Tetka Saveta

Da kuća bude čista i od poda do plafona blista!

Svaka žena je neprestanoj potrazi za prečicama i trikovima koji bi joj omogućili da kuću sredi i vreme uštedi. Donosimo vam cake koje će vam olakšati život i pomoć i da kuću sredite za tren oka.

20.02.2022 18:00

Da kuća bude čista i od poda do plafona blista!
pexels.com

Ukoliko vam čišćenje kuće oduzima previše dragocenog vremena koje biste inače potrošili na aktivnosti sa porodicom ili prijateljima, znajte da postoje prečice koje će vaš kuću ostaviti u tip top stanju a vas osloboditi beskrajne liste obaveza koje se samo gomilaju. Portal Srećna Republika vam predstavlja 20 trikova od kojih će vaša kuća zasijati dok kažete keks!

1. Recite kamencu zbogom

Nađite okruglu plastičnu posudu sa poklopcem pa na sredini poklopca napravite mali prorez. Rolnu kuhinjskog ubrusa presecite na pola, kako biste dobili dve manje. U plastičnu posudu sipajte limunov sok, vodu, sirće, alkohol, kašiku sode bikarbone i nekoliko pumpica tečnog sapuna pa sve to promešajte. U posudu uronite ubrus koji će upiti mešavinu koju ste napravili. Poklopite posudu i kroz otvor na poklocu vadite komade kuhinjskog ubrusa po potrebi i njima brišite keramičke i metalne površine u kupatilu i kuhinji.

2. Oprostite se od ogrebotina na drvenim podovima

pexels.com

Brisanje drvenog poda

U plastičnu flašu sa pomlopcem sipajte sirće, iscedite u to pola limuna i dodajte maslinovo ulje. Flašu zatvorite pa promučkajte. Sipajte tečnost na tupfer za skidanje šminke i time premažite ogrebotine na parketu. One će nestati a vi ćete izbeći skupo i često neuredno hoblovanje.

3. Svežina na korak od vas

U flašu sa prskalicom sipajte votku, par kapo esencijalnog ulja po želji, vodu i dodajte par listića nane. Zavrnite prskalicu i promućkajte pa tu mešavine prskajte kao osveživač prostorija, posebno će vam dobro doći u kupatilu.

4. Dezinfekcija daske za WC šolju

U flašu sa prskalicom sipajte vodu, dodajte sirće i par grančica majčine dušice. Zavrnite prskalicu pa promešajte. Koristite po potrebi kada želite da dezinfikujete dasku na WC šolji.

5. Čiste i mirisne podne obloge

pexels.com

Usisavanje tepiha

U blender sipajte sodu bikarbonu, kukuruzni skrob, beli karanfilić, tri lovorova lista i boraks, pa sve to sameljite. Smesu prebacite u teglu i po potrebi sipajte po tepihu. Ostavite da odstoji na podnoj oblozi dva sata pa sve usisajte. Posebno je dobro za čupave tepihe jer se oni teže usisavaju a u njihovo tkanje se dlake i prljavština lakše zapletu.

6. Uklonite dlake ljubimaca sa nameštaja

Stavite rukavice za čišćenje na ruke, nakvasite ih pa pređite po nameštaju. Dlake će se lepiti za mokre rukavice pa kada ih pokupite, skinite rukavice i zajedno sa dlakama ih odložite u kantu za smeće.

7. Pokupite sve dlake sa poda

Na metlu zalepite dvostrano lepljivu traku i dok metete, dlake će se zalepiti za traku, koju ćete kada završite skinuti sa metle i baciti. Nema više puženja po podu i savijanja leđa.

8. Očistite rešetke iz rerne

pexels.com

Mama i ćerka peku

Sunđer za pranje sudova skalpelom zasecite na uzdužne i poprečne trake, ali ne sasvim, sunđer treba da ostane ceo pri vrh. Ti rezovi će napraviti kockice i kada budete ribali rešetku, sitniji delovi sunđera će se zavući na ona teško doatupna mesta i sve detaljno očistiti.

