Odrasli

KAKO DA SPREČITE BUĐANJE SIRA? Uz genijalan kućni trik biće svež nedeljama!

Jednostavno i efiksano rešenje čestog letnjeg problema sa hranom.

16.07.2024 18:01

KAKO DA SPREČITE BUĐANJE SIRA? Uz genijalan kućni trik biće svež nedeljama!
Shutterstock

Ništa gore nego kada planirate doručak ili večeru, maštate o kačkavalju ili trapistu, a onda usledi šok kada otvorite frižider i vidite buđav sir. Međutim, rešenje je veoma jednostavno, i podrazumeva papirni ubrus i alkoholno sirće.  

Sve što treba da uradite je da uzmete ubrus, dobro ga natopite u alkoholnom sirćetu, a potom u taj ubrus umotate komade sira i stavite ga u plastičnu posudu ili kesu za zamrzivač, i stavite u frižider. 

Zatim je potrebno samo da povremeno proveravate ubrus, i kada vidite da se osušio, zamenite ga novim i iznova natopljenim ubrusom. Oni koji su isprobali ovaj trik kažu da će na ovaj način sir ostati svež nedeljama.

Kako sirće čuva svežinu sira?

Ono što je najvažnije, neće ostati miris sirćeta na siru, i uloga sirćeta je da spreči potencijalne bakterije da se talože na siru. 

A tajna se krije u sastavu alkoholnog sirćeta koje sadrži visoku koncentraciju sirćetne kiseline koja je veoma efikasna protiv mikroba i gljivica. 

Pixabay.com

Sirće je moćno sredstvo protiv mikroba i gljivica

 

Sa druge strane, sirće čuva idelanu vlažnost sira, što je neophodno da bi sir sačuvao svoj miris i ukus. 

Upotreba natopljenih ubrusa sprečava sušenje sira.

Za koje vrste sira možete da koristite trik sa sirćetom?

Čedar, kačkavalj, trapist, pekorino i slični tvrdi sirevi, sa niskim procentom vlažnosti, su savršeni za trik sa natopljenim ubrusima.

Polutvrdi sirevi kao što su gauda i provolin, takođe će imati koristi od ovog načina čuvanja, navodi Allrecipes.com.

Međutim, što je sir mekši, efekat trika je sve lošiji. Iako bi sirće moglo da produži svežinu mekih sireva poput mocarele, brija i kamemberta, to će dovesti do velikih promena u teksturi i ukusu ovih sireva.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)