UKUSNA I ZDRAVA

BANANE KAO LEK: Omiljeno južno voće pomaže kod ovih pet problema!

Banane su većini ljudi jedno od omiljenih voćki, a da li ste znali da, osim što su ukusne, mogu biti i veoma lekovite?

30.11.2021 13:56

BANANE KAO LEK: Omiljeno južno voće pomaže kod ovih pet problema!
pexels.com

Banane su fantastičan izvor hranljivih materija i ne treba da vas čudi kada vidite sportiste, pre svega tenisere, kada u pauzi jedu bananu.

Ovo južno voće je bogato prirodnim, rastvorljivim vlaknima, a ima i tri vrste prirodnog šećera, što ga čini fantastičnom užinom koje ekspresno vraća energiju. 

Pored nutritivne vrijednosti, istraživanja pokazuju da je ovo voće veoma delotvorno pri uklanjanju mnogobrojnih zdravstvenih problema za čije rešavanje obično uzimamo lekove. 

Nadimanje i zatvor

Banane sadrže pektin koji ubrzava probavu i podstiče izbacivanje toksina i teških metala iz organizma. Pored toga, one deluju kao probiotik te stimulišu bolji rad creva.

Svi navedeni faktori stimulišu probavu i smanjuju nadimanje, a vlakna banana deluju kao prirodni laksativ u slučajevima zatvora.

Stres

Nazivaju ga bolešću modernog doba, jer ima veliki uticaj na kompletno čovekovo zdravlje. Jedan od problema koji stres izaziva je i dijareja, prvenstveno zbog pada nivoa kalijuma u organizmu, piše portal minimagazin.info.

Ravnoteža se može uspostaviti konzumiranjem banana koje sadrže veoma visok nivo kalijuma, usled čega dolazi do normalizacije rada srca, kao i regulisanja optimalne količine vode u organizmu.

Krvni pritisak

Poznato je da visok unos natrijuma i soli  i nizak unos kalijuma u organizam ima negativan uticaj na krvni pritisak. Upravo zbog toga je bitno da konzumirate banane, jer one sadrže ovaj preko potrebni mineral.

Stručnjaci predlažu konzumiranje jedne banane svako jutro kako bi se smanjio rizik od povećanja krvnog pritiska i raznih srčanih oboljenja.

Depresija

Banane sadrže triptofan, protein koji stimuliše oslobađanje serotonina, poznatog i pod nazivom "hormon sreće". Dovoljna je samo jedna banana da bi se nivo serotonina podigao i da se osećate bolje, smirenije i srećnije.

PMS

Banane su bogat izvor vitamina B6 koji ima pozitivan efekat na nivo glukoze u krvi, a istraživanja pokazuju da su upravo vitamini B grupe i više nego dobro došli kada je u pitanju PMS. Utiču na smanjenje bola u stomaku i grudima, pozitivno utiču na promene raspoloženja, a smanjuju i nakupljanje i zadržavanje vode u organizmu.

Da li ste vi znali za ove blagodeti banana? Pišite nam u komentarima!

 

Komentari (0)