Prirodni lekovi

NAJJEFTINIJA NEGA LEPOTE I ZDRAVLJA: Evo kako sve možete da koristite lubenicu

Lubenica je savršena je za detoksikaciju organizma, okrepljuje organizam, čuva srce, leči bubrege… Kad je pitanju nega, briše bore i pomaže kod opekotina od sunca.

31.05.2022 20:00

NAJJEFTINIJA NEGA LEPOTE I ZDRAVLJA: Evo kako sve možete da koristite lubenicu
Pixabay.com

Slasna lubenica ima moć da okrepi organizam i utoli žeđ tokom vrelih letnjih dana. Iako je zbog slatkog ukusa mnogi tretiraju kao voće zapravo je u pitanju povrće iz porodice bundeve.

Lubenica je savršena za detoksikaciju organizma, za mršavljenje jer utoli glad a 100 grama ima jedva 30 kalorija, čuva srce i smatra se za najbolji lek protiv bolesti bubrega. Lubenicu mogu da bez ograničenja svi uključujući i decu. Uz to je i jeftina.

Srećna republika donosi 6 saveta kako da na najbolji način iskoristite lubenicu ovog leta za zdravlje i negu.

Pixabay.com

Zbog obilja kalijuma čuva srce i pomaže kod bolesti bubrega

1. Čuva kožu

Lubenica je bogata vitaminima A, C i E, kalijumom, magnezijumom, likopenom koji se smatra najjačim antioksidansom. Najviše ga ima u ljusci paradajza, lubenici i crvenom grejpfrutu. Likopen našoj koži pruža čak 4 puta snažniju zaštitu od UV zračenja, nego beta-karoten. Konzumacija lubenice daje slične efekte na kožu kao i njeno nanošenje na lice što daje sjajne antiejdžing rezultate.

2. Hidratacija

Jedno parče lubenice je isto kao da ste popili čašu vode. Uz to je bogata vitaminima E koji je pokazao impresivne rezultate svojim svojstvima hidratacije. Istovremeno vitamin C koga takođe ima u izobilju u ovom voću utiče na smanjivanje gubitka vlage, odnosno „zaključava“ vodu u koži. Sve u svemu lubenica je pravi dar za našu kožu pa ovog leta navalite na ovo slasno voće. Povoljno utiče i na umanjenje štetnog UV zračenja, pa je lubenica za obrok nakon povratka sa plaže sjajno rešenje ne samo za hidrataciju već i za zaštitu kože.

Pixabay.com

Kora od lubenice je korisna kod opekotina od sunca

3. Smiruje opekotine

Korica od lubenice smiruje opekotine. To znači da se može primeniti kao maska za hlađenje lica posebno ukoliko dođe do opekotina od sunca. Postupak je vrlo jednostavan. Gornji, crveni mesnati deo pojedite a koru od lubenice stavite u frižider na 10 minuta. Nakon što se ohladi, koru prislonite na mesto gde ste izgoreli od sunca i odmah će vam biti bolje.

4. Tonik za lice

Tonik od lubenice je potpuno prirodan, pa ne čudi što mnoge kozmetičke kuće uzele baš ovo voće kao osnovu za tonik koji u kombinaciji sa paradajzom ujednačava ten kože lica. Povoljno utiče na hiperpigmentaciju. Pokušajte i sami tako što ćete napraviti lekovitu masku za lice od lubenice i paradajza, ostavite da deluje 20 minuta i isperite vodom. Rezultati će biti fantastični.

Pixabay.com

Lubenica neguje kožu spolja i iznutra

5. Briše bore

Ključna prednost lubenice za negu kože je njena sposobnost da obilju vitamina C podstiče kožu da proizvodi kolagen. Osim toga, vitamin C ujedno je stabilizujući faktor tog istog kolegana. Jednom rečju lubenica će vam pomoći da smanje bore i sprečiti njihovo vraćanje, odnosno izbrisaće vam nekoliko godina sa lica.

6. Čaj od semenki

Semenke od lubenice većina ljudi baca ne znajući koliko su lekovite. U Kini se semenke prže i jedu kao grickalice. Od njih može da se napravi čaj koji je odličan diuretik koji pomaže kod lečenja bubrežnih obolenja.

Priprema:

4 kašike svežih semenki od lubenice sameljite u blenderu i kuvajte ih u 2 dl vode 15 minuta. Procedite i popijte u roku od 2 dana. Treći dan se napravi pauza, pa sve ispočetka.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)