Kada je velika vrućina, sve se brže kvari, a to naročito važi za crni luk. I većina ljudi zbog toga odlučuje da ih drži u frižideru, a to je velika greška, jer luk ne samo da će izgubiti ukus već će se i brzo pokvariti i ubuđaviti.
Džeri Stoun je otkrio jednostavan trik koji će pomoći da crni luk ostane svež i do pola godine!
Njegov prvi savet je zaboravite na frižider.
- Ispostavilo se da luk najbolje "živi" na sobnoj temperaturi, i kada ga ohladite, izvlačite svu njegovu vlažnost, i on će se brzo osušiti. Ovo se naravno odnosi na ceo plod, a ne na iseckani luk. Druga, i najvažnija stvar je da crni luk najviše voli da bude na tamnom i suvom mestu, sa dobrom ventilacijom - priča Stoun i napominje:
- Zbog toga ne želite da ga držite u fioci, već ih stavite u ostavu sa dobrom ventilacijom, a ona je bitna jer uklanja mnogo vlažnosti iz vazduha, što doprinosi tome da crni luk ostane duže svež. Takođe, nikada ne treba da držite krompir pored luka, jer vlažnost i etilen koji oslobađa luk, ubrzavaju klijanje krompira.
Važno je i pakovanje u kojem ste kupili crni luk.
Ukoliko je bio upakovan u plastičnoj kesi, savetuje se da ga izvučete napolje jer plastične kese podstiču brže buđanje. Crnom luku je potrebno da "diše", pa je zato najbolje da ga držite u mrežastoj torbi što će mu omogućiti da duže ostane svež.
Na kraju, važno je da luk ne bude na direktnoj sunčevoj svetlosti, piše Mirror.
Komentari (0)