Tetka Saveta

NE MILI VAM SE DA PRŽITE LUK JER VAM SE POSLE CELA KUĆA OSEĆA: Ima rešenja - samo jedan sastojak menja sve, a svi ga imamo u kući!

Domaćice su otkrile genijalan trik sa sastojkom koji svi često koristimo.

Slika Autora
byAna Đelić

14.07.2025 09:40

NE MILI VAM SE DA PRŽITE LUK JER VAM SE POSLE CELA KUĆA OSEĆA: Ima rešenja - samo jedan sastojak menja sve, a svi ga imamo u kući!
MaraZe/Shutterstock

Prženje i dinstanje crnog luka deo su svakodnevne kulinarske rutine u većini domaćinstava. Bilo da pripremate ručak za porodicu ili ukusnu večeru za goste, ova namirnica gotovo uvek zauzima centralno mesto u receptima. Njegov bogat, slatkasto-pikantan ukus i specifična aroma daju jelu dubinu i domaći šmek bez kojeg bi mnoge čorbe, gulaši ili sosovi bili nezamislivi.

Međutim, uz sve kulinarske vrline koje crni luk nudi, postoji i jedna nuspojava koja zadaje glavobolju - jak i često neprijatan miris koji se širi čitavom kućom tokom pripreme. Posebno u stanovima ili manjim prostorima, gde ventilacija nije idealna, miris se lako "uvuče" u tkanine, nameštaj, pa čak i kosu i ume da se zadrži satima.

Mnoge domaćice godinama traže rešenje kako da priprema luka ne postane noćna mora po pitanju mirisa. Paljenje sveća, prozori širom otvoreni, ventilatori i aspiratori, sve su to pokušaji da se ublaži efekat koji crni luk ima na vazduh u kuhinji. Međutim, jedan stari trik, koji poslednjih meseci sve više kruži među ljubiteljima kuvanja na društvenim mrežama, obećava jednostavno i efikasno rešenje.

Reč je o sodi bikarboni, sastojku koji već imate kod kuće, a koji može potpuno neutralisati neprijatne mirise tokom kuvanja. Prilikom prženja ili dinstanja crnog luka, dovoljno je da u tiganj ili šerpu dodate jednu ravnu kašičicu sode bikarbone. Ako pripremate veće količine luka, na primer više od pola kilograma, slobodno dodajte i punu kašiku.

shutterstock.com

Postoji način da izbegnete neprijatan miris prženja luka

Osim što neutrališe neprijatne mirise, soda bikarbona ima i dodatne prednosti: omekšava luk, pomaže mu da se lakše zgusne, čime doprinosi teksturi jela i olakšava varenje. U nekim slučajevima, dodavanje zaprške može postati potpuno suvišno, jer će gustina biti postignuta upravo zahvaljujući ovom sastojku.

Zahvaljujući ovom triku, kuvanje postaje prijatnije, a dom ne mora da miriše na prženi luk satima. Domaćice koje su ga već isprobale ističu da im je ovaj trik promenio kulinarske navike i znatno smanjio potrebu za dugotrajnim provetravanjem.

Sledeći put kada budete pripremali omiljeno jelo sa crnim lukom, ne zaboravite kašičicu sode bikarbone. Vaša kuhinja, ali i kosa biće vam zahvalne.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)