 500 grama slatke pavlake

Priprema:

Podmazati šerpu. U deo mleka stavite rum (10 ml). Na dno posude stavite piškote umočene u mleko i rum. Popunite sva prazna mesta. Belanca odvojiti od žumanaca. Umutite žumanca i dodajte margarin. Nastavite da mutite. Otopite čokoladu za kuvanje. Dodajte smesi i mutite. U belanca dodajte šećer (250 grama) i mutite. Belu smesu dodajte u čokoladnu i sjedinite mikserom. U ostatak mleka dodajte ostatak ruma. Preko stavite piškote umočene u mleko. Stavite na 6 sati u frižider. Kolač okrenite naopačke i na vrh stavite umućenu slatku pavlaku.

Koliko košta?

      Namirnice                               Cene

  • piškote                                 170
  • jaja 10 kom.                         210 - 280
  • margarin                              100 - 170
  • šećer 1 kg                           115
  • čokolada za kuvanje           450
  • mleko 1 l                             150 - 160 
  • ekstrat ruma                        135
  • slatka pavlaka                     230 - 330

* Cene su okvirne i zavise od prodavnice do prodavnice i brenda koji kupujete. Za markiza tortu vam je okvirno potrebno oko 1.600 dinara.

 

Piće

Izbor pića zavisi od vašeg ličnog ukusa ali i ukus avaših gostiju, kako i od toga šta već imate u kući. Cene pića drastično se razlikuju ukoliko kupujete u prodavnici ili u recimo podrumu pića. naravno, i tu zavisi od dubine džepa i da li kupujete skupa italijanska vina ili domaća koja su jeftinija. Mi ćemo vam ponuditi presek cena, na vama je da odlučite.
 

Koliko košta?

       Piće                                        Cena

  • domaće vino                         400 - 2.300
  • italijansko vino                      600 - 2. 000
  • šampanjac                            600 - 2.700
  • pivo                                       90 - 152
  • kisela voda                           48 - 56

* Cene za vino su za standardnu bocu od 750 ml, pivo za manju flašu od 0,33 ml a kisela voda je za uobičajenu flašu od 2 l. Ako se računa srednja vrednost cene proizvoda i samo po jedna flaša potrebno je oko 2.300 dinara za piće. Naravno ova cena će biti višestruko veća jer će se popiti mnogo više od jedne flaše vina ili piva.

Šampanjac nije obavezan, pa ga možete izbaciti iz računice ali kako nazdraviti u ponoć i započeti Novu godinu bez šampanjca. Sume sumaru kad se sve sabere potrebno je između 8.000 i 10.000 dinara za novogodišnju trpezu i to samo za ono najosnovnije. Naravno, na trpezi se uvek nađe i gibanica, pita, možda sarma ili podvarak što dodatno podiže ukupan trošak. 
 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)