Novogodišnji praznici prilika su da se porodica ali i prijatelji okupe oko trpeze i u veselju dočekaju Novu godinu. Većina domaćica želi da pripremi đakonije za bogatu prazničnu trpezu ali da pri tome ne mora da cupka pored šopreta ceo dan, pa da za sam doček bude umorna.
Srećna republika vam poklanja predloge od predjela do deserta šta da pripremite za novogodišnju trpezu, da vam to ne predstavlja preveliko opterećenje uz detaljan cenovnik i koliko će vas koštati večera za doček kod kuće.
Predjelo: Ruska salata
Novogodišnji praznici su nezamislivi bez ruske salate. Omiljeno predjelo Srba može da se jede samostalno ali i uz pečenje. Priprema se brzo i jednostavno. Da biste uštedeli na vremenu možete je napraviti dan ranije i držati je u frižidieru, pa je pred večeru samo servirajte i ukrasite.
Sastojci:
- 300 g praške šunke
- 200 g pilećeg filea
- 3 šargarepe
- 300 g graška
- 7 komada kiselih krastavčića
- 3 krompira
- 1 veće pakovanje majoneza
- 200 g pavlake
Priprema:
Pileći file skuvati zajedno sa šargarepom, graškom i krompirom. Ostaviti da se ohladi. Vodite računa da se povrće ne prekuva pa ako je šargarepa već skuvana izvadite je ranije i ostavite da se hladi. Sitno iseckati povrće, pileće meso i šunku, dodati seckane kisele krastavčiće i sve izmešati u dubljoj posudi. Pomešajte pavlaku i majonet i dodajte u salatu. Sve dobro izmešajte i ostavite da se ohladi. Ukrasiti sa peršunom pre nego što je iznesete na sto.
Koliko košta?
Namirnice Cene
- praška šunka 210 - 360
- pileći file 480 g 385
- šargarepa 20
- grašak 450 g 100 - 160
- krompir 1 kg 90 - 120
- kiseli krastavčići 260 - 430
- majonez 110 - 220
- pavlaka 189
*Cene su u dinarima sa sajtova supermarketa a zavise od brenda koji se kupuje.
Glavno jelo: Rolovana pečenica
Meso je obavezan deo novogodišnje trpeze. Ovo je najčešće i najzahtevniji deo pripreme za domaćice koji traži najviše vremena. Mi vam predlažemo rolovanu pečenicu sa krompirom. Meso pripremite dan ranije i držite ga u marinadi, pa ga tokom popodneva samo nafilujte i ubacite da se peče u rerni. Tako ćete imati više vremena za druge obaveza, a imaće izuzetno ukusanu prazničnu večeru.
Sastojci:
- 2,5 kg svinjskog mesa od buta u komadu
- 100 ml ulja
- 5 srednjih čenova belog luka
- 1 kašičica origana
- 2 kašičice biljnog začina
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 1 kašičica aleve paprike
- 2 kašičice senfa
- roštilj sos za premazivanje rolata
Fil:
- 250 g tanko isečene mesnate slanine
- 250 g krupno narendanog kačkavalja
Prilog:
- 1,5 kg krompira
- 2 veće glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 3 kašičice suvog biljnog začina
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 1 kašičica aleve paprike
- 80 ml ulja
Priprema:
Meso staviti na radni sto i uzdužno (po sredini) ga raseći, ali ne do kraja, da ostane 1cm nerasečenog dela. Zatim, počinjemo sečenje leve strane celom dužinom i tako nastaviti do kraja. Okrenuti meso i isti postupak uraditi i sa drugom stranom kako biste dobili veliku šniclu mesa za rolovanje. Preko mesa staviti providnu foliju i tučkom ga malo istanjiti. Meso posoliti i pobiberiti, sa obe strane, po ukusu (računajte da soli ima i u marinadi).
Marinada: Sve sastojke za marinadu staviti u manju posudu i žicom za mućenje ih dobro sjediniti. Pripremljeno meso staviti na providnu foliju i silikonskom četkicom dobro natopiti marinadu na meso, urolati ga u providnu foliju, pa zatim u aluminijumsku foliju. Meso ostaviti u frižider da odstoji jedan dan. Mesni rolat izvaditi iz frižidera i odmotati ga. Na meso gde ste premazivali marinadu poređati slaninu, dodati rendani kačkavalj, meso urolati i uvezati kanapom ili jačim koncem, a krajeve pričvrstiti čačkalicama, a odzgo pečenicu pokriti slaninom.Očišćen krompir iseći na deblje komade, dodati crni luk isečen na režnjeve, beli luk isečen na pola i sve navedene začine. Promešati, preliti uljem i još jedanput promešati. Na dno velikog pleha staviti pek papir za pečenje. U pleh izručiti pripremljeni krompir i ravnomerno ga rasporediti po plehu. Preko krompira staviti mesni rolat. Sve dobro prekriti alu folijom i staviti u rarnu da se peče 1,5 sat na 200 stepeni. Sklonite foliju pa vratiti u rernu i nastaviti sa pečenjem dok meso ne dobije blago rumenu boju. Ponovo izvaditi pleh iz rerne i silikonskom četkicom meso, sa svih strana (osim na dnu) obilno premazati roštilj sosom. Vratiti u rernu i peći još 15 minuta. Izvaditi meso iz rerne i makazicama skinuti konac. Ostaviti da se malo prohladi, prebaciti ga na dasku za pečenje i iseći na šnitove. Poslužiti ga sa pečenim krompirom i salatom po ukusu.
