Odrasli

POZNATA NUTRICIONISTKINJA UPOZORAVA: SAMO OVOLIKO JAJA SMEMO POJESTI ZA USKRS: Razbila sve mitove i otkrila koliko dana nakon praznika su ona bezbedna za jelo!

Tanja Olajdžija je u intervjuu za Srećnu Republiku razrešila mnoge dileme kada je u pitanju jedna od omiljenih namirnica Srba.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

20.04.2025 11:10

POZNATA NUTRICIONISTKINJA UPOZORAVA: SAMO OVOLIKO JAJA SMEMO POJESTI ZA USKRS: Razbila sve mitove i otkrila koliko dana nakon praznika su ona bezbedna za jelo!
Ustupljena fotografija//Shutterstock/Nevena Marjanovic

Danas proslavljamo najveći hrišćanski praznik - Uskrs! Tradicija farbanja jaja, koja se vezuje za ovaj dan, predstavlja posebnu radost u porodicama širom Srbije, a taj običaj donosi sreću, kako deci, tako i odraslima. Na Uskrs se svi okupljaju da bi započeli čuvenu igru kucanja jajima, a pobednik u nadmetanju dobija sva ona polupana.  

Budući da se u većini domova ofarba veliki broj jaja za ovu priliku, stalno se javlja neizbežna dilema - koliko dnevno smemo da pojedemo ove ukusne namirnice, a da to ne našteti našem organizmu?

Dugo se smatralo da jaja, posebno žumance, sadrže visok nivo holesterola i da ih zato ne treba jesti svakodnevno. Preporuke su se kretale u pravcu ograničavanja na najviše šest jaja nedeljno. Međutim, sada nutricionisti tvrde drugačije, a među njima je i poznati stručnjak iz ove oblasti, Tanja Olajdžija. Ona je u intervjuu za Srećnu Republika objasnila koliko jedno jaje u stvari ima kalorija, te razrešila sve nedoumice kada je u pitanju ta namirnica.  

Jaja su najčešći izbor za doručak, dok ih neki jedu i za druge obroke. 

- Jaja su sjajan izvor proteina, dobrih masti, vitamina A,D,E,B12 i drugih B vitamina, Fe, Zn, Se, P i I. Jaje ima između 55 i 90 Kcal, zavisno od veličine. Srednje jaje od 60-ak grama ima oko 7o Kcal, 6 g proteina, 5 g masti i zanemarljivo ugjenih hidrata. Kuvana ili poširana jaja su uvek dobar izbor, pečena na malo masnoće takođe, u kom slučaju treba birati domaću mast, kokosovo ili maslinovo ulje. S druge strane, treba izbegavati jaja pržena na većim količinama masnoće, posebno ako se radi o suncokretovom ulju - odgovorila nam je nutricionistkinja.

Tokom Uskrsa najviše se jedu kuvana jaja, a nutricionistkinja nam je odgovorila i na pitanje koliko dugo ona mogu da se konzumiraju nakon kuvanja.

- Ukoliko su jaja tvrdo kuvana i čuvana u frižideru, mogu se jesti oko 7 dana nakon kuvanja. Međutim, ako su rovita ili se čuvaju na sobnoj temperaturi, njihov rok je kraći. Rovita jaja čuvana u frižideru se mogu jesti i sutradan, a rovita jaja koja nismo odložili u frižider, treba pojesti u roku od nekoliko sati. Napukla jaja treba pojesti što pre i ne preporučuje se njihovo čuvaje na sobnoj temperaturi - upozorila je Tanja Olajdžija.

shutterstock.com/evgeeenius, Ustupljena fotografija

Preporuke nutricionistkinje Tanje Olajdžije kada su u pitanju jaja 

U ishrani obično važi pravilo da ni u čemu ne treba preterivati, pa tako ni u konzumiranju ove popularne namirnice koja je osnova skoro svakog obroka u Srbiji. Kako objašnjava naša sagovornica, koliko jaja dnevno jedemo ne zavisi od godina i pola, već isključivo od naših idividualnih potreba.