9. Očistite trakaste zavese i radijatore

Napravite proreze sa uže strane dva kuhinjska sunđera i navucite ih na oba kraka hvataljki. Kada to uradite tim sunđerima ćete lakše očistiti trakaste zavese i rebra radijatora.

10. Pometite kuću kao profesionalac

Ukoliko vam prljavština i prašina lete iz đubrovnika dok metete, nakvasite đubrovnik. To će osigurati da se sitne čestice prašine zalepe za vlažan đubrovnik i da ne završe u vazduhu koji udišete.

11. Osvežite vazduh tokom usisavanja

Ukoliko vazduh u vašoj sobi tokom usisavanja neprijatno miriše sklonite produžetak za crevo i ususajte šaku cimeta. Vazduh će mnogo prijatnije mirisati a i vi ćete imati dodatnu motivaciju da lepše usisate kuću.

pexels.com

Mama i dete metu pod

12. Vratite život svojim tamnim drvenim podovima

Stare iskorišćene kesice crnog čaja sačuvajte pa ih potopite u kofu vode kojom čistite podove i tom tečnošću prebrišite podove.

13. Uradi sam sredstvo za čišćenje podova

Ukoliko vam je ponestalo sredstva kojim obično brišete podove, ne očajavajte, već napravite sami svoje. U kofu sipajte toplu vodu, limunov sok, sirće i narendani sapun. Sve to promešajte dok se sapun ne istopi, pa tom mešavim prebrišite podove.

pexels.com

Sredstva za čišćenje

14. Spasite izgubljenu minđušu

Na crevo usisivača navucite najlon čarapu pa je pričvrstite gumicom za tegle. Usisajte oblast gde je minđuša pala i ona će se zadržati na čarapi umesto da zauvek nestane u rezervoaru usisivača.

15. Očistite mikrotalasnu bez muke

pexels.com

Čišćenje mikrotalasne

U vatrostalnu posudu sipajte vodu i sirće, stavite je u mikrotalasnu i navijte je da greje 10 minuta. Nakon toga izvadite činiju, a otopljene ostatke prljavštine otklonite sunđerom.

16. Uklonite mrvice iz tostera

Kako biste sasušene mrvice uklonili sa tostera i iz njegove unutrašnjosti, upotrebite staru četkicu za zube, moja može da se provuče kroz tanke proreze.

17. Očistite rernu od ostataka hrane i masti

Pospite sodu bikarbonu po rerni pa je prelijte sirćetom. Dok mešavina peni, oribajte sve dostupna mesta. Za nedostupna područja, poput onog izneđu dva staklena panela na vratima renre, uzmite žicu ili tanju vešalicu pa u nju obmotajte krpu koju ćete onda lakše zavući u teško dostupne ćoškove i tako pokupiti prljavštinu.

18. Očistite kamenac iz kuvala za vodu

pexels.com

Kuvalo za vodu

U kuvalo sipajte vodu i dodajte pak kriški limuna, uključite i pustite vodu sa limunom da provri. Nakon toga prospite vodu i videćete da se kamenac na ovaj način istopio i rastvorio u vodi koju ste izbacili.

19. Uklonite masne naslage sa tiganja

Preko kriške limuna pospite kašičicu soli pa time istrljajte tiganj. Masnoća će se istopiti a vi je posle samo uklonite kuhunjskim ubrusom. Nema više ribanja i oštećivanja skupocenih i osetljivih tiganja.

20. Očistite naslage kamenca sa glave tuša

pexels.com

Glava tuša

Ovo može biti jako frustrirajuće budući da će zapušeni odvodi na glavi tuša smanjiti mlaz, te će vam trebati cela večnost da se istuširate. Ipak, rešenje je lako. U kesu za zamrzivač sipajte sirće, tu kesu navucite na glavu tuša i gumicom za teglu je pričvrstite. Ostavite glavu tuša da odstoji u sirćetu pola sata a nakon toga pustite mlaz vrele vode kroz tuš. Naslage će nestati a pritisak i mlaz će biti isti kao kada ste glavu tuša prvi put montirali.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)