Koliko košta?
Namirnice Cene
- svinjsko meso 1 kg 800 - 1.200
- ulje 1 l 150 - 180
- origano 30 - 110
- beli luk 200 g 88
- suvi začin 170 - 285
- senf 45 - 82
- mesnata slanina 250 g 425
- kačkavalj 250 g 200 - 350
- krompir 1 kg 90 - 120
- crni luk 20
- roštilj sos 530 - 670
U cenovnik nismo uračunali so, biber i alevu papriku koji svaka kuća verovatno već ima u kuhinji. Cene su okvirne i otprilike vam je potrebno oko 3. 400 dinara za glavno jelo.
Možete da kupite i već gotovo praseće ili jagnjeće pečenje. Prasetina je od 2.200 do 280 a jagnjetina oko 3.100 dinara po kilogramu.
Desert: Markiza torta
Kad je u pitanju desert mi vam predlažemo kraljucu među slatkišima čuvenu markiza tortu. Vrlo je izdašna a najbolje od svega je što je možete pripremiti dan ranije jer što duže stoji u frižideru to je ukusnija i sočnija.
Sastojci:
- 1 veće pakovanje piškota (32 komada)
- 9 jaja
- 250 g margarina (još malo za podmazivanje šerpe)
- 250 g šećera
- 300 g čokolade za kuvanje
- 300 ml mleka
- 20 ml ekstrakta ruma
- 500 grama slatke pavlake
Priprema:
Podmazati šerpu. U deo mleka stavite rum (10 ml). Na dno posude stavite piškote umočene u mleko i rum. Popunite sva prazna mesta. Belanca odvojiti od žumanaca. Umutite žumanca i dodajte margarin. Nastavite da mutite. Otopite čokoladu za kuvanje. Dodajte smesi i mutite. U belanca dodajte šećer (250 grama) i mutite. Belu smesu dodajte u čokoladnu i sjedinite mikserom. U ostatak mleka dodajte ostatak ruma. Preko stavite piškote umočene u mleko. Stavite na 6 sati u frižider. Kolač okrenite naopačke i na vrh stavite umućenu slatku pavlaku.
Koliko košta?
Namirnice Cene
- piškote 170
- jaja 10 kom. 210 - 280
- margarin 100 - 170
- šećer 1 kg 115
- čokolada za kuvanje 450
- mleko 1 l 150 - 160
- ekstrat ruma 135
- slatka pavlaka 230 - 330
* Cene su okvirne i zavise od prodavnice do prodavnice i brenda koji kupujete. Za markiza tortu vam je okvirno potrebno oko 1.600 dinara.
Piće
Izbor pića zavisi od vašeg ličnog ukusa ali i ukus avaših gostiju, kako i od toga šta već imate u kući. Cene pića drastično se razlikuju ukoliko kupujete u prodavnici ili u recimo podrumu pića. naravno, i tu zavisi od dubine džepa i da li kupujete skupa italijanska vina ili domaća koja su jeftinija. Mi ćemo vam ponuditi presek cena, na vama je da odlučite.
Koliko košta?
Piće Cena
- domaće vino 400 - 2.300
- italijansko vino 600 - 2. 000
- šampanjac 600 - 2.700
- pivo 90 - 152
- kisela voda 48 - 56
* Cene za vino su za standardnu bocu od 750 ml, pivo za manju flašu od 0,33 ml a kisela voda je za uobičajenu flašu od 2 l. Ako se računa srednja vrednost cene proizvoda i samo po jedna flaša potrebno je oko 2.300 dinara za piće. Naravno ova cena će biti višestruko veća jer će se popiti mnogo više od jedne flaše vina ili piva.
Šampanjac nije obavezan, pa ga možete izbaciti iz računice ali kako nazdraviti u ponoć i započeti Novu godinu bez šampanjca. Sume sumaru kad se sve sabere potrebno je između 8.000 i 10.000 dinara za novogodišnju trpezu i to samo za ono najosnovnije. Naravno, na trpezi se uvek nađe i gibanica, pita, možda sarma ili podvarak što dodatno podiže ukupan trošak.
Komentari (0)