- Danas znamo da holesterol iz jaja nije problem - naše telo stvara 2/3 holesterola, a samo 1/3 dolazi iz hrane. Takođe, znamo da su za loš holesterol odgovornije nekvalitetne namirnice, poput brze hrane i slatkiša, a ne jaja. Ipak, u duhu balansirane i raznovrsne ishrane, nije da bi trebalo da svaki dan jedemo na desetine jaja (iako postoje studije slučaja koje pokazuju da čak ni ta količina nema negativan uticaj kod zdravih pojedinaca) - pojasnila nam je nutricionistkinja.

Njena preporuka se svodi na jedno do 4 jaja dnevno za ženu, i 2 do 5 za muškarca.

- Uz obaveznu napomenu da svako mora uvažiti svoje potrebe i zdravstveno stanje, kao i preferencije. Nekada nam se ne jedu jaja i nećemo se siliti da ih ipak pojedemo, taj dan ćemo preskočiti, a nekada se može desiti da pojedemo jaja i za doručak i u okviru nekog jela. Recimo da je generalna preporuka na nedeljnom nivou 10-25 jaja, uz ponovnu napomenu da su odstupanja od ovog broja i te kako moguća - istakla je ona.

Kada su u pitanju jaja često možemo da čujemo oprečna mišljenja, ali Tanja naglašava da nema prepreka u konzumiranju kada je ova namirnica u pitanju.

- Jaje je nutritivno visokovredna namirnica, sadrži sve za nastanak života. Iz tog razloga jaja čine deo uravnotežene i zdrave ishrane i nema prepreke da se jedu svakodnevno - zaključila je Tanja Oladžija.  

  • Jajima povećavamo unos kompletnih proteina koji pomažu obnovu mišića, hormona i imuniteta. 
  • Unosimo zdrave masti i holin, ključne za funkciju mozga, pamćenje i balans hormona.
  • Dobijamo omegu 3, poboljšavamo apsorpciju A, D, E i K vitamina.
  • Stabilizujemo šećer u krvi, objašnjava Tanja Olajdžija.

Važno je, međutim, obratiti pažnju na njihovu pripremu. 

- Pošto smo već razbili mit o štetnosti holesterola iz jaja, visok LDL u krvi ili displipidemija nije razlog za izbacivanje jaja iz ishrane, ali jeste razlog da se povede računa o ostatku ishrane i o pripremi jaja. Preporučujemo kuvana ili poširana, a izbegavamo pržena. Naravno, postoje alergije na proteine jaja, česće kod dece, ređe kod odraslih, i u tom slučaju ćemo, razume se, potpuno izbaciti ovu namirnicu iz upotrebe - istakla je stručnjak za ishranu.

Shutterstock/Stefan.Simonovski

U vreme Uskrsa većina ljudi pojede veliki broj kuvanih jaja 

Kada su u pitanju određena zdravstvena stanja, moramo biti obazrivi prilikom konzumiranja jaja.

- Kod bolesti jetre i žučne kese moramo biti obazrivi, kako žumance stimuliše lučenje žuči. U tom slučaju ne znači da moramo potpuno izbaciti jaja, ali u nekim slučajevima treba ograničiti broj jaja/ broj žumanaca/ obratiti pažnju na način pripreme (nekim ljudima će smetati pržena, nekim tvrdo kuvana, nekim bilo kakva jaja ako su u čistom obliku, tj ove osobe tolerišu samo jaja umešana u neko kuvano jelo...). Iako se čini kompleksnim olakšavajuća okolnost jeste da nam u ovim slučajevima samo telo daje znake da li i koliko možemo tolerisati jaja, pa ćemo se voditi tim osećajem - ako imamo nelagodu nakon unosa, smanjićemo/ izbaciti jaja, ako nemama - možemo ih jesti - zaključila je u intervjuu za Srećnu Republiku nutricionistkinja Tanja Olajdžija.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)