Odrasli

U BURGERU NAĐENE HEMIKALIJE IZ ANTIFRIZA I LAŽNA JAJA! Otkrivamo mračne tajne restorana brze hrane, ŠTA TO JEDEMO?

Tragom vesti koja je obišla svet da se u proizvodima čuvenog lanca brze hrane, "KFC", nalazi jedan izuzetno opasan aditiv, otkrivamo još spornih detalja u vezi s njihovim poslovanjem, ali i radom mnogih drugih lokala.

15.09.2022 16:00

U BURGERU NAĐENE HEMIKALIJE IZ ANTIFRIZA I LAŽNA JAJA! Otkrivamo mračne tajne restorana brze hrane, ŠTA TO JEDEMO?
shutterstock.com

Samo što je svet uzdrmala vest da se u proizvodima čuvenog lanca brze hrane "KFC" nalazi sastojak koji može da bude toksičan za ljude, a o čemu je Srećna Republika već pisala, otkrili smo i mnoge druge mračne tajne restorana za proizvodnju brze hrane. Ne samo da su u pitanju opasne namirnice, reč je i o činjenici da su po sredi često prevare na koje teško da možemo da utičemo ukoliko smo redovni konzumenti burgera, pomfrita i sličnih "specijaliteta".    

Podsetimo, jedna Novozelanđanka je na društvenim mrežama ove nedelje podelila informaciju da je došla do tajnog recepta za ukusnu, hrskavu piletinu pukovnika Sandersa, osnivača američke kompanije "KFC", a na osnovu kog se vidi da se u specijalnim začinima za meso nalazi i MSG (monatrijum glutamat) - jedan od najopasnijih aditiva. Tragom te vesti istraživali smo kako se zaista fast-fudovi ophode prema zdravlju kupaca i da li je njihovo poslovanje postalo samo  rutina i "odrađivanje", a može se reći i neka vrsta podvale i obmane. 

Hrana iz Mekdonaldsa ne propada

Mnoga deca verovatno radije hrle ka Mekdonaldsu zbog burgera, pomfrita i šejkova, nego ka vegetarijanskim restoranima, ali svi mi bi trebalo da znamo šta tačno unosimo u svoj organizam kada su u pitanju restorani brze hrane, a što je najčešće pod velom tajne. Tako se na Jutjubu pojavio snimak na kom se vidi eksperiment jednog čoveka koji je čitavom svetu želeo da pokaže šta se dogodi sa hamburgerima iz Mekdonaldsa kada se stave u tegle na nekoliko nedelja. Posle isteka tog roka zatekao je jeziv prizor.

On je, naime, u zatvorene posude stavio i "obične sendviče" koji su, kako je dokazao, "propali" odmah nakon nekoliko dana, što se za proizvode iz Meka ne može reći. Oni su i posle više nedelja ostali gotovo potpuno netaknuti i nepromenjenog izgleda. Pomfrit je, takođe, izgledao potpuno sveže, pa se istraživač zapitao kako je to moguće i šta onda zapravo pomenute namirnice rade našem organizmu budući da im je potrebno tako dugo da se razlože. 

Printscreen/Youtube/kolaz/ DebunkerSam

Hrana iznad iz regularnih restorana brze hrane i hrana iz Mekdonaldsa nakon eksperimenta (slike dole)

U hrani hemikalije iz antifriza

Ono što je još otkriveno kada je u pitanju Mekdonalds jeste da navodno šejk od jagode, koji se služi u tom restoranu, sadrži više od 50 dodatnih aditiva i da se u njemu nalaze hemikalije koje se koriste u građevinskoj i hemijskoj industriji. Osim toga, u njemu nema ni 10 odsto pravih jagoda

Takođe, čiken meknagetski (pileći štapići/komadići) zapravo nastaju zahvaljujući jednoj smesi koja se pravi od ostataka hrskavica, kostiju i mnogih drugih nejestivih delova pileta, a salate za kojima su mnogi ludi u fast-fud lancima najčešće u sebi sadrže hemikalije koje se nalaze i u antifrizu.

