Odrasli

DA LI SU JABUKE ZAISTA ZDRAVE? Evo šta kažu gastroenterolozi!

Da li je ovo samo mit ili ima i istine.

28.02.2024 09:31

DA LI SU JABUKE ZAISTA ZDRAVE? Evo šta kažu gastroenterolozi!
shutterstock.com

Od detinjstva slušamo o tome kako su jabuke veoma zdrave, te da dnevno moramo pojesti makar jednu. Ali da li je to zaista tako? Vill Bulsevic je gastroenterolog i autor bestselera Njujork Tajmsa "The Fiber Fueled Cookbook", tvrdi da je to zaista tako. On ističe pet zdravstvenih benefita jabuka, počevši od toga da su one odličan izvor vlakana, pri čemu srednje velika jabuka sadrži oko 4,4 grama vlakana. Takođe, jabuke sadrže ogromnu količinu fitohemikalija, što su biljne supstance koje mogu pomoći u prevenciji hroničnih bolesti, prema Anderson Cancer Centru.


Jabuke su takođe dobar izvor probiotika, a gastroenterolog ističe da i biljke imaju svoj mikrobiom, te da mikrobiom jabuke pomaže u njenom rastu od malog cveta do potpuno razvijenog voća. On dodaje da jedna jabuka nosi oko 100 miliona bakterija, i ističe značaj interakcije mikroba iz hrane sa mikrobima u našem crevnom sistemu.

 

shutterstock.com

Da li jedenjem jabuka čuvamo zdravlje

Jabuka kao deo uravnotežene ishrane

Iako jabuke imaju svoje benefite, samo one nisu dovoljne za održavanje zdrave ishraneNutricionista Kortni Ko ističe da je važno uključiti i druge nutrijente poput proteina, kompleksnih ugljenih hidrata, voća i povrća u ishranu svakodnevno, jer se profil nutrijenata za svaku grupu hrane razlikuje i najbolje funkcionišu zajedno.

- Jedenje jabuke dnevno neće vam škoditi, ali bez hranljive dijete možda neće biti toliko dobro kao što se misli - kaže Kortni, piše Njujork Post.

Važno je naglasiti da je ključno da ishrana bude uravnotežena, te da se konzumiraju i drugi nutritivno bogati izvori hrane. Gastroenterolog Melani Marfi Rihter ističe da ukoliko se svesno biraju celovite namirnice većinu vremena, uključujući i jabuke umesto manje nutritivnih grickalica, to će svakako doprineti zdravijoj ishrani, zdravijem telu i manjem broju poseta lekaru uopšte.

Konačno, ključ je u umerenosti u ishrani i izboru drugih namirnica koje se češće konzumiraju. Ukoliko se uglavnom konzumira visoko prerađena hrana ili se redovno jedu kolači i grickalice svakog dana, čak ni jabuka neće biti dovoljna da "drži doktora podalje". Dakle, jabuka može biti korisna, ali samo kao deo šireg spektra zdravih izbora u ishrani.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)