Jedna od najpopularnijih dijeta poslednjih godina je intermittent fasting (intermitentni post), odnosno periodično gladovanje ili autofagija. Oni koji se opredeljuju za ovakav vid gubitka viška kilograma najčešće jedu unutar osam sati, a 16 sati se uzdržavaju od unosa kalorija.
Mnogi koji su isprobali ovaj režim ishrane kažu da daje odlične rezultate. U proseku, moguće je smršati oko kilogram nedeljno, a oni koji imaju veliki višak u početku gube mnogo više, što ih drži motivisanim da istraju dok ne dostignu željeni broj kilograma.
Interminetni fasting je režim kog se pridržavaju mnoge poznate ličnosti, između ostalih i najbolji svetski teniser Novak Đoković. Ipak, njegov režim ishrane se umnogome razlikuje od najčešće sprovođenog povremenog posta, jer isključuje većinu žitarica, mlečnih proizvoda i mesa.
Iako je povremeni post, odnosno autofagija režim koji daje dobre rezultate, ima i onih koji tvrde da se pridržavaju "prozora ishrane" 8:16, ali ipak ne mršave.
Nutricionistkinja Dušanka Lacmanović za Srećnu Republiku otkriva kako bi intermitentni fasting zapravo trebalo da izgleda da bi dao željene rezultate i koje su to najčešće greške koje ljudi prave kad se opredele za ovakav režim ishrane.
1. Greška - Jedan obrok dnevno
- Za početak, najvažnije je da se uobročite, odnosno da imate barem dva, odnosno tri obroka u toku dana - kaže nutricionistkinja Lacmanović za Srećnu Republiku.
Dalje govoreći o željenim rezultatima, ona objašnjava koliko puta bismo zapravo trebali da jedemo u okviru osam časova.
- Da bi vam povremeni post dao željene rezultate, trebalo bi da jedete na dva i po do tri sata unutar osam sati i da ne grickate ništa između obroka. Takođe, ukoliko se opredelite samo za jedan obrok unutar osam sati, vi zapravo izgladnjujete organizam, što se nikako ne preporučuje - dodaje Dušanka.
2. Greška - Grickanje
Mnogi se ne informišu dovoljno pre nego što započnu intermitentni post, pa se opuste i unutar osam sati stalno nešto grickaju, uvereni da je to dozvoljeno. To je, navodi nutricionistkinja Lacmanović, još jedna greška zbog koje mršavljenje na intermitentnom postu izostaje.
- Dozvolite organima za varenje da obave svoj posao i da se malo odmaraju između obroka. Ukoliko non-stop nešto grickate, želudac nema vremena da svari hranu, a onda će i vremenski "prozor" od 16 sati kad ne unosite hranu teže pasti - objašnjava Lacmanović.
3. greška - izbor namirnica
Još jedna greška koju prave osobe na intermitentnom postu i zbog toga ne mršave je što ne vode računa o izboru namirnica.
- To što ćete imati dva ili tri obroka u danu, unutar osam sati, ne znači da bi trebalo da dopustite sebi uživanje u pohovanom mesu, lisnatom pecivu, kolačima, čokoladama, gaziranim napicima i alkoholu. Ako zaista želite da smršate, zaboravite na takozvanu brzu hranu i slatkiše. Hrana koju jedete mora da bude nutritivno bogata, a hamburgeri, peciva, kolači i industrijski sokovi imaju uglavnom takozvane prazne kalorije koje doprinose gojenju - ističe sagovornica Srećne Republike.
Da biste smršali na povremenom postu, objašnjava sagovornica Srećne Republike, trebalo bi da pažljivo birate šta ćete jesti.
- Povrće, meso i riba trebalo bi da budu bareni, kuvani na pari ili grilovani. Uz svaki obrok preporučljivo je pojesti porciju salate, i to najbolje pre glavnog jela, da biste "prevarili" želudac. Naime, od trenutka unosa hrane do trenutka kad mozak dobije informaciju da smo siti prođe oko 20 minuta. Ako pre glavnog jela pojedete činijicu salate, poješćete manje mesa i termički obrađenog povrća, pa ćete samim tim uneti manje kalorija, a više vlakana koja su zadužena za osećaj sitosti - navodi nutricionistkinja Lacmanović.
Ona dodaje da zdrave osobe koje su na intermitentnom fastingu nikako ne bi trebalo da isključuju voće i žitarice iz ishrane.
- Vlakna i prirodni šećeri iz voća eliminisaće želju za industrijskim slatkišima, pa nećete žudeti za čokoladama, kolačima, sladoledom... Prednost bi trebalo dati bobičastom voću, jer ima niži glikemijski indeks. Kad je reč o žitaricama, najbolje ih je jesti kuvane ili kroz hleb napravljen od integralnog brašna - prepopručuje nutricionistkinja.
Ljubitelji mlečnih proizvoda greše kad otpočnu interminetni post, pa obroke baziraju na većim količinama punomasnih sireva, kačkavalja i pavlake.
- Intermitentni post se ne oslanja na brojanje kalorija, ali ipak nemojte preterivati. Jer, višak kalorija je višak koji neće nestati ako ne jedete 16 sati dnevno - podseća nutricionistkinja.
Koje su prednosti intermitentnog fastinga?
Intermitentni fasting, odnosno autofagija ili povremeni post je dobro rešenje za one koji žele da smršaju, a nemaju nikakvih zdravstvenih problema. Zahvaljujući "vremenskom prozoru" od (najčešće) osam sati, mogu da unesu dva do tri dobro izbalanisrana obroka, bez isključivanja bilo koje grupe namirnica.
Ovakav režim ishrane nije teško sprovesti u delo; potrebno je, istina, nekoliko dana da se organizam navikne, ali po završetku perioda prilagođavanja osećaj gladi se smanjuje i nema žudnje za hranom kao ranije.
S obzirom na to da bi tokom intermitentnog posta kod nekih osoba moglo da dođe do smanjenja gustine kostiju i smanjenja mišićne mase, stručnjaci preporučuju veći unos proteina i trening snage.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)