Lifestyle

OVO ĆE VAS OBORITI S NOGU, POSOLITE LUBENICU, POSLASTIČARI TVRDE DA ĆE TAKO BITI JOŠ SLAĐA: Da li ste spremni za eksperiment?

Veoma je važno da ne preterate sa soljenjem lubenice, jer to će uništiti njen ukus.

Slika Autora
byAleksandar Novaković

05.08.2025 18:30

OVO ĆE VAS OBORITI S NOGU, POSOLITE LUBENICU, POSLASTIČARI TVRDE DA ĆE TAKO BITI JOŠ SLAĐA: Da li ste spremni za eksperiment?
Shutterstock/Kaiskynet Studio

Kada se napolju užari vazduh i polako vas hvata letargija od vrućine, ledena i slatka lubenica je najbolje moguće osveženje. Zato i ne čudi što je ljudi vole u svim varijantama, ali sumnjamo da ste ikada probali da je posolite. Da, zvuči čudno, ali mnogi tvrde da će tako lubenica biti još slađa. 

Nikol Veston, vlasnica poslastičarnice iz Los Anđelesa, kaže da je i ona bila šokirana kada je prvi put probala slanu varijantu lubenice.

- Priznajem, bila sam skeptična kada sam prvi put imala posoljeno parče lubenice u rukama. U to vreme moj prijatelj je insistirao da to moram da probam i tvrdio je da je tako još slađa. Probala sam i bio je u pravu, zaista je bolja posoljena - navodi Nikol.

Ona je potom objasnila zbog čega se so savršeno slaže sa lubenicom.

Schutterstock/George Dolgikh

Kažu da je lubenica još slađa kada je posoljena

 

- So čini lubenicu slađom jer kreira slano - slatki kontrast i tako omogućava da slatkoća još više dođe do izražaja. Lubenica obično ima suptilnu slatkoću zbog toga što je puna vode, za razliku od jagoda i drugog voća, koje ima koncentrisaniji, intenzivan ukus. So, takođe, podstiče proizvodnju pljuvačke što lubenicu čini još sočnijom - napominje Nikol.

Međutim, veoma je važno da ne preterate sa soljenjem lubenice, jer to će uništiti njen ukus.

- Trik je u tome da stavite vrlo malo soli, odnosno da je pospete ravnomerno po celom komadu lubenice. Ako stavite previše soli, ubićete njenu slatkoću. Možete da koristite bilo koji vrstu soli, uključujući i kuhinjsku, ali ja radije koristim krupniju morsku so. Kuhinjsku so je lakše raspršiti po lubenici, ali krupna morska so daje veći slano-slatki kontrast dok je u isto vreme potrebna manja količina. Takođe, lubenica odlično ide uz feta sir, koji ima sličan učinak - zaključila je Nikol Veston, prenosi Baking bites.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)