Odrasli

PRETERALI STE S JAJIMA I PEČENJEM ZA USKRS: Čuveni dr Voja Perišić ima rešenje - samo ovo će vas spasiti muka!

Gastroenterolg je objasnio kako previše hrane utiče na naš organizam i zašto može biti opasno.

Slika Autora
byDragana Petrović

21.04.2025 11:50

PRETERALI STE S JAJIMA I PEČENJEM ZA USKRS: Čuveni dr Voja Perišić ima rešenje - samo ovo će vas spasiti muka!
shutterstock.com/Baloncici/Pormezz

Tokom jučerašnjeg ručka za Uskrs mnogi su preterali sa jelom i pićem. Obilje uskršnjih jaja, pečenje i kolači prosto su mamili za još koji zalogj više. Zato ne čudi što su se mnogi prejeli, pa su imali probleme sa stomakom. Prejedanje je posebno opasno za one koji su postili prethodnih sedam nedelja, pa odjednom navale na mersnu hranu i jaja.

Međutim, kako upozoravaju lekari, a posebno gastroenterolozi, prekomeran unos hrane i pića tokom praznika može imati negativne posledice po zdravlje. Nakon prejedanja dolazi do nelagode u stomaku usled ogromne količine hrane koju smo pojeli, nadutosti, probavnih smetnji, skakanja pritiska, povišenog šećera i holesterola, posebno nakon konzumiranja veće količine jaja što mnogi čine tokom Uskrsa.

Ako već nismo mogli da se uzdržimo i preterali smo sa hranom, kako se oporaviti od prejedanja? Kako je svojevremno objasnio čuveni gastroenterolog, prof. dr Vojislav Perišić postoje mnoga efikasna rešenja za oporavak nakon prazničnog prejedanja. On ističe da dva jela, koja su tradicionalna i nutritivno bogata, mogu pomoći u brzoj regeneraciji organizma.

- Prvi sledeći obrok nakon prejedanja, a najbolje bi bilo da to bude tek sutradan treba da bude pileća supa. Supa donosi tečnost, so i antioksidante. Osoba koja je tokom noći konzumirala alkohol, kao što je viski, gubi puno tečnosti i telo je u dehidriranom stanju, a kroz supu će nadohnaditi i gubitak tečnosti - objasnio je dr Perišić.

On dodaje da je pileća supa, posebno ona pripremljena sa batacima i karabatacima, mnogo bolja opcija od juneće, jer sadrži proteine, aminokiseline i vrlo malo masnoće. Pored pileće supe, čuveni stručnjak preporučuje još jedno tradicionalno jelo – rinflajš. U pitanju je tradicionalno austrougarsko jelo koje se jelo nakon obroka i to sa drobrim razlogom.

- Rinflajš je bio jelo koje je pomagalo u oporavku posle obilnog ručka, jer se govedina kuvala sa povrćem, a sve što je ostalo se brzo apsorbovalo - objašnjava gastroenterolog.

Shutterstock

Pileća supa je odličan lek nakon prejedanja, poručio je uvaženi stručnjak

Ipak, dr Perišić savetuje da se rinflajš priprema sa piletinom, kako bi se izbegla prekomerna dilatacija želuca.

- Dobar je dodatak ren, koji je prirodni antioksidans i enzim koji pomaže u čišćenju organizma - naglašava ovaj stručnjak.

Rinflajš treba da sadrži krompir, celer, paškanat, a može se dodati i crni luk, koji je, prema dr Perišiću, važan za dodatnu detoksikaciju. Uz supu i rinflajš, kako je naglasio uvaženi profesor, telo se brzo oporavlja od prejedanja i rešava se neprijatnih tegova. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)