Tetka Saveta

Kupili ste lubenicu koja nije dovoljno slatka? SO MOŽE DA REŠI STVAR, verovali ili ne!

Ovaj trik sigurno deluje, probajte ga kako ne biste morali omiljenu letnju poslasticu da bacite u kantu za otpatke.

18.07.2022 14:00

Kupili ste lubenicu koja nije dovoljno slatka? SO MOŽE DA REŠI STVAR, verovali ili ne!
Foto: Shuttestock

Ne postoji bolje osveženje tokom vrelih letnjih dana od lubenice. Većina ljudi voli njen sladak, sočan ukus koji momentalno gasi žeđ. Međutim, osim toga, ona je izuzetno zdrava, a budući da ima minimalno kalorija i puno vode, savršena je za dijetu.

Ipak, ponekad se dogodi da lubenica koju ste kupili na pijaci nije slatka, što može da bude veoma frustrirajuće. Ali, Umesto da je bacite u kantu za đubre Srećna republika vam donosi trik kako da pojačate sladak ukus te namirnice.

Pixabay.com

So ubija gorčinu i slatkoća lubenice dolazi do izražaja

Verovali ili ne, tajni sastojak kako da poboljšate ukus i slatkoću lubenice koja nije dovoljno zrela jeste, ni manje ni više, nego so. Da, zvuči potpuno ludo, ali dovoljno je da lubenicu posolite i verujte trik će delovati.

Naime, lubenice, posebno one koje su nedovoljno zrele ili jednostavno nisu tako ukusne, imaju lagani ukus gorčine ispod svega slatkog. So prirodno probija te gorke note čineći da se slatkoća istakne i postane glavni deo svakog zalogaja.

Prirodno gorka hrana često se dobro soli upravo da bi se postigla ravnoteža gorčine i tako se poboljšao ukus. Osim toga, kad posolite lubenicu poboljšaćete teksturu voća, a malo soli izvlači na površinu vodu kojom je ta namirnica bogata. Rezultat su slatki i sočni zalogaji lubenice.

Nakon što posolite lubenicu sačekajte 1-2 minuta da so počne da deluje, pa tek onda započnite sa jelom.

Inače, lubenica se odlično slaže sa pršutom i drugim slanim, suvim mesom tako da taj trik sa solju zapravo ima smisla. Isto tako, ukoliko vam je grejpfrut suviše gorak, problem ćete rešiti uz mrvicu soli. Interesantno je napomenuti da se u nekim kulturama, na primer u Siriji, lubenica služi uz sir. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)