Tetka Saveta

NA NJIH UVEK ZABORAVIMO: OBAVEZNO očistite baš ovu stvar iz KUPATILA!

Ovaj mali aparat u kupatilu radi naporno svaki dan, ali retko ko se seti da ga očisti s vremena na vreme. Donosimo vam razloge zašto bi to trebalo redovno da radite i uputstva kako da ovo obavite bez ikakve muke.

03.03.2022 18:45

NA NJIH UVEK ZABORAVIMO: OBAVEZNO očistite baš ovu stvar iz KUPATILA!
tiktok/printscreen-badgersettgo

Oni prečišćavaju vazduh u našim toaletima, otklanjaju višag vlage i paru. Napradevno zapostavljeni ventilatori u kupatilu tokom godina nakupe poprilične naslage prljavštine i mikroorganizama, te vam portal Srećna Republika otkriva kako da ih očistite.

Zašto bi trebalo čistiti ventilatore iz kupatila?

Budući da je njihov posao cirkulisanje vazduha, možda vam se čini da ventilatori mogu sami od sebe da se očiste, ali to nažalost nije tako. Osim što uklanjaju neprijatne mirise, kupatilski ventilatori takođe eliminišu paru iz tuš kabina i suvišnu vlagu iz prostorije i na taj način sprječavaju ili smanju razvoj plesni.

Ipak, kao i ostatak našeg doma, i oni se s vremenom napune prašinom i zaprljaju, što može da blokira rešetke u poklopcu i spreči ventilator da obavlja svoj posao. Čišćenje kupatilskog ventilatora zahteva malo truda, ali dobra vest je da je to potrebno uraditi samo jednom ili dvaput godišnje.

Kako da očistite ventilator u kupatilu?

Ceo postupak ne bi trebalo da traje više od 20 minuta. Evo šta bi trebalo da uradite:

1. Pre svega, isključite napajanje ventilatora na strujnoj kutiji. Zatim uključite ventilator kada se vratite u kupatilo kako biste bili sigurni da se ne uključuje.

2. Proverite da li je prostorija dovoljno osvetljena. Ako vaše kupatilo ima prozor, ovo je posao koji bi trebalo obaviti tokom dana. Ako vaš toalet nema prozor, ponesite baterijsku lampu kako biste mogli da vidite to što radite, savetuje portal Lifehacker

3. Koristite merdevine koje vam omogućavaju da bezbedno priđete ventilatoru i skinite njegov poklopac. Ako se radi o relativno novom modelu, verovatno postoje zatezne kopče koje ga drže na mestu, koje jednostavno pritisnete da biste ih uklonili. Stariji ventilatori obično imaju šrafove, pa će vam trebati šrafciger kako biste ga uklonili.

tiktok/printscreen-badgersettgo

Poklopac kupatilskog ventilatora

4. Upotrebite suvu krpu ili usisavač kako biste uklonili svu prljavštinu ili naslage prašine s poklopca ventilatora, a zatim ga stavite u kantu sa toplom vodom i tečnim deterdžentom, pustite ga da se natopi dok se vi bavite ostatkom ventilatora.

5. Vratite se na merdevine i upotrebite manji nastavak za usisavač kako biste uklonili što je moguće više prljavštine i prašine sa unutarnje strane ventilatora, uključujući i lopatice. Ako je ostalo nešto što ne možete da očistite uz pomoć nastavka za usisavanje, obrišite to mekom krpom.

tiktok/printscreen-badgersettgo

Pranje poklopca kupatilskog ventilatora

6. Proverite poklopac ventilatora. Upotrebite meku krpu i malo odmašćivača da uklonite zalepljenu prljavštinu, zatim isperite poklopac i ostavite ga da se skroz osuši. Na kraju, gurnite ili zašarafite poklopac ventilatora i ponovno uključite prekidač.

7. Sada kada je vaš kupatilski ventilator čist, nemojte zaboraviti da ga uključite svaki put kad se tuširate ili kupate vrućom vodom i ostavite ga uključenog i nekih 20 minuta nakon toga, odnosno dok u prostoriji više ne bude pare.

Komentari (0)