Tetka Saveta

DA LI POVRĆE SME DA SE PODGREVA? Stručnjaci daju odgovor na večitu dilemu i evo šta nikako ne treba raditi!

Jednu namirnicu nikako ne treba podgrevati, a evo šta je sa ostalima.

28.03.2023 10:01

DA LI POVRĆE SME DA SE PODGREVA? Stručnjaci daju odgovor na večitu dilemu i evo šta nikako ne treba raditi!
shutterstock.com

Povrće čini osnovu zdrave ishrane i najbolje je takva jela odmah konzumirati jer tokom dužeg stajanja u frižideru često gube svoja svojstva. Međutim, postoje situacije kad od ručka ostane deo jela sa povrćem pa mnogi imaju dilemu da li sme da se čuva i podgreva ili ne.

Kako objašnjavaju britanski stručnjaci, sve zavisi od samog povrća. Spanać i jela koja su od njega pravljena ne bi trebalo podgrevati. Oni su otkrili i najbezbednije načine kako pripremljeno povrće može da se podgreje. 

YouTube/printscreen

Povrće pečeno u rerni se na isti način i podgreva

Pečeno povrće

Povrće koje je pripremljeno pečenjem, bilo u tiganju ili rerni, zagreva se na isti način. Ukoliko koristite rernu za zagrevanje obavezno jelo pokrijte aluminijumskom folijom kako prilikom zagrevanja ne bi izgorelo. Povrće možete dodatno preliti sa malo maslinovog ulja i zagrevati u rerni na 220 stepeni četiri do pet minuta.

Prženo povrće

Povrće koje ste pripremili prženjem zagreva se u tiganju na isti način kao što ste ga pripremali. Sipajte malo malsinovog ulja u tiganja ili komadić putera i kad se zagreje dodajte povrće. Čim počne da cvrči već se dovoljno ugrejalo i sklonite ga sa vatre.

shutterstock.com

Ostatak ručka od povrća može da se čuva najduže tri dana u frižideru

Priprema na pari

Ukoliko ste povrće pripremali na pari, najbolji način da ga ugrejete jeste da ga stavite u mikrotalasnu rernu na 75 stepeni. Zamotajte povrće u aluminujumsku foliju kako bi zadržalo sve sokove i hranljive materije ubacite u mikrotalasnu pećnicu i zagrevajte najviše dva do tri minuta. Ukoliko nemate mikrotalasnu pećnicu možete ga zagrejati u tiganju u koji ćete pre toga sipati mao maslinovog ulja. Prilikom zagrevanja protresite malo tiganja da se jelo ne bi zalepilo.

Koliko često se greje?

Pripremljena jela od povrće mogu se grejati samo jednom jer zagrevanje više puta nije dobro, ni zdravo. U frižideru takva jela mogu da se čuvaju najviše tri dana, posle toga počinju da buđaju pa je najbolje baciti ih.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)