Dr Džejms Kinros, konsultant kolorektalnog hirurga na Imperijal koledžu u Londonu, mnoge je uznemirio svojim novim upozorenjem. Naime, kako je sada toplo vreme, neki se posvećuju teretani i treningu, a mnogi to čine tokom cele godine. Kao podrška u treniranju mnogi koriste proteinski prah, a kako savetuje, ljudi moraju da budu oprezni čime hrane creva.
SZO navodi da će se "do 2040. godine teret kolorektalnog karcinoma povećati na 3,2 miliona novih slučajeva godišnje" širom sveta.
Sa porastom stope raka debelog creva širom sveta, on je objasnio zašto misli da su proteinski prahovi loši.
Ako gradite mišiće, "Heltlajn" (Healthline) ističe da aktivne osobe treba da konzumiraju između jedan i dva grama proteina po kilogramu telesne težine. Ali, doktor kaže da primećuje opsesiju najčešće muškaraca konzumiranjem velike količine proteina i da je savremeni pristup teretani sam po sebi nezdrav.
- Ovi proteinski praškovi su zaista loši za vaša creva. Kada razgradite i metabolizujete proteine, jedan od nusproizvoda su toksini koji pokreću upalu i mogu da povećaju rizik raka creva. Ono što je zaista loše za creva su svi ovi praškovi sa visokim sadržajem proteina, poput kreatina u prahu, oni mnogo više menjaju mikrobiom - rekao je doktor za "Ledbajbl" (Labible).
shutterstock.com/New Africa
Mikrobiom se odnosi na crevne mikroorganizme koji utiču na rizik od raka debelog creva tako što mogu da podstaknu upalu, imuni odgovor i metabolizam. Prekomerno prerađena hrana sa aditivima i konzervansima, kao što su instant rezanci, zaslađene žitarice i grickalice, mogu povećati rizik od raka debelog creva podsticanjem upale i štetnih promena crevnog mikrobioma.
Ali umesto konzumiranja proteinskih prahova, dr Kinros predlaže da se cilja na proteine biljnog porekla pre na one životinjskog porekla.
- Potpuno izbegavajte praškasta vlakna i te vrste nutritivnih dodataka, užasni su - poručio je doktor Džejms Kinros.
Komentari (0)