Osnivač "KFC" je kritikovao taj lanac  

Pukovnik Sanders, osnivač kompanije "KFC", osnovao je čuveni lanac brze hrane u kom se služi isključivo piletina, međutim, sam je vremenom postao najveći kritičar hrane u svojim restoranima. Jednom prilikom je medijima rekao da "KFC" sos ima ukus paste za tapete, a da je recept za hrskavo meso ništa drugo do "pržene kuglice zaglavljene na nekoj piletini". To dovoljno govori o štetnosti pržene i termički obrađene hrane, za koju većina stručnjaka apeluje da je izuzetno štetna, čak i lošija od sastoaka koji se nalaze u fast-fud proizvodima.

Ipak, i pored toga ljubitelji piletine iz Kentakija opet jure u taj restoran iako se većina žali kako im konzumiranje pojedinih njihovih proizvoda stvara glavobolje i mučninu. 

Radnici restorana kriju mnoge tajne 

Mnogobrojni radnici zaposleni u fast-.fud restoranima širom sveta često su u medijima, ali i na društvenim mrežama, otkrivali kakve tajne zapravo kriju njihova radna mesta. Ovo su samo neke od njih.

1. Niko iz fast-fuda neće to priznati, ali je činjenica da brza priprema sendviča proističe iz toga da su oni prethodno bili zamrznuti i da im bilo potrebno svega 30 sekundi da se ispeku.

2. Sosevi i začini su odlični kamuflatori pravog ukusa mesa i oni najčešće pružaju lažnu sliku da je jelo pripremljeno na pravom roštilju.

3. U mnogim restoranima brze hrane možete naći jela sa jajima. Ali osim pravih jaja unutra se nalaze i pojedni dodaci koji su odlična zamena za njih i koji stvaraju osećaj kao da jedete njih, a nije tako.

pexels.com

Radnici često otkrivaju mračne tajne velikih fast-fudova

3. Postoji mit da fast-fudovi prodaju ukusnija pića u odnosu na druge restorane, a zapravo je po sredi prividna slika jer za bolji ukus njihovi majstori dodaju specijalne koncentrate i vodu.

4. Velika polemika se vodila i oko toga da li zaista piće sadrži sto odsto autentičnog soka koji kupci traže, ali se u većini slučajeva ispostavilo da u svojoj čaši dobijate više leda nego soka.

5. Papir u koji je umotan vaš burger ili pomfrit može da sadrži i određenu vrstu hemikalija kojim se on tretira. U pitanju su hemikalije na bazi fluora, a koje su povezivane u nekim studijama s pojavom teških oboljenja poput raka, problema s plodnošću i slabljenjem imuniteta. 

6. Tipičan hamburger iz fast-fuda sadrži meso od više vrsta goveda, a ne samo jednog. U većini ćete pronaći i kamuflirane prezle ili neki drugi sastojak koji vas zavarava da jedete pravo meso.

Dlake u hrani i narušena privatnost

Na prvi pogled ćete videti uslužne i pedantne radnike u fast-fudovima, ali često iza toga stoji pokušaj da oni izbalansiraju između brzine, dinamike rada, koja je „udarnička“, i higijene. Kupci su se često žalili da u svom proizvodu pronalaze dlake ili neke druge sastojke, ali opet to radnici pravdaju nemogućnošću da sve postignu.

Takođe, privatnost mušterija koje se zaustavljaju na putu kako bi kupili Mekov burger ili Starbaks proizvod često je upitna jer su oni meta kamera, tako da zaposleni mogu da vide svaki trenutak kupca dok čeka svoju porudžinu, pa i ono što on ne bi želeo. Kupci su se mnogo puta žalili da im je na taj način narušena privatnost.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)